Kultúra

Látványraktár nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban

Látványraktár nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban

2012. augusztus 15., szerda
Látványraktár nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban

A közgyűjtemény régészeti, néprajzi, helytörténeti és képzőművészeti anyagának legérdekesebb darabjait bemutató látványraktár nyílik szeptember elején hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Bár a múzeum uniós támogatással zajló felújítási munkái még folynak, már elkezdődött a közgyűjtemény új látványraktárának berendezése - mondta el

Nagy Imre

igazgató szerdán a helyszínen, a kiállítóhelyet bemutató sajtótájékoztatón. A Tornyai múzeum 367 millió forintos rekonstrukciója keretében az intézmény épülete háromszintes interaktív bemutatóhellyel bővült. A földszinten bejárati portál fogadja a közgyűjteménybe érkezőket, az emeleti részen időszaki kiállítások várják majd az látogatókat, míg a pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban lesznek megtekinthetőek a műtárgyak. A látványraktár üveges vitrinjeiben mintegy ezerötszáz tárgyat helyeznek el, ez a múzeum leltározott anyagának kevesebb mint egy százaléka. A régészeti gyűjteménybe mintegy 150 ezer, a néprajzi és a helytörténetibe 10-10 ezer, a képzőművészeti gyűjteménybe pedig 3-4 ezer tárgy tartozik - közölte a múzeumigazgató. A bemutatott anyagot úgy választották ki, hogy a legnagyobb érdeklődésre számot tartó, az oktatásban is használható tárgyak kerüljenek a polcokra - tette hozzá a szakember. A Tornyai János Múzeum története több mint százéves múltra tekint vissza, Hódmezővásárhely és térsége rendkívül gazdag régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeit, képző- és iparművészeti alkotásait mutatja be. A helytörténeti anyag részét képezik a város céhes világának emlékei, valamint

Plohn József

1615 darab, üveglemezre készített néprajzi, helytörténeti jellegű felvétele, melyeket a fényképész a 20. század fordulóján készített. Jelentős a néprajzi gyűjtemény is, amely a város gazdag hagyományú fazekas tárgyait, festett bútorait és szőrhímzéseit őrzi és mutatja be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.