Gazdaság

Kötelező értékelemzést vezetne be az NFÜ

Kötelező értékelemzést vezetne be az NFÜ

2012. augusztus 30., csütörtök
Kötelező értékelemzést vezetne be az NFÜ

Egy Magyarországon eddig kevéssé alkalmazott módszert, az értékelemzést vizsgálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ); az eljárás lényege, hogy olyan beruházási koncepciókat támogasson az állam, amellyel kapcsolatban a kivitelezők akkor is pozitívan döntenének, ha azt saját forrásaikból végeznék el - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.

A gazdasági napilapnak

Csepreghy Nándor,

az NFÜ kommunikációs vezetője elmondta, hogy az értékelemzés egy projekt funkcionális értékeit megtartva vagy akár javítva a lehető leghatékonyabb forrásfelhasználást segíti elő, a beruházási költségeken kívül minden előre kalkulálható többletköltséget és esetleges megtakarítást figyelembe vesz. A módszert a nagy infrastrukturális fejlesztéseknél tenné kötelezővé Magyarország az amerikai gyakorlat alapján a 2014-2020-as uniós ciklusban, bár erről egyelőre nem született döntés. Az NFÜ és a fejlesztési tárca amerikai szakértőket kért fel a tapasztalatok bemutatására. Az Egyesült Államokban ugyanis egymillió dolláros értékhatártól kötelező az ilyen elemzések elvégzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.