Közélet

A Jobbik ellenzi az állam kivonulását a felsőoktatásból

A Jobbik ellenzi az állam kivonulását a felsőoktatásból

2012. augusztus 13., hétfő
A Jobbik ellenzi az állam kivonulását a felsőoktatásból

A Jobbik szerint "álságos" Orbán Viktornak az a kijelentése, hogy a tandíjat ellenzi, miközben kormányra kerülve bevezették az ellenzékiként még elutasított térítési díjat, amivel a tehetségesek helyett a tehetősek jártak jól.

Dúró Dóra

, az ellenzéki párt szóvivője a miniszterelnöknek a policity.hu oldalon hétfőn megjelent interjújára reagálva az MTI-vel azt közölte: a Jobbik szerint az állami finanszírozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a szegényebb rétegek gyerekeinek esélyük legyen a felemelkedésre, és ehhez ne kelljen eladósítaniuk magukat.

Orbán Viktor

az interjúban arról beszélt, ellenzi a tandíjat, és azt szeretné, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, amelyben képes minden diák maga állni a teljes tanulási költségét. Jelezte, ide csak több lépéssel lehet eljutni, a cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása. "Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia" - fogalmazott Orbán Viktor. Dúró Dóra közleményében úgy fogalmazott: az interjúból az is kiderül, a kormány nem hajlandó szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kivándorlási kedv az elmúlt húsz évben sosem volt ilyen magas. A Jobbik szerint az államnak igenis biztosítania kell azt, hogy a pályakezdők ne tartozással, hitellel a nyakukban kezdjék meg életüket, és húszas éveikben keresett fizetésüket otthonteremtésre és családalapításra fordíthassák hiteltörlesztések helyett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.