Közélet

Ombudsman: ne alkalmazzanak kényszerintézkedést a gyermek előtt!

Ombudsman: ne alkalmazzanak kényszerintézkedést a gyermek előtt!

2012. július 12., csütörtök
Ombudsman: ne alkalmazzanak kényszerintézkedést a gyermek előtt!

Közvetlenül veszélyezteti, sérti a gyermekek jogait, ha előttük alkalmaznak a szülővel szemben rendőrségi kényszerintézkedést - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel

Szabó Máté

hivatala ezt egy panasszal kapcsolatban tudatta, amely szerint maszkot viselő, fegyveres rendőrök a nyílt utcán, kiskorú gyermeke szeme láttára fogták el, kényszerítették a földre és bilincselték meg a szülőt. A közleményben kiemelték: az ombudsman szerint a rendőröknek tekintettel kell lenniük a gyermek pszichés fejlődésére és a gyermekbarát igazságszolgáltatás követelményére. Kisgyermekkorban a lelki, érzelmi fejlődés legfontosabb támpontja a szülő, és ha őt éri támadás, azt a gyermek saját maga elleni támadásként élheti meg - mutattak rá. Szabó Mátéhoz intézett beadványukban a szülők nemcsak azt panaszolták, hogy a rendőrök a nyílt utcán, kiskorú gyermekük szeme láttára fogták el, kényszerítették a földre és bilincselték meg egyiküket, hanem az elfogást is szükségtelennek és aránytalannak ítélték - tették hozzá. Az ombudsman megállapította, hogy a rendőrök nem sértették meg a panaszos emberi méltósághoz, illetve személyes szabadsághoz fűződő alapjogát, megfelelő hangnemben beszéltek a panaszosokkal, és megfelelően tájékoztatták őket arról, hogy mi történik - fűzték hozzá. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézkedés megtervezésekor figyelemmel kellett volna lenni arra, hogy az eseménynek egy gyermek is szemtanúja lehet, és az átéltek hatással lehetnek a pszichés fejlődésére. Ennek a szempontnak a mérlegelése elmaradt, és a rendőri intézkedés végrehajtásakor sérültek a gyermek jogai - írta vizsgálati jelentésében az ombudsman. Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjénél, hogy a jövőben ne csak a rendőri intézkedés érintettjeinek és a környezetnek a biztonságára legyenek tekintettel. Ha az intézkedés - akárcsak közvetve - érinthet kiskorút, vegyék számításba azt a hatást is, amelyet egy ilyen eljárás a gyermek pszichés fejlődésére gyakorolhat - hangsúlyozták. Szabó Máté kérte továbbá azt is, hogy a vezető hívja fel az irányítása alá tartozó rendőrök figyelmét arra, hogy - az azonnal elhárítandó életveszély helyzeteinek kivételével – lehetőleg ne kiskorú gyermeke előtt alkalmazzanak kényszerintézkedést a körözött ember elfogásakor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.