Közélet

Korszerű járműkövetési rendszer minden Volán-buszba

Korszerű járműkövetési rendszer minden Volán-buszba

2012. augusztus 6., hétfő
Korszerű járműkövetési rendszer minden Volán-buszba

GPS-alapú forgalomirányítást és járműkövetési rendszert telepítenek 260 szegedi Volán- buszba, így a forgalomirányító diszpécser is pontosan tudni fogja, hol járnak a buszok, késnek-e, és mikor érkeznek a megállóba.

A forgalomirányítási és utastájékoztatás-fejlesztési rendszer korszerűsítésére több mint 340 milliós pályázati pénzt nyertek a dél-alföldi régió Volán-társaságai, közülük is a Tisza Volán a legtöbbet. A kivitelezési munkálatokra pályázatot írtak ki, a Delta Systems Kft. nyert a második fordulóban, viszonylag rövid határidővel, 2013. január 31-ig be kell fejeznie e jelentős beruházást.

Szeri István

, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, az újítással az utasok elsősorban azt fogják érzékelni, hogy GPS-alapú forgalomirányítás és járműkövetési rendszer működik majd, továbbá dinamikus tájékoztatással értesíteni tudják az utazni vágyókat minden fontos információról. Nyugat-Európa számos városában működik hasonló rendszer, nálunk is építettek be egyet-kettőt. „Reményeink szerint ezzel biztosítani tudjuk az utasok megfelelőbb tájékoztatását, hiszen senki sem szeret várni, ha egy jármű késik, de sokkal megértőbb, ha pontosan tudja, miért és mennyit kell még a peronon időznie” – hangsúlyozta az igazgató.

A szegedi helyi közlekedésben már működik a GPS-alapú járműkövetési rendszer, 130 járműbe építették be. Most a helyközi és a távolsági közlekedésben részt vevő újabb 260 buszt látnak el ilyen navigációs eszközökkel. Ez azt jelenti, hogy valamennyi (több ezer, amit naponta indítanak és érkeztetnek) járatot megfelelő módon ellenőriznek egy központi terminálon, pontosan látni fogják az útvonalát, logisztikai idejét, és azt is, ha esetleg siet vagy késik, így a diszpécser megfelelő módon be tud avatkozni. Nem csupán egy új fajta járműkövetési rendszer megfelelő működtetéséről van szó, hanem egy interaktív kommunikációs rendszerről is, amely a központi diszpécser és a jármű személyzete között kialakul. Ha megvalósul jövőre a beruházás, a Tisza Volán minden autóbusza fel lesz szerelve. A sajtótájékoztató végén a 4 dél-alföldi Volán-társaság vezetője, valamint a pályázaton nyertes Delta Systems Kft. képviselői ünnepélyesen aláírták a szerződést, így a munkálatok hamarosan megkezdődhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.