Olimpia: egy arany, egy ezüst a 2. napon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csupán a második versenynapig kellett várni az első magyar aranyéremre a londoni olimpián: Szilágyi Áron győzött a kardozók egyéni versenyében. Vasárnap egy másik magyar is közel került a végső diadalhoz, a cselgáncsozó Ungvári Miklóst csak a döntőben tudták megállítani. Gyurta Dániel 4. lett, a férfi pólósok kikaptak.

Szilágyi, a Vasas vívója kiváló vívást mutatott be egész nap: a 32 között a malajziai Ju Peng Keant 15-1-re, a folytatásban a címvédő kínai Csung Mant 15-10-re, majd a német Max Hartungot 15-13-ra győzte le, így jutott be a négy közé. A 22 éves magyar az esti programban még a korábbiaknál is csillogóbban vívott, s az elődöntőben az orosz Nyikolaj Kovaljovot 15-7-re, a fináléban pedig az olasz Diego Ochiuzzit 15-8-ra verte elképesztő magabiztossággal. Szilágyi a magyar kardvívás 13. egyéni ötkarikás aranyérmét szerezte meg.

A cselgáncsozóknál Ungvári Miklós volt érdekelt vasárnap. A tapasztalt, 31 éves dzsúdósnak sikerült Csernoviczki Éva bronzérmet érő, szombati teljesítményét felülmúlni. A háromszoros vb-bronzérmes és Európa-bajnok dzsúdós az afgán Adzsmal Faizzada, a belize-i Eddermys Sanchez, a szlovén Rok Draksic, a lengyel Pawel Zagrodnik és a spanyol Sugoi Uriarte elleni győzelemmel kerül be a döntőbe, ahol jukóval kikapott a grúz Lasa Savdatuasvilitől.

Az uszodában egy magyar volt érdekelt a vasárnapi döntős programban, az az egy viszont majdnem nagyon kellemes meglepetést okozott. Az elsősorban 200 méterre készülő Gyurta Dániel két napon belül harmadszor javította meg a 100 m mellúszás magyar csúcsát és 59.53 mp-es idővel a negyedik helyen végzett, mindössze négy századdal lemaradva a dobogóról.

no images were found

Győzött az első fordulóban a teniszező Babos Tímea, mégpedig két játszmában a kazah Galina Voszkobojeva ellen, ezzel bejutott a legjobb 32 közé. Nyerte második fordulós mérkőzését az asztaliteniszező Póta Georgina és Zwickl Dániel, előbbi vasárnap késő este azonban 4-1-es vereséget szenvedett dél-koreai ellenfelétől, így nem jutott a legjobb 16 közé, nem úgy az utóbbi, aki a férfiak versenyében hétfőn folytathatja menetelését. Kozma Dominik a 200 gyors elődöntőjében 1:46.93 percre javította egyéni csúcsát, ám ez a döntőhöz nem volt elég, a tizedik helyen végzett.

A férfi vízilabda-válogatott viszont az első fellépése alkalmával nem kápráztatta el a magyar szurkolókat, a címvédő csapat 14-10-re kikapott a szerb együttestől.

A bokszoló Varga Miklós is kikapott és ezzel ki is esett a 60 kg-osok között, s hozzá hasonlóan a tornászok selejtezőjében szerepelt Böczögő Dorina számára is véget ért az olimpia.

A nap végén a magyar férfi kézilabda-válogatott kétgólos vereséget szenvedett az Európa-bajnoki címvédő dán válogatottól 27-25 arányban.

Az evezősöknél a Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős a könnyűsúlyú kétpárevezősök között negyedik lett vasárnapi előfutamában, így kedden a reményfutamban folytathatja szereplését.

A délelőtti események áttekintése fotógalériával!

A 8. helyen áll a magyar csapat

A magyar csapat egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel nyolcadik helyen áll a londoni olimpia éremtáblázatán a második hivatalos versenynapot követően.

Az éremtáblázat állása:

1. Kína 6 arany 4 ezüst 2 bronz
2. Egyesült Államok 3 5 3
3. Olaszország 2 3 2
4. Koreai Köztársaság 2 1 2
5. Franciaország 2 1 1
6. Koreai NDK 2 – 1
7. Kazahsztán 2 – –
8. MAGYARORSZÁG 1 1 1
9. Ausztrália 1 1 1
10. Brazília 1 1 1
11. Hollandia 1 1 –
12. Oroszország 1 – 3
13. Grúzia 1 – –
14. Dél-afrikai Köztársaság 1 – –
15. Japán – 2 3
16. Nagy-Britannia – 1 1
17. Kolumbia – 1 –
18. Kuba – 1 –
19. Lengyelország – 1 –
21. Románia – 1 –
22. Tajvan – 1 –
23. Azerbajdzsán – – 1
24. Belgium – – 1
25. Kanada – – 1
26. Moldova – – 1
27. Norvégia – – 1
28. Szerbia – – 1
29. Szlovákia – – 1
30. Ukrajna – – 1
31. Üzbegisztán – – 1

no images were found

no images were found

Előző sztori

Olimpia: négy századon múlt Gyurta bronzérme (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Olimpia: kétgólos vereség az Európa-bajnoktól kézilabdában

Legutóbbi hasonló cikkek