Sport

Olimpia: négy úszónk elődöntős, Karakas negyeddöntős (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: négy úszónk elődöntős, Karakas negyeddöntős (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. július 30., hétfő
Olimpia: négy úszónk elődöntős, Karakas negyeddöntős (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Jól szerepeltek a magyar úszók a londoni olimpia 3. napjának délelőtti futamaiban: Cseh László és Biczó Bence, valamint Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka egyaránt kivívták az elődöntős szereplést. A cselgáncsozó Karakas Hedvig negyeddöntős.

Karakas Hedvig már a negyeddöntőben

Karakas Hedvig második meccsét is megnyerte, így negyeddöntőbe jutott a cselgáncstorna női 57 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpia hétfői versenynapján. Az újpesti dzsúdós a spanyol Concepcion Bellorin legyőzése után a nyolc közé jutásért már jóval nehezebb ellenféllel, a világbajnoki ezüstérmes brazil Rafaela Silvával találkozott. Silva az első meccsén könnyedén verte a német Miryam Ropert. A brazil indította az első támadást, de nem sikerült végigvinnie. Másfél perc múlva intették Karakast, aki nem talált fogást ellenfelén. Aztán újra Silva indított egy dobást, amiért a vezetőbíró vazarit ítélt, de a zsűri jelezte, hogy visszanézik a jelenetet. A tanácskozás vége az lett, hogy szabálytalan lábra fogásért 2:51 perccel a vége előtt leléptették a brazilt. Silva nem akarta elhinni az ítéletet, a fejét fogva a tatamira vetette magát, alig akart felállni. Fél óra múlva még mindig vigasztalhatatlan volt, a hangosan zokogó versenyzőt edzője támogatta az öltözőbe. "Azt hittem, a bíró törli majd a vazarit, de aztán Sanyi bácsi (Illés Sándor, Karakas edzője) szólt, hogy le fogják léptetni - nyilatkozott Karakas. "Silva egy évvel fiatalabb nálam, de ahhoz képest nagyon taktikus versenyző, balos alapállású, arra kellett figyelnem, hogy a bal kezével ne fogjon rá a csípőmre. Amikor eldobott, igyekeztem kikerülni az ippont, így meg is húztam a lábamat, de a továbbjutás mindenért kárpótol." Karakas ellenfele a negyeddöntőben az Európa-bajnok, vb-bronzérmes román Corina Caprioriu lesz.

Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka elődöntős 200 vegyesen

Hosszú Katinka a negyedik, Verraszó Evelyn pedig a nyolcadik legjobb idővel bejutott az esti elődöntőbe 200 m vegyesen a londoni olimpia hétfői napján.

Verrasztó a harmadik futamban rendkívül erősen kezdett, majd mellen visszaesett, de gyorson sikerült feljönnie a harmadik helyre. A 400-on negyedikként záró Hosszú a negyedik futamban végig erős tempóban úszott, egyedül mellen húztak el tőle, de gyorson ő is ismét előrelépett. Az utolsó futam előtt már mindkét magyar helye biztos volt az elődöntőben, Hosszú 2:10.68 perccel, míg Verrasztó 2:12.17 perccel jutott tovább. "Nehéz volt, kellett hajtani rendesen" - nyilatkozott Verrasztó. "Az eleje rendben volt, a vége, a gyors úgy-ahogy elment, de a jelek szerint 23 évesen mellen is meg kell még tanulnom úszni..." "Most sokkal jobban éreztem az úszást, mint szombaton" - kezdte értékelését Hosszú. "Viszont döntéshelyzetbe kerültem, mert jó lett az időm, így most vacillálok, hogy a 200 vegyesre, vagy a holnapi 200 pillangóra menjek-e rá inkább. A kettő üti egymást, úgyhogy választanom kell. A vegyes ma esti elődöntőjét megvárjuk az edzőmmel, s majd az alapján határozunk."

Cseh és Biczó elődöntős 200 m pillangón

Mindkét magyar a negyedik futamba kapott besorolást: a 400 m vegyesen nagy meglepetésre a fináléról lemaradt Cseh a második százon óriási tempót diktálva jött fel a második helyre, míg Biczó jól kezdett, majd kissé visszaesett, de az utolsó 50-en nagy hajrával végül harmadik lett a japán Macuda Takesi és Cseh mögött. Az utolsó nyolcfős előfutam előtt Cseh 1:55.86 perccel hatodik, Biczó pedig 1:56.51 perccel nyolcadik helyen állt, azaz már nem volt félnivalójuk. Végül Cseh a kilencedik, Biczó pedig a 13. idővel jutott tovább. "Nem volt ez rossz így reggel, nem fáradtam el, akár még egy 200 belefért volna. Az viszont tény, hogy jobbra számítottam, a sorban csak kilencedik vagyok, javítani kell, s fogok is, főleg a dinamikámon" - mondta Cseh. "Örülök, hogy benn vagyok a 16-ban, mert elszúrtam ezt a mai úszást. Még az is benne volt, és támadt is ilyen rossz érzésem, hogy nem jutok tovább a selejtezőből. Este jóval több kell" - fogalmazott az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó.

Karakas Hedvig nyolcaddöntős

A 22 éves, 2009-ben vb-bronzérmes dzsúdós a 16 közé jutásért a spanyol Concepcion Bellorin ellen lépett tatamira. Karakas eddig háromszor találkozott kilenc évvel idősebb ellenfelével, s kettejük párbajában 2-1-re vezetett. A szabadkártyával olimpiai résztvevő Bellorin az első perctől védekezésre kényszerült. Karakas kezdeményezett többet, másfél perc elteltével intették is a spanyolt. A folytatásban a magyar cselgáncsozó többször is földharcban kerekedett ellenfele fölé, leszorítással, majd karfeszítéssel próbálkozott, úgy tűnt, csak idő kérdése, mikor szerez pontot. Azonban elég volt egy pillanatnyi kihagyás, s Bellorin jukót érően dobta el Karakast, s ekkor már csak 54 mp volt hátra a meccsből. Az újpesti dzsúdós még nagyobb sebességre kapcsolt, s 12 mp-cel a vége előtt egy ippont érő akcióval megnyerte az összecsapást. "Nem volt tökéletes a felkészülésem, sérülés miatt egy hónapot ki kellett hagynom, még hiányzik a szőnyegbiztonság" - nyilatkozott Karakas. "De mindent meg fogok tenni a jó szereplésért, a dzsúdósok két érme még plusz lökést adott nekem is, s megnyugtatott." Karakas következő ellenfele a vb-ezüstérmes brazil Rafaela Silva lesz.

Sidi Péter lemaradt a légpuska döntőjéről

Sidi Péter 13. lett az alapversenyben, így nem jutott döntőbe a férfi légpuskások között a londoni olimpia hétfői versenynapján. A komáromi lövő, aki a pekingi játékokon ebben a számban a hatodik helyen végzett, s az egyik legnagyobb esélyesének számított, a 29-es lőállásba kapott besorolást, tőle közvetlenül balra a címvédő indiai Abhinav Bindra foglalt helyet. Összesen 48-an voltak érdekeltek a versenyben. A légpuskában háromszoros Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Sidi - aki a teljes magyar delegáció első londoni kvótása volt - a megadott 1 óra 45 perces alapidőből 17 percet fordított melegítésre, ezalatt hússzor lőtt, 18-szor volt 10-ese, kétszer 9-ese. Ezután kezdte meg "élesben" a 60 lövéses versenyt, méghozzá rögtön egy belső 10-essel. A nyitó tíz lövésből aztán éppen az utolsó sikeredett kilencesre, a következőben viszont a nyolcadik és a tizedik is csak kilencest ért, így Sidi okkal rázta elégedetlenül a fejét. A folytatatásban remekül összpontosított a magyar puskás, 26 lövésen át nem hibázott, ekkor csúszott be egy újabb kilences. Ezután maradt 13 próbálkozása, de ezekből kétszer megint nem sikerült tizest találnia, így 594 körrel zárta a viadalt, ami azután, hogy az első kiírásban még a 14. helyen szerepelt - végül a 13. helyhez volt elég. "Úgy számoltunk, hogy maximum három hiba férhet bele" - mondta az MTI-nek Herczegh Szabolcs, Sidi edzője. "Mivel a verseny első harmadában ennyi már összejött, nehéz volt visszajönni, és lőni 40 hibátlant. Ha a végén csúszott volna be ennyi hiba, akkor még lehetett volna korrigálni. Ezzel együtt nem vagyunk csalódottak, Péternek van még két versenye az olimpián, ott tud jól szerepelni. Eddig az edzések is jól sikerültek, nem is izgul, és várja a folytatást." A magyar versenyző pénteken a kisöbű szabadpuska fekvő, míg jövő hétfőn, kedvenc számában, a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyben szerepel. Utóbbiban ő a világ- és Európa-bajnoki címvédő.

Nem jutott középdöntőbe a Simon, Széll evezős duó

A kormányos nélküli kettesben érdekelt Simon Béla, Széll Domonkos evezős duó negyedik, azaz utolsó lett hétfői reményfutamában, így nem jutott be a középdöntőbe, a legjobb 12 közé a londoni olimpián. Ezúttal egy-egy német, szerb és amerikai duó volt a magyarok riválisa a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban. A négyes futamban az első három közé kellett kerülni a továbbjutáshoz, s bár Simonék nagy csatában voltak az amerikaiakkal, végül - akárcsak a szombati előfutamban - utolsóként értek célba, és így kiestek. Ebben a számban 13 hajó indult, így a magyarok 13.-ként zártak. Simon szolnoki klubtársával, Juhász Adriánnal harcolta ki az olimpiai kvótát, de párja röviddel a rajt előtt megbukott egy doppingvizsgálaton, hét hónapra eltiltották, így az utolsó pillanatban a csepeli Széll került a csapatba. A másik magyar evezős egység, a könnyűsúlyú kétpárevezősök között érdekelt Hirling Zsolt, Varga Tamás duó kedden, 11.30 órától húz majd a reményfutamban, ahol az első két hely ér középdöntőt.

Mutina Ágnes 22. lett 200 m gyorson

A magyar úszó - a szám 2010-es Eb-bronzérmese - az utolsó, ötödik előfutamban ugrott a vízbe, s 1:59.56 perces idejével nyolcadikként csapott a célba. Összességében 22. lett, így lemaradt az esti, 16-os elődöntőről, amihez 60 századdal kellett volna jobb időt elérnie. "Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült továbbjutnom a selejtezőből, s különösen azért fáj a dolog, mert ma van az édesanyám születésnapja" - kesergett Mutina. "Nem voltam csúcsformában, de ennél a 22. helyet érő időnél jobbra számítottam. Nem magyarázkodás, de közrejátszott, hogy pár hete a térdem kiugrott, s olyan sérülést szedtem össze, hogy a londoni olimpia után műteni kell."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.