Kultúra

Új Szent-Györgyi-kiállítás nyílik Szegeden + FOTÓK

Új Szent-Györgyi-kiállítás nyílik Szegeden + FOTÓK

2012. július 10., kedd
Új Szent-Györgyi-kiállítás nyílik Szegeden + FOTÓK

Az SZTE orvoskarának dékáni hivatalából a SZAB-székházba költözött át a Szent-Györgyi Albert-emlékszoba.

A szegedi egyetem egykori rektorára, kutatójára, oktatójára:

Szent-Györgyi Albertre

emlékszik 2012-ben: 80 éve fedezte fel a C-vitamint, és kutatói eredményeiért 75 éve elnyerte a Nobel-díjat. Szent-Györgyi relikviákból álló új időszaki kiállítást rendez a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. Az SZTE Szent-Györgyi-emlékszobáját az egyetem orvosi kari dékáni hivatala Tisza Lajos körúti épületéből a Somogyi utca 7-be, a SZAB-székházba költöztették. A július 10-én kezdődött munkát

Pálfi György

, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója, a TTIK Biológus Tanszékcsoportjához tartozó Embertani Tanszéket vezető egyetemi docens irányítja, kollégái és biológia szakos egyetemi hallgatók segítik. Például

Vinkler László

Szent-Györgyi-portréját az SZTE orvostudományi kari tanácsteremből, a Nobel-díjas tudóst ábrázoló Alix Robinson-féle (USA) mellszobrot az ÁOK dékánjának, illetve egy másik alkotást az SZTE rektorának dolgozószobájából szállították a SZAB-székházba. A Szent-Györgyi Albertet ábrázoló műalkotások közül néhány most először kerül nyilvánosság elé.

„Szent-Györgyi Albert három diktafonját most először láthatja a nagyközönség: az óbudai egyetem egyik oktatója rendelkezésünkre bocsátotta, így bemutathatjuk Szegeden – árulta el Pál József. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, az új Szent-Györgyi tárlat egyik kezdeményezője hozzátette: az SZTE örömmel fogad minden további, az egyetem történethez adalékul szolgáló dokumentumot, tárgyat, emléket. Archív hang- és filmfelvételek, riportok, az SZTE Klebelsberg Könyvtára dokumentumai is gazdagítják az időszaki kiállítás anyagát. A magyar és magyar származású Nobel-díjasokat bemutató tablókat is láthat a közönség az ingyen látogatható tárlaton. A július 12-én 18 órakor kezdődő megnyitó ünnepséget követően a SZAB-székházban (Szeged, Somogyi utca 7.) a Szent-Györgyi-kiállítás augusztus 20-ig tekinthető meg a hét minden napján 9-től 21 óráig, a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak napján 16 órától tárlatvezetéssel. A Szent-Györgyi Albert szegedi emlékhelyeit bemutató tudománytörténeti séta első állomása a SZAB-beli kiállítás. A folytatáshoz az emlékséta többi állomásáról ismertető füzetet állított össze, ajánl a tárlat látogatóinak figyelmébe az SZTE.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.