Bulvár

Pénteken enyhébb zivatarok várhatók

Pénteken enyhébb zivatarok várhatók

2012. július 20., péntek
Pénteken enyhébb zivatarok várhatók

Elsősorban az ország északi felében pénteken is várható zápor, zivatar, de a várakozások szerint ezek már gyengébbek lesznek az éjszakai heves zivataroknál - közölte Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

A meteorológiai szolgálat péntekre tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. A Tisza-tónál másodfokú, a Balatonnál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méterre közlekedhetnek.

Pátkai Zsolt

azt mondta: inkább az esti órákban várhatók záporok, zivatarok, de napközben is lehet csapadék. Pénteken az északnyugati területeken már csak 25 fok körül alakulnak a maximumok, az ország déli, délkeleti területein még akár 30-32 fok is lehet. Ennek megfelelően Békés és Csongrád megyére hőség miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Szombaton és vasárnap is a hidegfront határozza meg az időjárást. Szombaton több helyen, több alkalommal lehet számítani esőre, vasárnap inkább a keleti területeken várható csapadék. Ekkor viszont lokálisan, rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső is hullhat - tette hozzá a meteorológus. Vasárnap országszerte 17-23 fokig melegszik az idő. A jövő hét elején folytatódik a csapadékos idő, de ezzel együtt egyre melegebb is lesz. A hét közepére a csúcshőmérséklet ismét megközelítheti a 30 fokot - mondta Pátkai Zsolt. Csütörtök este a heves zivatarok miatt hét megyére: Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye térségére, valamint Budapestre, a legmagasabb, harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezt nem sokkal később, másodfokúra mérsékelték. A viharos időjárás miatt országszerte összesen 203, csak Budapesten 56 esethez riasztották a tűzoltókat.

Országszerte több mint kétszázszor riasztották a tűzoltókat

Az éjszakai viharos időjárás miatt országszerte összesen 203 esethez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek reggel.

Petróczi Tímea

felidézte: csütörtök este a heves zivatarok miatt hét megyére: Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye térségére, valamint Budapestre, a legmagasabb, harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezt nem sokkal később, másodfokúra mérsékelték. Az OKF szóvivője azt mondta: leginkább Budapest, valamint Pest, Nógrád és Fejér megye volt érintett. A fő problémát az erős szél okozta, így a legtöbb munkát a kidőlt fák, megsérült vezetékek, illetve az épületkárok jelentették a tűzoltóknak. Kiemelt esemény nem történt, sérültekről az OKF-nek nincs információja - tette hozzá Petróczi Tímea.

Ferenczi Norbert

, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-nek korábban elmondta: Budapesten a péntek hajnali órákig 56 esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt. Döntően fakidőlésekhez riasztották őket, illetve leszakadt felsővezetékek miatt. A XV. kerületben, a Naspolya utcában egy személyautóra dőlt egy fa, a IX. kerületben, a Határ úton pedig a villamos sínekre, megrongálva a felsővezetéket is. A hivatalvezető azt mondta: személyi sérülés nem történt egy esetben sem. Hozzátette: a nap folyamán több helyszínre vissza kell menniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.