Kultúra

Thealter Blog - hetedik nap + FOTÓK

Thealter Blog - hetedik nap + FOTÓK

2012. július 30., hétfő
Thealter Blog - hetedik nap + FOTÓK

Nagyon kevés elég a jó színházhoz és nagyon kevés kell, hogy hálás legyen a néző. A Kenyérrel a zsebben minimális eszközt használ, mégis sokat ad. Olyan előadás, amit magával visz a néző, és sokáig boncolgat még.

Az nem igaz, hogy igaz sem volt

"Rongybabák feküsznek homokfútt' úton, szólni próbálnak, egymáshoz fölnőni..." (Solymosi Bálint: Életmód)

Az idei fesztivál erős politikai, közéleti vonalát nem zárhatta volna méltóbb előadás, mint a Jövőképtelen. Ugyan olvastam az elmélkedést, mi köze lehet az ennyire érett és kialakult gondolatok előadásához néhány középiskolásnak, de az előadás során bennem ez fel sem merült. Igazából semmi köze. De akkor kinek, ha nem éppen nekik, akik ezt látják otthon, ezt sulykolják nekik a híradók, ez folyik a vízcsapból. Ők csak jeleznek, ott állnak az ajtó előtt, és nem biztos hogy be akarnak lépni. Mert a mesék álomvilága helyett csak szemétdombot hagytunk rájuk.

Én vagyok a tettes, én vagyok az áldozat

"A halálom te voltál: megtarthattalak, miközben minden lefoszlott rólam." (Paul Celan: A halálom)

Nagyon kevés elég a jó színházhoz és nagyon kevés kell, hogy hálás legyen a néző. A Kenyérrel a zsebben minimális eszközt használ, mégis sokat ad. Olyan előadás, amit magával visz a néző, és sokáig boncolgat még. A szereplők feltett és fel nem tett kérdéseivel távozunk. Történt valami? Van kutya a kútban, vagy mi vagyunk a kútban? Elég e a jó szándék, elég e a zsebben néhány kenyér darab. Mikor jutunk el odáig, hogy cselekszünk is?

Beatrice égi helyére ül

"...Beatrice, Isten büszkesége, miért nem segíted azt, ki úgy szeret..." (Dante: Isteni színjáték)

A Bitef Teatar az egyik legerősebb csoport a Theater fesztiválok történetében, és milyen szerencse, hogy visszatérő társulat. Immár második alkalom, hogy szemet és fület gyönyörködtető előadásukkal ők zárják a fesztivált. Olyan emléket hagynak, mellyel éppen kihúzhatunk egy kerek esztendőt. Nincs értelme bármit is írnom, nincs értelme mesélnem. Úgysem hinnétek el. Mert a dicsérő szó mindig gyanús. Másra pedig nem nagyon jutok. Ez a hetedik nap felülmúlt minden napot. Szerencsés szám, meglehet.

(A fotók a Bitef Teatarnak, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelyének, a Transzparens Csoportnak és az Andaxínháznak az előadásain készültek - a szerk.)

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.