Kosárlabda: Jakab Péter stabil NB I-es játékos lenne Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nyíregyházáról érkezett 19 esztendős hátvédet elsősorban a jó csapatszellem és az egyetem vonzotta a Szedeákhoz, ahol több játéklehetőségben bízik, mint előző együttesénél.

Amint arról múlt héten beszámoltunk, a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapatában folytatja pályafutását Jakab Péter, az U20-as magyar válogatott tagja. A nyíregyházi születésű sportoló a Marso-Vagép Nyíregyháza KK-tól igazolt a Tisza partjára. Az 1993-as születésű, 193 centi magas, 88 kilós tehetséges hátvéd az előző két idényben már szerepelt ugyan a felnőttek küzdelemsorozatában, ám csak epizódszerepek jutottak neki a nyírségi gárdában, ezért is érezte úgy, hogy váltania kell. A legutóbbi bajnokságban tíz mérkőzésen kapott lehetőséget, míg egyik emlékezetes meccse az azt megelőző kiíráshoz kötődik, mikor az alsóházi rájátszás záró találkozóján 20/3-as szórt – éppen a mieink ellen, hozzásegítve ezzel csapatát a tizedik hely megszerzéséhez.

Nagyon sok jót hallott a Szedeákról

“Már egy évvel ezelőtt is gondolkodtam azon, hogy elhagyom Nyíregyházát, hiszen több játéklehetőséget szerettem volna, ám végül adtam még magamnak egy esztendőt. Aztán leérettségiztem, s felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, így már praktikus okok is a távozás, illetve Szeged mellett szóltak” – kezdte a fiatal játékos, aki a jogi karon nemzetközi tanulmányokat fog hallgatni. Mint elárulta, ez a képzés azért volt számára különösen vonzó, mert nagyon érdekli a diplomácia, a gazdaság, s szereti az idegen nyelveket.

“Úgy érzem, Nyíregyházán kicsit meglepődtek azon, hogy eljövök” – válaszolta a klubváltást feszegető kérdésünkre, hozzátéve: bár az ottani vezetők is azt mondták, számítanának rá, összességében korrektül fogadták a hírt. A végső döntést a júliusi bulgáriai U20-as B-divíziós Európa-bajnokság befejezését követően hozta meg, mérlegelve minden körülményt. S hogy milyen szempontok szóltak Szeged mellett az egyetemen kívül? Nem utolsósorban az, hogy nagyon sok jót hallott a Szedeákról, az itteni csapatszellemről, egységről. Talán nem kell titkolnunk, hogy a fő “informátor” az a Hájer Ádám volt, aki korábban ugyancsak Nyíregyházáról érkezett ide…

A kemény munka meghozza gyümölcsét

Apropó, B-divíziós Eb: a magyar válogatott annak ellenére zárt a csalódást keltő utolsó, tizennyolcadik helyen, hogy ennél jóval többre volt hivatott. Jakab Péterre nem lehetett panasz, nemzeti együttesünk talán legjobbja volt Szófiában, mérkőzésenkénti átlagteljesítményével (11 pont, 2,1 lepattanó, 0,9 assziszt, 1,7 szerzett labda) kiemelkedett társai közül. Ezzel együtt természetesen csalódottan tekint vissza a kontinensviadalra. “Mit sem ér, hogy nekem jól ment a játék, hiszen a csapat igen gyengén szerepelt. Úgy érzem, a tizennyolcadik helyezés semmiképpen sem tekinthető reálisnak. Sem sokkal maradtunk le a legjobb nyolcról, s utána sajnos sokan feladták, nem volt tartása már a gárdának, elsősorban mentálisan bizonyultunk gyengének” – magyarázta.

A 19 éves kosaras bő egy hete tréningezik Szegeden, hiszen a Naturtex-SZTE-Szedeák augusztus 13-án kezdte meg nyári felkészülését az új vezetőedző, Molnár József irányításával. Már ennyi idő alatt is meg tudta állapítani, hogy itt jóval keményebb munka folyik, mint előző alakulatánál. A tréner alaposan meghajtja a srácokat, hogy az erőnléttel aztán ne legyen gond a bajnokság során. “Egészen más itt a munka, illetve a mentalitás, mint Nyíregyházán. Sokkal többet edzünk, naponta legalább öt órát, ám biztos vagyok benne, hogy ennek meg is lesz az eredménye, márpedig az a lényeg” – fogalmazott.

Fókuszban a védekezés

Nagyon örül – folytatta –, hogy a társak hamar befogadták, lényegében egy hét alatt sikerült beilleszkednie, hiszen a közösség pont olyan, amilyennek Hájer Ádám leírta. Lassan véglegesnek tekinthető a keret is, hiszen eldőlt, hogy a szerb Nebojsa Dukic mellett két amerikai, az irányító Kevin Sims és a hátvéd Troy Brewer alkotják a külföldi kontingenst. Jakab Péter rendkívül bizakodó az NB I/A csoportos szereplést illetően, mint mondta, a megfiatalodott szegedi csapattól minimális elvárás a negyeddöntőbe kerülés. Mennyi szerep juthat ebben neki? “Molnár Józsefet megismerve biztos vagyok benne, hogy nála csak az edzéseken végzett munka és a felkészülési meccseken mutatott teljesítmény fogja eldönteni, ki mennyi játéklehetőséget kap. Nagyon korrekt szakembernek tartom, akinél mindenki tiszta lappal indul. Rajtunk a sor, hogy bizonyítsunk!” – így a játékos.

Azzal is tisztában van, hogy rengeteget kell még fejlődnie ahhoz, hogy igazán jó kosarassá váljon. Lépésről lépésre szeretne haladni, mindig rövid távú célokat tűz maga elé. A következő idénytől azt várja, hogy több játéklehetősége legyen, mint korábban, stabil NB I-es játékossá váljon Szegeden, s sikerüljön előrelépnie a védekezésben. “Eddig inkább hátvéd poszton szerepeltem, de irányítóként is fejlődni akarok, hiszen a mai világban nem elég, ha valakire csak egy szerepkörben lehet számítani. A védekezésben még akadnak hiányosságaim, ezért is vagyok boldog, hogy mesterünk sok energiát fordít erre.”

Azt sem rejti a véka alá, fontos számára, hogy a Szedeákban is találhat olyan játékosegyéniségeket, akikre felnézhet. Több olyan példaképe van egyébként, akik valamilyen szempontból sokat jelentenek a számára, a magyar mezőnyből nagyon kedveli például Horváth Ákos és Németh István játékát, emberileg pedig egykori nyíregyházi csapattársa, Sitku Ernő az, akire iránytűként tekint.

Előző sztori

Lovagkereszt a nemzeti elkötelezettségű szegedi szobrásznak

Következő sztori

A hét utánpótlásjátékosa a SZEOL SC-ben: Dézsi Botond