Közélet

Nyári nagyüzem Röszkén – torlódások várhatóak hétvégente + FOTÓK

Nyári nagyüzem Röszkén – torlódások várhatóak hétvégente + FOTÓK

2012. július 20., péntek
Nyári nagyüzem Röszkén – torlódások várhatóak hétvégente + FOTÓK

Szinte egész nyáron kialakulhatnak torlódások a röszkei autópálya-határátkelőnél, hétvégente akár harmincezren is átléphetik a szerb-magyar határt. A rendőrség folyamatosan közzéteszi a határforgalmi adatokat, különösen hétvégén érdemes indulás előtt tájékozódni.

„A röszkei autópálya átkelőhelynek normál időszaki utasforgalma 24 óra leforgása alatt 5-10 ezer fő. Egy intenzív időszakban, vagyis ünnepekkor, hosszú hétvégéken, illetve most a nyár folyamán 25-30 ezer fő átléptetését hajtjuk végre” – tájékoztatott

Éberhardt Gábor

alezredes. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség parancsnokától megtudtuk, az átkelő jelenlegi áteresztő kapacitása mindkét irányt figyelembe véve, illetve a buszokat, kamionokat és terminált is beszámítva 50-55 ezer fő naponta. A tavalyi forgalmi adatok alapján elmondható, hogy a péntek, szombat, vasárnapot magában foglaló intenzív időszakban közel 200 ezer ember átléptetését hajtották végre. Mindez torlódásokkal jár, nem ritka, hogy 2-3 órát is várakozni kell az átkelőnél hétvégén. A rendőrség ilyen esetekben más átkelőkre irányítja át a forgalmat. A nyugat-európai munkahelyeikről nyári vakációra hazatérő vendégmunkások július végéig a kilépő forgalmat növelik jelentősen, július végén és augusztus elején közel azonos a ki- és belépők aránya, míg augusztus második felében a belépő utasforgalom az intenzívebb. A forgalommal kapcsolatban érdekes adat, hogy a röszkei átkelő személyforgalma 2011-ben közel 5,6 millió fő volt, közülük több mint 2 millióan nyáron lépték át a határt. „A szerb rendőri szervekkel, vezetői állománnyal, illetve végrehajtói szinten egyaránt nagyon jó az együttműködésünk. Tudomásul kell venni, hogy a röszkei autópálya határátkelőhely a schengeni övezet külső határán látja el a határforgalmi ellenőrzési feladatait. Ez azt jelenti a magyar határrendészet számára, hogy kifelé és befelé is a schengeni normák szerint nagyon alapos és részletes ellenőrzést kell végrehajtani. Azt is tudni kell, hogy Szerbiának is vannak olyan jogszabályai, amelyek speciális feladatokat írnak elő különböző utas- illetve járműkategóriákra” – hangsúlyozta az alezredes.

Ahogyan korábban írtuk

, a nagy kánikulásban a csúcsidőszaknak számító csütörtöktől péntekig terjedő időszakban a Magyar Vöröskereszt 2-2 önkéntese is szolgálatot Röszkén, illetve a határrendészek elsősegélynyújtó képzésben vettek részt. A nyári – határforgalmi szempontból intenzív időszakban –

indulás előtt érdemes tájékozódni

az aktuális forgalmi helyzetről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.