Kultúra

Dobó Katával érkeztek Marilyn Monroe relikviái a Reökbe + FOTÓK

Dobó Katával érkeztek Marilyn Monroe relikviái a Reökbe + FOTÓK

2012. július 20., péntek
Dobó Katával érkeztek Marilyn Monroe relikviái a Reökbe + FOTÓK

Rózsaszín Cadillacen gurult a Reök-palotához Dobó Kata és Ted Stampferrel, az egyedülálló Marilyn Monroe-gyűjtemény tulajdonosa, az ötven éve elhunyt amerikai szexszimbólum, énekes- és színésznő hazánkban még soha nem látott relikviáiból rendezett kiállítás csütörtök esti megnyitójára.

A német

Ted Stampfer

gyűjteményéből összeállított kollekció bepillantást enged egy olyan világba, melyet sokan nem ismernek

Marilyn Monroe

-val kapcsolatban. „Nem az a célunk, hogy egy sikeres filmszínésznőt körülvevő csillogást mutassunk be, sokkal inkább a 20. század legrendkívülibb asszonyának életébe szeretnénk intim bepillantást engedni, természetesen kellő tapintattal, tisztelettel” – fogalmazott a megnyitón Ted Stampfer. Gyűjteményének kétszáz, Szegedre hozott darabja között megtalálhatóak a díva ruhái, ékszerei, róla készült, stúdió- és sajtóarchívumokban fellelt eredeti fotók és levelek is. A színésznő gyerekkori fényképei mellett a Reök-palotában megtekinthető a Szőkék előnyben című filmben viselt szaténköntöse, sőt egy hajcsavaró is, Marilyn Monroe hajszálaival. A tárlatot tovább gazdagítják a kooperációkból származó tárgyak és a kortársak visszaemlékezései.

„Kár, hogy nem lehetett az életében, mint ami halálával lett, akiért emberek milliói rajonganak. Nem igazán az a személy volt, mint akit látunk filmeken vagy képeken” – fogalmazott Dobó Kata a megnyitón. A színésznő emlékeztetett arra, hogy Marilyn Monroe egy végletekig visszahúzódó, nagyon szerény és borzasztóan magányos és szomorú ember volt. „Számomra ez azért annyira elgondolkoztató, mert annyira irigylésre méltó az az élet, ami elénk tárul, a vörös szőnyeg, a házassága Arthur Millerrel vagy a hihetetlen gazdagság, amiben élt. De az ő élete nem csak erről szólt, sőt” – hangsúlyozta Dobó Kata. Számára az egyik meghatározó emlék Marilyn Monroe-val kapcsolatban az a hely, ahol végső nyugalomra helyezték. „Az urnatároló tábla össze-vissza van csókolva, piros rúzsfoltokkal van tele. Minden este letakarítják, vagyis minden nap új rúzsfolt kerül a táblácskára, pedig ezt a helyet a turisták nem is nagyon ismerik. Cserélni is kellett, mert 40-50 év alatt elkopott a tábla a sok simogatástól és puszilgatástól, amit azóta tőlünk kap. Sajnálatos, hogy életében nem kapta meg ezt a sok szeretetet” – fogalmazott. Az 1926. június 1-jén Norma Jean Baker névre keresztelt, ötven éve elhunyt díva relikviáit felvonultató tárlat szeptember 23-áig látogatható Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.