Sport

Olimpia: Kővágó Zoltán doppingvétség miatt nem indulhat (FRISSÍTVE)

Olimpia: Kővágó Zoltán doppingvétség miatt nem indulhat (FRISSÍTVE)

2012. július 26., csütörtök
Olimpia: Kővágó Zoltán doppingvétség miatt nem indulhat (FRISSÍTVE)

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).

"A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a MASZ csütörtöki közleményében. A MASZ tájékoztatása alapján

Kővágó

ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem követte el a "terhére rótt cselekményt", s nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz.

Rajongóinak üzent a sportoló

Kővágó Zoltán az egyik közösségi portálon működő rajongói oldalán üzent az érte szorítóknak, s utalt arra, hogy egy ellene folytatott "hadjárat" eredménye a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt kiszabott kétéves eltiltása. "Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz" - írta a Facebookon az athéni játékokon ezüstérmes, idei Európa-bajnoki harmadik dobóatléta. "Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett 'hadjárat' ellenem..." Kővágó rövid üzenete végén sajnálatát fejezte ki, amiért - mint írja - nem tehetett többet szurkolóiért és a hazáért. Arról, hogy pontosan milyen vétség miatt tiltották el Kővágót, egyelőre sem ő, sem a magyar szövetség (MASZ) nem adott tájékoztatást. A MASZ a csütörtök reggel az MTI-hez eljutatott közleményében annyit jelzett, hogy a nemzetközi szövetség (IAAF) indított korábban eljárást Kővágóval szemben azzal, hogy a sportoló kivonta magát a doppingellenőrzés alól. Az ügyet vizsgáló független magyar doppingbizottság felmentette a diszkoszvetőt, az IAAF fellebbezése után azonban a CAS bizonyítottnak látta a doppingvétség elkövetését. Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, fellebbezni nem lehet ellene.

A MOB támogatta a MASZ fellebbezését

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) több millió forinttal támogatta a jogi procedúrát Kővágó Zoltán ügyében.

Török Olivér

, az MOB sajtófőnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a júniusi Európa-bajnokságon bronzérmes diszkoszvető ellen tavaly indult eljárás, mivel kivonta magát a doppingellenőrzés alól, s ezzel doppingvétséget követett el. A MOB meg volt győződve a versenyző ártatlanságáról, ezért támogatta a Magyar Atlétikai Szövetségnek (MASZ) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését. Eredetileg két magyar diszkoszvető szerzett jogot a londoni részvételre, de a másikat, Fazekas Róbertet már be sem nevezte - két hete - a MOB, mivel a dobóatléta szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. A mostani összességében már a negyedik doppingügy az olimpiára készülő magyar versenyzők körében. Július elején derült ki, hogy az evezős

Juhász Adrián

nem utazhat Londonba, így

Simon Béla Széll Domonkossal

indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó

Török Béla

, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.