Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Rotary Regatta a Tiszán + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Egy régi, szép hagyományt elevenítettek fel a szegedi és a szerbiai Rotary Klubok képviselői. A ’90-es években a belgrádi llustrovana Politika című hetilap által kezdeményezett tiszai regattát, amelynek keretében a szerb fővárosból hajóhad indult Szegedre, amelyhez útközben csatlakoztak a Duna, illetve a Tisza menti városok hajósai, a folyók szerelmesei.

Bajusz Huba, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub soros elnöke elmondta, a régi évtizedes hagyományt szeretnék feléleszteni a mostani regattával. A határ átjárhatatlannak bizonyult, hiányoztak a nemzetközi egyezmények, nem voltak nemzetközi kikötők Szegedtől lefelé, egy csomó adminisztratív akadály nehezítette, majd idővel meg is szűntette az egykor jónak és gyümölcsözőnek indult kezdeményezést. Az I. Rotary Regattát most a szerb fél kezdeményezte. Ez az első, nem túl nagy létszámmal létrejött kísérlet a hagyomány feltámasztására. Az elnök bízik a sikerben.

Tóth József, a Rotary Klub Szeged-Tisza megválasztott elnökétől megtudtuk, 14 hajó indult el Szerbiából, de különböző akadályok miatt csak 5 érkezett meg Szegedre. A regattához csatlakozva sor kerül a szerbiai Rotary klubok által összegyűjtött könyvadomány szétosztására a kistérségben működő szerb közösség intézményei között. A szegedi rotarysok mintegy 1000 könyvet már korábban eljuttattak Szabadkára, az adományt a vajdasági magyar iskolák tanulóinak szánták és szeptemberben fogják szétosztani. A szervezők kétnaposra tervezték az I. Rotary Regattát, az első nap lesz egy kis folklór, a deszkiek jönnek a Partfürdőre, a program kóló, vígasság és buli, holnap, kedden pedig a környezetvédelem jegyében közös szemétszedést rendeznek a Tisza-parton. Délután szabad program, illetve a deszki szerb közösségi ház megtekintése. A rendezvény fő célja a baráti beszélgetés, ismerkedés. A találkozó keddi éjszakai fürdőzéssel zárul az Aquapolisban.

Rotarysok, ha összefognak

A szerbiai Rotary Klubokról Dragan I. Brajer volt kormányzó beszélt. A Tisza folyó alkalmasnak bizonyult arra, hogy összekösse a két országban működő klubok tagságát és még szorosabbra fűzze a közöttük fennálló kapcsolatot. A Rotary Klub olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek, s arra törekednek, hogy a jó szándék ápolásával a népek közötti megértést és barátságot szolgálják. Tevékeny emberek világközössége, akiket a segítőkészség ideálja egyesít.

Milan Dimitric, a regatta egyik kezdeményezője, az újvidéki Novi Sad Dunav Rotary Klub elnöke portálunknak elmondta, tavaly októberben született meg az ötlet, hogy meglátogassák a folyó melletti szerbiai városokban működő Rotary Klubokat. Ekkor merült fel az ötlet, hogy a szegedieket is fölkeresik. A Szeged Tisza Rotary Klubbal 5 éve kiváló baráti kapcsolatot ápolnak, rendszeresen látogatják egymást. Az elnök nagyon örül a kezdeményezésnek, s bízik abban, hogy jobb szervezéssel jövőre még több csónak, hajó vesz részt a regattán. Újvidékről 60-an indultak, de többnyire műszaki okok miatt 23-an feladták. Szegedre 5 hajó érkezett és 25 fő. Az akcióba 12 szerbiai Rotary Klub kapcsolódott be, többek között a belgrádi, pancsovai, újvidéki, magyarkanizsai, palicsi, szabadkai, becsei, nagybecskereki. Dimitric úr emlékezetében is élénken él az Ilustrovana Politika által kezdeményezett regatta, úgy tudja, a legutolsó találkozón mintegy 200 úszóalkalmatosság vonult fel a folyón. Az elnök nagyon örül, hogy Szegedre látogathatott, az elkövetkező években azt tervezik, Budapestre is felhajóznak.

A Rotary Klub Szeged-Tisza egykori elnöke, Török György is bábáskodott az I. nemzetközi regatta szervezésében. Nagyon örül, hogy ilyen úton is sikerült egymáshoz közelebb hozni a két ország rotarysait.

Török úr a magyarországiak közül az elsők között alapított Szabadkán jól menő üzleti vállalkozást. Elmondta, szívügyének tekinti a határon túli magyar közösségek támogatását, megsegítését, főleg az iskoláknak, művelődési házaknak juttatott könyvadományok célba juttatását. A szegedi klub tavaly a muzslyai általános iskolának szállított ajándékkönyveket, az idén a tordaiak részesülnek a könyvadományból, az ottani művelődési központ kap az 1000 könyvből álló csomagból.

Hírzóna

Az internetes zaklatás évekre összetöri az áldozatokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szülők azzal is tehetnek ellene, ha korlátozzák a gyerek képernyő előtt tölthető idejét.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét egy jó hír: nincs újabb áldozat hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Viszont 13 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nándorfehérvári emléknapokat rendeznek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Papp Sándor professzor is előadást tart.

Tovább olvasom

Aktuál