Közélet

Kiemelten kell figyelni a szórványterületek magyar nyelvű oktatására

Kiemelten kell figyelni a szórványterületek magyar nyelvű oktatására

2012. július 19., csütörtök
Kiemelten kell figyelni a szórványterületek magyar nyelvű oktatására

Kiemelten kell figyelni a szórványterületek magyar nyelvű oktatására – jelentette ki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Budapesten szerdán egy konferencián.

A helyettes államtitkár az Iskolaválasztás a Kárpát-medencében - a beiskolázás és az óvoda-iskola átmenetek sajátosságai szórványban és többségben című rendezvényen úgy fogalmazott: "segítséget kell nyújtani a külhoni magyar szülőknek, hogy ne csak elkötelezettségből válasszák a magyar iskolákat, hanem az oktatás minősége miatt is érdemes legyen a magyar nyelvű oktatás mellett dönteni".

Répás Zsuzsanna

alapvető feladatnak nevezte a magyar nyelvű oktatás minél szélesebb körben való kiterjesztését és az oktatás minőségének emelését. "A cél kettős: magyarnak megmaradni és versenyképes tudást birtokolni” – mondta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy különös odafigyelést igényelnek a szórványterületek, azon belül is a nagyvárosi szórvány, mert az ottani iskolák nagyon fontosak a külhoni magyar elit utánpótlása szempontjából.

Kántor Zoltán

, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója röviden arról beszélt, hogy az asszimilációs veszteségeket a magyar nyelvű oktatási intézményekbe történő beiskolázással lehet csökkenteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a tömbben és szórványban élő magyarok más-más problémákkal néznek szembe az oktatás területén, a környező országokban a magyar gyermekek 20 százaléka a többség nyelvén oktató iskolába, óvodába kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.