Közélet

Navracsics: a magyarság nem létezhet elszigetelten

Navracsics: a magyarság nem létezhet elszigetelten

2012. augusztus 27., hétfő
Navracsics: a magyarság nem létezhet elszigetelten

A magyarság nem létezhet elszigetelten, egymagában Európa közepén - mondta a kormányfő helyettese a Balassi Intézet éves hungarológiai konferenciáján hétfőn a fővárosban.

Navracsics Tibor

kiemelte: a hungarológia nem öncél, hanem a párbeszéd rendkívül fontos eszköze. A nemzeti elsorvadás első lépése az lehet, ha elveszítjük kapcsolatunkat a külvilággal - fogalmazott a politikus. A hungarológiának ebben van óriási szerepe - állapította meg, hozzátéve: az a tevékenység, amit a vendégoktatók, lektorok végeznek, teszi lehetővé, hogy Magyarország érthetővé váljon külföldön. Ugyanakkor az is fontos, hogy "értsenek minket", de ne csak nyelvi értelemben - mutatott rá Navracsics Tibor, hozzátéve: mindennel foglalkozni kell ami magyar, az élet minden szegmensével, és meg kell ismertetni, meg kell szerettetni a magyarság eredményeit a külföldi közvéleménnyel. A hungarológiát bővíteni kell oly módon, hogy azok is megérthessék a Magyarországon korábban és ma zajló folyamatokat, történelmünket, akik nem beszélik a magyar nyelvet - fejtette ki. "Értsék meg a mi interpretációnkat is, és ez nem csak nyelvtudás kérdése" - mondta. Navracsics Tibor kitért arra, hogy olyan Magyarországról szóló könyv megjelentetését tervezik, amely meggyőződésük szerint a külföldi, magyarul nem beszélők számára is közelebb hozza az országot. Kiemelte, hogy egy kilencvenéves tudomány művelőinek éves összejövetele kezdődik meg. Azt mondta: nem véletlen az 1922-es születési dátum, amely pontosan jelzi a Trianon utáni "lassan ocsúdó magyar szellemi közélet" legfontosabb következtéseit. Felismerték, lehet, hogy amit magunkról tartottunk korábban, azt nem sikerült elmondani, közvetíteni a külföldnek - vélekedett. Felidézve a külföldi magyar intézetek létrehozásáról szóló törvényt, azt mondta: a cél nem csak az volt, hogy kultúrembereket neveljenek, hanem az is, hogy szakmájukhoz európai szinten értő, nyelveket beszélő szakembereket képezzenek.

Hatos Pál

, az intézet vezetője kiemelte: a vendégoktatói találkozót minden esztendőben a tanév kezdete előtt rendezik. Jelezte: több mint másfél tucat országból érkeztek lektorok, vendégoktatók a magyar fővárosba, akik szakmai tapasztalataikat osztják meg a hétfőn és kedden zajló tanácskozáson. Hozzátette: egy kultúrát általában véve a nyelven, nyelvtanításon keresztül lehet megismerni. Ugyanakkor az elmúlt ötven év tömegkultúrája a nyelvi identitásokat visszaszorítani igyekszik - állapította meg, megjegyezve: kiemelt feladatuk az országkép formálásáért is felelős szervként, hogy pozitív üzeneteket közvetítsenek, biztosítsanak. Az intézet honlapja szerint a Balassi Intézet nemzetközi tevékenységének kiemelt területe a külföldi egyetemeken működő hungarológiai – más megnevezéssel magyarságtudományi – képzések támogatása. Az intézet több mint harminc külföldi egyetemre küld Magyarországról lektorokat és vendégtanárokat, akik szemeszterenként közel 1.500 hallgatónak tartanak kurzusokat. A vendégoktatók feladata, hogy a tantermi oktatás mellett kutatási projektekbe is bekapcsolódjanak, elősegítsék a magyar felsőoktatási intézményekkel történő kapcsolatépítést, hallgatóik magyarországi tanulmányútjait, és aktívan részt vegyenek a magyar kultúra megismertetésében, helyi kulturális programok szervezésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.