Vélemény: Másvalaki Problémája

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MVP olyasvalami, amit nem láthatsz, vagy nem látsz, vagy az agyad nem engedi, hogy lásd, mert azt hiszed, hogy ez nem a te problémád. Ezt jelenti az MVP. Másvalaki Problémája. Az agy egyszerűen kihagyja, olyan ez, mint a vakfolt.

(Douglas Adams)

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba!” – mondogatják gyakran a politikusok, meg mi is, mintha az valami nagy dolog lenne, hogy tiszta víz, ivóvíz kerül a pohárba. Pedig, ha belegondolunk, hogy hány napig lehet kibírni éhen, vagy víz nélkül, akkor belátjuk, hogy ez életbevágó kérdés lehet, a víz meglétén túl pedig, annak tisztasága sem lehet mellékes. Most, hogy nyár van, sokszor beszélnek, beszélünk a vízről, de mintha fel sem fognánk miről is van épp szó! Mintha több tucat szavunk lenne a vízre, mint állítólag az eszkimóknak a hóra, vagy nem értenénk a szóból, mintha mindenki mást értene alatta.

Az egyik internetes portál a víztisztaságot vizsgálta természetes vizeinkben és arra jutottak, a Tiszából, a Dunából, a Balatonból, szóval úgy általában minden szabad lefolyású, illetve élővízből szabadon ihatunk, ha megszomjazunk. Tehát a látszatra nem tiszta víz is iható lehet, de legalább is nem feltétlenül mérgező: kis mennyiségben. Egy tesztújság a hazai vezetékes csapvizek minőségét vette górcső alá, és azt állítják, többnyire nincs azokkal semmi baj. Olyan összehasonlítást is olvastam, ahol a palackos vizek minőségét vetették össze a hálózatival, és bizony több helyütt – persze ez függ a földrajzi fekvéstől, a vízhálózat (hogy ne mondjam: a szolgáltató) milyenségétől – a csapvíz kenterbe verte a flakonban árultakat. A helyi napilap a minap írt az „ásványvízbizniszről”, és annak megyei alakulásról. Itt kiderült, hiába a jó minőség, mivel dúskálunk az ivó és ásványvízben, nehéz a piacot megfogni és megtartani, sokat visz el a reklám, ám akinek sikerül, megfelelően tőkeerős ehhez, (mint a multik, vagy a jó banki kapcsolatokkal rendelkező szerencsések) az nagyobbat kaszál, mint a szesziparban tehetné. A közüzemi vízfogyasztás sem gyenge biznisz, tenném hozzá halkan (és azon nyomban), nem hiába nyúlták le maguknak külföldi cégek, idejekorán, itt, vagy a fejlődő világban. Volt, ahol akkorát akartak szakítani, hogy népfelkelés tört ki, és végül hazazavarták őket, mint nem egy helyütt Dél-Amerikában.

Szokás a vízkincsről is beszélni! És ha itt tartunk említést érdemelnek a termálvizek is, azon meg lehet vitatkozni, hogy felhasználásuk hol (és hogyan) célszerűbb, az energia, az egészségiparban, esetleg a mezőgazdaságban? Magyarország e területen sem áll rosszul, van mit elpazarolnunk, tudunk, tudok rá példákat említeni. Újabban a „szürke vizet” is a vízkincs részeként kezdik emlegetni, abban az értelemben, hogy bár nem iható, de a csöppnyi, fogyasztható és egyre zsugorodó vízbázis kímélésére használható. (Miért is kellene ivóvízzel vécécsészét öblíteni, kocsit mosni, öntözni, felmosni?)

A kék bolygó nagyobbik felületét hiába borítja víz, annak csupán 2,5 százaléka édesvíz, annak is 70 százaléka fagyott állapotú. Nem csoda, hogy a népesedés mostani mértéke következtében ez a mennyiség egyre kevesebb embernek lesz elegendő a közeljövőben. Jelenleg minden nyolcadik másodpercben hal meg egy gyermek valamilyen vízfertőzésben. (Számoljunk el nyolcig… Na, most épp!) De mivel Magyarország köztudottan (és túlhangsúlyozottan) vízben gazdag ország (a fentiek szerinti összes vonatkozásban), azt gondolhatjuk, ez másvalaki problémája. Pedig nem. Elég csak arra utalnom, hogy teljes mértékben kiszolgáltatottak vagyunk a szomszédos országoknak, ahonnan vizeink 90 százaléka származik. Romániában most készítik elő a következő ciánkatasztrófát? Ez is másvalaki problémája? Mert Nyírő temetés ide, vagy oda, semmit nem teszünk ez ellen. Sőt a vízgazdálkodás fenntarthatóvá tételéért is alig teszünk, padig elapadhatatlannak hitt nemzeti kincsünkről volna szó, amelyből meggyőződésem szerint már most is sokkal több kihozható lenne, mint egyfajta aranytartalékként beszélni róla kormányon és ellenzéken egyaránt!

Jellemző, hogy míg a világban rájöttek, hogy az említett „szürke víz” aranyat ér, mi nem foglalkozunk a kérdéssel? Másutt támogatják a felhasználók vízspórolási törekvéseit, talán még uniós pénzek is vannak e célra, minálunk a szürkevíz felhasználása (állami ösztönzők híján) kizárólag a fogyasztó érdeke! Tehát ez nem a minisztérium, hanem másvalaki problémája…

És hány ilyen a vízfelhasználáshoz hasonló sokrétű kérdéskörről mondhatjuk el, hogy az a világban és hazánkban másvalaki problémája? A „cigánykérdés” Budán? Kolontári vörösiszap Szegeden? Nem sorolom tovább: tudjuk ez mind-mind mások problémája. És ez visz minket a pusztulásba, de ez is MVP!

„Az MVP olyasvalami, amit nem láthatsz, vagy nem látsz, vagy az agyad nem engedi, hogy lásd, mert azt hiszed, hogy ez nem a te problémád. Ezt jelenti az MVP. Másvalaki Problémája. Az agy egyszerűen kihagyja, olyan ez, mint a vakfolt.” (Douglas Adams)

Előző sztori

Atlétika: aranyosak voltak a titánok Ausztriában + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Felvételi 2012: második-harmadik helyen az SZTE TTIK

Legutóbbi hasonló cikkek