//

Egymilliárdból fejlesztik az ópusztaszeri emlékparkot + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy kormánydöntés értelmében több mint egymilliárd forintnyi forrásból fejlesztik majd januártól az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot (ÓNTE), melynek keretében új fogadóteret építenek, virtuálisan fejlesztik a monostort és „átszabják” a rotundát is.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság öt régió harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházásának támogatásáról döntött nemrégiben, melyek közül a dél-alföldi terület hat beruházást nyert el. Az ÓNTE 1.090 milliárd forintot kapott.

B. Nagy László kormánymegbízott elmondta, hogy a 2013-as uniós fejlesztési ciklus végéhez közeledve döntött úgy a kormány, hogy felgyorsítja a döntéshozatalt, a pályázatelbírást. Ezért alakult a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, melynek a miniszterelnök, fejlesztési miniszter és a gazdasági miniszter a tagja, és az elmúlt szerdán 46 milliárd sorsáról döntött a bizottság. „A régiónk 8,5 milliárd forintot kapott, melyből 6 turisztikai fejlesztést hajtanak majd végre, ennek keretében használhatja fel az ÓNTE a közel 1 milliárd forintot. A tervek szerint a beruházás 2013 januártól kezdődne, s a munkálatokat 24 hónaposra saccolják” – mondta el a kormánymegbízott.

Virtuálisan felépített monostor

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója hozzátette, hogy ez a pályázat nemcsak új kiállításokkal gazdagítja az intézményt, és nem kizárólag múzeumként üzemel majd, hanem sokkal inkább interaktívabbá válik, mintegy időutazóként vehetnek részt a magyarság történelmében az ide látogatók. „A téli időszakban is látogatható lesz a park, és a célunk az, hogy új történelmi szemléletet alakítsunk ki a fiatalabb korosztályt számára. Nekik próbáljuk még látványosabbá, fogyaszthatóbbá tenni a parkot. Olyan közösségi tereket is kialakítunk, ahol megnézheti bárki, hogyan készültek a ruhadarabok egy 20. század eleji varrodában, sőt a korhű eszközöket a látogatók is kipróbálhatják” – mesélt néhány ízelítőt a tervekről az igazgató. Tóth Anett, az Első Magyar Önkormányzati Vagyon és Adósságkezelő Kft. részéről a projekt részleteit ismertette. A pályázatot író cég képviselője elmondta, hogy a fejlesztés négy területet érint majd. Felépül egy új vendégváró kapu, két vendégforgalmi térrel, információs ponttal, kivetítőkkel. Létesülni fog egy látogatóközpont, multifunkciós teremmel, hungarikum tárházzal a jelenlegi műszaki, személyzeti épületek helyén. A formája egy falusi udvarházat mintáz majd. „Ezen kívül a rotunda épületét tesszük belül körbejárhatóvá, új kiállítótermeket rendezünk be, illetve a Szeri monostor virtuális újjáépítése is elkészül majd kronoszkópok kihelyezésével, melybe belenézve virtuálisan, számítógéppel rekonstruálva felépül a teljes monostor, a korabeli környezetében” – tette hozzá. A pályázat keretében mintegy 13 ezer négyzetméteren fejlesztenek, a beruházás befejezésének határideje 2014. december 31.

Előző sztori

Változatos programok a Duna-Alpesi Kupa Nemzetközi Fogathajtó versenyen + FOTÓK

Következő sztori

Látványraktár nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban

Legutóbbi hasonló cikkek