/

Új Szent-Györgyi-kiállítás nyílik Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az SZTE orvoskarának dékáni hivatalából a SZAB-székházba költözött át a Szent-Györgyi Albert-emlékszoba.

A szegedi egyetem egykori rektorára, kutatójára, oktatójára: Szent-Györgyi Albertre emlékszik 2012-ben: 80 éve fedezte fel a C-vitamint, és kutatói eredményeiért 75 éve elnyerte a Nobel-díjat. Szent-Györgyi relikviákból álló új időszaki kiállítást rendez a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság.

Az SZTE Szent-Györgyi-emlékszobáját az egyetem orvosi kari dékáni hivatala Tisza Lajos körúti épületéből a Somogyi utca 7-be, a SZAB-székházba költöztették. A július 10-én kezdődött munkát Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója, a TTIK Biológus Tanszékcsoportjához tartozó Embertani Tanszéket vezető egyetemi docens irányítja, kollégái és biológia szakos egyetemi hallgatók segítik. Például Vinkler László Szent-Györgyi-portréját az SZTE orvostudományi kari tanácsteremből, a Nobel-díjas tudóst ábrázoló Alix Robinson-féle (USA) mellszobrot az ÁOK dékánjának, illetve egy másik alkotást az SZTE rektorának dolgozószobájából szállították a SZAB-székházba. A Szent-Györgyi Albertet ábrázoló műalkotások közül néhány most először kerül nyilvánosság elé.

no images were found

„Szent-Györgyi Albert három diktafonját most először láthatja a nagyközönség: az óbudai egyetem egyik oktatója rendelkezésünkre bocsátotta, így bemutathatjuk Szegeden – árulta el Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, az új Szent-Györgyi tárlat egyik kezdeményezője hozzátette: az SZTE örömmel fogad minden további, az egyetem történethez adalékul szolgáló dokumentumot, tárgyat, emléket.

Archív hang- és filmfelvételek, riportok, az SZTE Klebelsberg Könyvtára dokumentumai is gazdagítják az időszaki kiállítás anyagát. A magyar és magyar származású Nobel-díjasokat bemutató tablókat is láthat a közönség az ingyen látogatható tárlaton. A július 12-én 18 órakor kezdődő megnyitó ünnepséget követően a SZAB-székházban (Szeged, Somogyi utca 7.) a Szent-Györgyi-kiállítás augusztus 20-ig tekinthető meg a hét minden napján 9-től 21 óráig, a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak napján 16 órától tárlatvezetéssel.

A Szent-Györgyi Albert szegedi emlékhelyeit bemutató tudománytörténeti séta első állomása a SZAB-beli kiállítás. A folytatáshoz az emlékséta többi állomásáról ismertető füzetet állított össze, ajánl a tárlat látogatóinak figyelmébe az SZTE.

no images were found

Előző sztori

Kárpát-medencei lakodalmat varázsol a Dóm térre Novák Ferenc

Következő sztori

Bohács-gól Mohácson a horvát honatyák ellen

Legutóbbi hasonló cikkek