Köves Slomó: Szegedi Csanád sorsa saját kezében van

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegedi Csanád sorsa saját kezében van – hangsúlyozta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében, miután pénteken találkozott a Jobbikból nemrégiben kilépett politikussal, aki bocsánatot kért a zsidó közösségtől.

A közleményben az EMIH vezető rabbija kiemelte: Szegedi Csanádot (képünkön balra), aki magánemberként kereste fel, rabbiként – származástól és morális előélettől függetlenül – kötelessége volt fogadni mint olyan embert, “aki válsághelyzetbe jutott, és származásával most szembesült”. Hangsúlyozta: egy ilyen találkozás azonban “nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól”.

Emlékeztetett arra, hogy a zsidó vallás tanítása szerint minden ember szabad akarattal bír, és bármikor jóváteheti korábbi tetteit. Úgy fogalmazott: “a jóvátétel, és egyáltalán a megváltozás egy hosszú és göröngyös folyamat, amelynek sok lelki, emberi és közösségi vonzata van”.

Köves Slomó úgy vélekedett, hogy “Szegedi Csanád egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van”, ennek pedig “pozitívan kellene végződnie”. A siker elsősorban rajta múlik, “nekünk azonban a zsidó vallási tanítás szerint minden lehetséges segítséget meg kell adnunk” – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy “a téma érzékenysége és az üggyel járó felelősség” miatt szükség esetén a nála “tapasztaltabb és nagyobb tudású rabbit”, Oberlander Báruhot felkérte “a helyzet szakmai egyengetésére”. Hozzátette: Oberlander rabbi az üggyel kapcsolatban egy tanulmányt adott közre a zsido.com oldalon. A vezető rabbi megítélése szerint ez “a nem kifejezetten mindennapi ügy még messze nem ért véget”.

Szegedi Csanád múlt hétfőn kilépett a Jobbikból. Közölte, pártagságáról azért mond le, hogy a “személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak”.

A Jobbik országos elnöksége múlt hétfői ülésén ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy európai parlamenti képviselői mandátumának visszaadására szólítja fel Szegedi Csanádot. Az ezt bejelentő Vona Gábor pártelnök hozzátette: az elnökség keddig vár választ; ha az EP-képviselő nem mond le megbízatásáról, akkor etikai vizsgálatot indítanak párttagságával kapcsolatban.

Szegedi Csanád korábban lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról – a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról.

Szegedi Csanád még június végén elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről. Néhány hete azonban a Kettős Mérce elnevezésű blog egy olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád Ambrus Zoltánnal a jobbikos politikus felmenőiről beszélget még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állítja, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti források segítségével, amelyekből “teljesen legálisan” tudna neki juttatásokat biztosítani, feltehetően azért cserébe, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra. Szegedi Csanád erre úgy reagált, 2010 őszén kétszer találkozott Ambrus Zoltánnal, és elismerte, hogy a kiszivárgott felvétel az első találkozón készülhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ambrusnak a származásával kapcsolatos kijelentéseit nem vette komolyan. Szegedi Csanád hozzátette: az uniós források és a zsidó származásának témája egyáltalán nem biztos, hogy abban a sorrendben és olyan közelségben hangzott el, mint ahogy az a kiszivárgott felvételen hallatszik, ezért a felvételt vágottnak, manipulatívnak tartja.

Default thumbnail
Előző sztori

Kiárusítják a Jeans Club vagyonát

Következő sztori

Olimpia: Harcsa Zoltán kikapott, de pontszerző

Legutóbbi hasonló cikkek