Közélet

Egymilliárdból fejlesztik az ópusztaszeri emlékparkot + FOTÓK

Egymilliárdból fejlesztik az ópusztaszeri emlékparkot + FOTÓK

2012. augusztus 15., szerda
Egymilliárdból fejlesztik az ópusztaszeri emlékparkot + FOTÓK

Egy kormánydöntés értelmében több mint egymilliárd forintnyi forrásból fejlesztik majd januártól az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot (ÓNTE), melynek keretében új fogadóteret építenek, virtuálisan fejlesztik a monostort és „átszabják” a rotundát is.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság öt régió harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházásának támogatásáról döntött nemrégiben, melyek közül a dél-alföldi terület

hat beruházást nyert el.

Az ÓNTE 1.090 milliárd forintot kapott.

B. Nagy László

kormánymegbízott elmondta, hogy a 2013-as uniós fejlesztési ciklus végéhez közeledve döntött úgy a kormány, hogy felgyorsítja a döntéshozatalt, a pályázatelbírást. Ezért alakult a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, melynek a miniszterelnök, fejlesztési miniszter és a gazdasági miniszter a tagja, és az elmúlt szerdán 46 milliárd sorsáról döntött a bizottság. „A régiónk 8,5 milliárd forintot kapott, melyből 6 turisztikai fejlesztést hajtanak majd végre, ennek keretében használhatja fel az ÓNTE a közel 1 milliárd forintot. A tervek szerint a beruházás 2013 januártól kezdődne, s a munkálatokat 24 hónaposra saccolják” – mondta el a kormánymegbízott.

Virtuálisan felépített monostor

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója hozzátette, hogy ez a pályázat nemcsak új kiállításokkal gazdagítja az intézményt, és nem kizárólag múzeumként üzemel majd, hanem sokkal inkább interaktívabbá válik, mintegy időutazóként vehetnek részt a magyarság történelmében az ide látogatók. „A téli időszakban is látogatható lesz a park, és a célunk az, hogy új történelmi szemléletet alakítsunk ki a fiatalabb korosztályt számára. Nekik próbáljuk még látványosabbá, fogyaszthatóbbá tenni a parkot. Olyan közösségi tereket is kialakítunk, ahol megnézheti bárki, hogyan készültek a ruhadarabok egy 20. század eleji varrodában, sőt a korhű eszközöket a látogatók is kipróbálhatják” – mesélt néhány ízelítőt a tervekről az igazgató. Tóth Anett, az Első Magyar Önkormányzati Vagyon és Adósságkezelő Kft. részéről a projekt részleteit ismertette. A pályázatot író cég képviselője elmondta, hogy a fejlesztés négy területet érint majd. Felépül egy új vendégváró kapu, két vendégforgalmi térrel, információs ponttal, kivetítőkkel. Létesülni fog egy látogatóközpont, multifunkciós teremmel, hungarikum tárházzal a jelenlegi műszaki, személyzeti épületek helyén. A formája egy falusi udvarházat mintáz majd. „Ezen kívül a rotunda épületét tesszük belül körbejárhatóvá, új kiállítótermeket rendezünk be, illetve a Szeri monostor virtuális újjáépítése is elkészül majd kronoszkópok kihelyezésével, melybe belenézve virtuálisan, számítógéppel rekonstruálva felépül a teljes monostor, a korabeli környezetében” – tette hozzá. A pályázat keretében mintegy 13 ezer négyzetméteren fejlesztenek, a beruházás befejezésének határideje 2014. december 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.