Közélet

Boros körkép a SZIN-en: a fröccs volt a sláger + FOTÓK

Boros körkép a SZIN-en: a fröccs volt a sláger + FOTÓK

2012. augusztus 27., hétfő
Boros körkép a SZIN-en: a fröccs volt a sláger + FOTÓK

A tikkasztó meleg miatt naplemente után lendült fel a forgalom SZIN-en a Borászok utcáján, s ha nem akartunk gyakran sorba állni, fröccsöt akár literes palackban is vásárolhattunk. A borászok zöme elégedett volt, s kiemelték, igazán kedvesek voltak a fesztiválozók.

Villányi nagyrédei, egri, siklósi és tokaji borok közül is válogathattak a SZINezők, s a minőségi nedűk népszerűséget jól mutatja, hogy szombat estére szinte teljesen kiürültek az egri Kiss Pincészet borhűtői. Naplemente után végeláthatatlan sor állt a nagyrédei Bárdos és Fia Pincészetnél és a Rose Fröccs standnál is. „Tokaji boraink nem kimondottan a fesztiválozó korosztály nedűi. Vendégeink 70-80%-a valahonnan már ismeri borainkat, s ők rendszeresen visszajárnak. A tokaji borok édessége, s az itteni hőmérséklet nemigen egyeztethető össze” – magyarázta

Dzsupin Mihály

, aki

Babits László

tokaji borait kínálta. A nagy meleg slágere egyértelműen a fröccs volt, ám tokaji bort vétek szódával hígítani, kínálatukból kis „erőszakkal” kettőből lehet fröccsöt készíteni. „A rosé helyett a Halfarka sárga muskotályt ajánlottam, s a ki megkóstolta, bátran állíthatom, leszokott a roséról” – jegyezte meg. A Széchenyi téri borfesztivált nagyon szeretik, hat-nyolc éve jelen van a Babits Pincészet, a boraik közül legalább egy aranyérmet nyer. Ősszel a Bor Téren is megjelennek, ott is megkóstolhatóak lesznek boraik. „Egyik büszkeségünk a 2006-os hatputtonyos aszúnk, ami idén lett aranyérmes” – tette hozzá Dzsupin Mihály, aki folyékony napsugárnak is nevezte a díjazott bort.

A villányi Brunyai Pincészet másodízben települt ki a SZIN-re, az idei Borászok utcáját ideálisabb helyszínnek tartották a tavalyinál. „Fantasztikusan jó volt minden, annak ellenére, hogy azt vártuk, senki nem lesz Szegeden a SZIN-en, hiszen a program elég visszafogott, hétköznapi volt” – értékelte a fesztivált Tóth Róbert, aki a több ezreket megmozgató külföldi előadókat hiányolta a fesztiválról. Forgalmuk csak esténként lendült fel, hiszen negyven fokos melegben a fröccs sem csúszik, s senki nem fog a napon sorban állni borért. Azt tapasztalta, hogy a borokat még mindig nem ismerik kellőképp a fesztiválozók, s az ár is nagyon sokat számít a választásuknál. „Eleve két választékkal jöttünk ki, egy árérzékennyel és egy szofisztikáltabb minőséggel” – tette Tóth Róbert. Arra a kérdésünkre, hogy érdemes-e fesztiválozni, azt felelte, hogy csak az vállalja be, aki bírja a nagy pörgést, s Szegedre mindenképp érdemes volt eljönniük, mert nagyon kedvesek voltak a vendégeik. A rosé volt az egri Kiss Pincészet slágere – tájékoztatott Kelemen Csaba, aki azt tapasztalja, szerencsére egyre több fiatal ismeri és kedveli a borokat. Ez is a céljuk a fesztiválon való részvétellel, hogy megismertessék és népszerűsítsék nedűiket. Ők 250-300 forintos áron kínálták a bort, míg a Béla borászat standjánál 130-ért vehettünk egy decit. A Rose Fröccs faháznál literes tejes palackban is kínálták a frissítő nedűt, sokan ezt választották logikusan, hogy ritkábban kelljen sorba állni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.