Egyetem

A szegedi egyetemen az országosnál kisebb a „gólyacsökkenés”

A szegedi egyetemen az országosnál kisebb a „gólyacsökkenés”

2012. augusztus 31., péntek
A szegedi egyetemen az országosnál kisebb a „gólyacsökkenés”

Mintegy 7300 új diákkal indul a szeptember a szegedi egyetemen, ez a szám körülbelül 1400-zal kevesebb, mint tavaly, de a népességfogyás, a válság és az állami helyek csökkenése miatt országos jelenség az egyetemisták számának csökkenése.

A felsőoktatási intézménybe jelentkezők száma országosan tavalyhoz képest mintegy 30 ezerrel csökkent, az első körben felvettek is körülbelül 18 ezerrel kevesebben voltak. Az SZTE-re idén több mint 15 ezer diák jelentkezett, első helyen jelölte meg az universitast az ide felvételizők 53 százaléka, vagyis 8421 fiatal. Az elsőhelyes jelentkezők 78 százaléka, összesen 6643 diák nyert felvételt a szegedi egyetemre a

felvi.hu adatai szerint

. Ebből az állami helyek száma 4774. Az augusztusi pótfelvételi eljárásban 787 fiatal jelentkezett a Tisza-parti universitasra, 82,7 százalékuk, azaz 651-en jutottak be - 2011-ben ez az arány még 86 százalék volt. Így 7294 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az SZTE-n szeptembertől. Összehasonlításként: a tavalyi felvételin 7874, a pótfelvételin 852 diák járt sikerrel, így idén több mint 1400-szal kevesebb hallgató jutott Szegednek is. Az országos trend szerint az államilag finanszírozottak aránya a tavalyi szint 76 százalékára esett vissza, az SZTE-n azonban az országos átlaghoz képest kisebb mértékű, 82 százalék ez a szám.

Homoki-Nagy Mária

oktatási rektorhelyettes úgy értékelte a számokat, hogy a demográfiai hullámvölgy, a gazdasági helyzet miatt országosan is kevesebb fiatal jelentkezett továbbtanulni, valamint az állami ösztöndíjak száma idén kevesebb az SZTE-n, mint az előző években. Mindezek ellenére 7 karon nőtt, ugyanakkor 5 karon csökkent a gólyák száma tavalyhoz képest. Nem kapott állami helyet a szegedi jogász- és közgazdászképzés, ennek ellenére a Gazdaságtudományi Kar – a vezetés erőfeszítései, a vállalati és kari ösztöndíjak révén – még növelte is gólyái számát: tavaly 505 volt, idén 517 az elsőéves. Az egyetemi honlap tájékoztatása szerint jelentősen több az elsős például a Gyógyszerésztudományi Karon (a tavalyihoz képest 150 százalék), a Zeneművészeti Karon (138 százalék), a Fogorvos-tudományi Karon (119 százalék), a Mérnöki Karon (103 százalék). Vesztett viszont a gólyák múlt évi számából öt SZTE-kar, így a társadalomtudományokat oktató karok közül például a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 40 százalékkal kisebb létszámmal indíthatja az első évfolyamot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.