Írjon nekünk

Közélet

Tűzoltón érkezett a nyári Mikulás az ÁGOTA XVI. országos táborába + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Lenyűgöző és színvonalas produkciókkal kedveskedtek ma is a gyermekek az ÁGOTA tábori Ki Mit Tud meghívott vendégeinek. A zsűriben, Péter Zsuzsanna Tolna megyei gyermekotthon vezető, a segítő szervezetek képviselői, valamint Szügyi János igazgató úr, a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Igazgatója és Kolompár László a Csongrád Megyei Cigány Önkormányzat elnöke, aki egyben hivatásos nevelőszülő is, valamint Beöthy-Fehér László, a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Igazgató helyettese és számos más vendég foglalt helyet.

Szügyi János, a zsűri elnöke köszöntőjét követően, közel 40 kategóriában mutathatták meg a gyermekek egészen kivételes tehetségüket. A legkomolyabb kategóriák a vers és próza, a színházi előadás, tánc és ügyességi vetélkedők voltak. De ezek mellett még számtalan érdekesség várta a lelkes közönséget. –mesélte Kothencz János az ÁGOTA tábor vezetője. Volt olyan gyermekünk, aki egy gyönyörű, a magyarságról és a hazaszeretetről szóló dalt jelnyelven keresztül adott elő és értelmezte is. Több olyan csemete mutathatta meg magát, akik soha semmilyen módon nem élhették meg szereplésvágyukat, vagy még nem láthattak olyat, ahol 300 ember Őket tapsolja meg és ünnepli tehetségüket. Volt olyan gyermek, aki miután előadta a produkcióját és vastapsot kapott, elsírta magát a meghatódottságtól. A műsor vezetői Balogh Zsolt, aki egyébként az ÁGOTA Csongrád Megyei Szaktanácsadói Szolgálatának Igazgatója is egyben, valamint Kolláth Enikő az ÁGOTA autentikus segítői alapkörének egyik vezetője, rendkívüli hangulatot idéztek elő, és nagyon figyeltek arra, hogy valamennyi gyermek igazi élménnyel élhesse meg azt, ahogyan a közönség megjutalmazza teljesítményüket. Nemcsak hogy profi módon konferálták az eseményeket, de még arra is odafigyeltek, hogy minden gyermek bemutathatóságával kapcsolatban, személyes szempontok is elhangozzanak. Igazi meghitt és szeretetteljes hangulat uralkodott végig a programon. A gyermekek több olyan verset és dalt is előadtak, amelyekben azt fogalmazták meg, hogy mennyire csodálatos mindaz amit itt ebben az országos táborban megtapasztalhattak. Számtalanul sok gyermek olyan döntéseket hozott meg ebben a 10 napban, melyek alapvetően befolyásolhatják jövőjüket. Például, hogy tovább tanulnak, vagy hogy végképp szakítanak bizonyos rossz szokásokkal. A zsűri tagjai azt is láthatták, hogy valamennyi produkciót olyan alcsoportos lelkesedés és bíztatás kísért, amely egyértelműen azt mutatta meg, hogy a 300 ember ebben a 10 napban már igazi együtt gondolkodó és érző közösséggé vált.

A program véget értével szinte azonnal megérkezett a város tűzoltó kocsiján –rendőri felvezetéssel- a nyári Mikulás. Tóth Zoltán, aki a gyermekek ismerete szerint Lappföldről érkezett és valóban egy nyári Mikulás, több mázsa nyalánkságot hozott a tábor lakóinak. Szekeres István, az ÁGOTA biztonsági főnöke a programhelyszín biztosítását követően maga is szórta a gyermekek közé a számlálhatatlanul sok ajándékot. A tarjáni polgárőrség és vezetőjük András, ismét szavatolták a kültéri program biztonságát. A nyári Mikulás minden évben visszatérő extravagáns program. Ilyenkor a gyermekeknek nagy felszabadultságot ad, amikor kicsit szertelenül szinte rájuk hulló ajándék és édességesőként kapják meg a több mázsa meglepetést, amit a Mikulás humoros szónoklata után mindenki kap. Csupa nevető arc jellemezte az összes programot.

Tegnap szentmisét celebrált a tábor lakóinak Podmaniczki Imre atya, aki a csodálatos kenyérszaporításról elmondott homíliájában arra is bíztatta a fiatalokat, hogy merjenek elfogadni és ezzel együtt maguk is nagy lelkűek lenni azzal, hogy mernek bízni és ráhagyatkozni az őket segítő jó szándékú emberekben. Mitykó Judit, Révai Istvánné Gabriella, az ÁGOTA kurátorai, ugyanezzel a jelentéstartalommal tartottak a gyermekeknek kiscsoportos terápiás jellegű foglalkozásokat. Tóth Petra intézményvezető és Szabóné Szívos Ildikó, a Dél-alföldi Regionális Módszertani Gyermekotthon igazgatója is hasonló témákban dolgozott a gyermekekkel. Több olyan profi szakember kíséri jelenlétével a tábori struktúrát, melynek köszönhetően a gyermekek valóban gyógyulnak a bizalomképüket ért sebeikből.

Sajnos hamarosan véget ér a tábor, de még a lakók előtt áll a több tucat ajándékozás és eredményhirdetés, egy városi bolondballagás, ingyenes ruhabörze, és a kihagyhatatlan tábori tanár-diák focimeccs. Az országos tábort Kothencz János táborzáró beszéde zárja majd.

Az ÁGOTA köszönetet mond a Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményének munkatársainak és igazgatójának, Garami Istvánnak, a MOL Új Európa Alapítványának és a Ramirent Kft.-nek.

Hírzóna

Logópályázatot hirdet kisiskolásoknak a megyei katasztrófavédelem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Március 20-ig várják a rajzokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Száz éve a “bolondmalom” volt a vásárhelyi gyerekek kedvence

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Tornyai-múzeumban nyílt tárlat az akkori élet számos, mára már kevéssé ismert részletére is rávilágít.

Tovább olvasom

Közélet

Gyöngyöspatai iskolaügy: nehezen forintosíthatók a személyiségi jogokat ért sérelmek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál