Közélet

Hazai barackszemle: kicsi, jégverte és kevés + FOTÓK

Hazai barackszemle: kicsi, jégverte és kevés + FOTÓK

2012. július 8., vasárnap
Hazai barackszemle: kicsi, jégverte és kevés + FOTÓK

Igazán szép és nagy méretű hazai barackra idén nem nagyon számíthatunk, a tél végi és húsvéti fagyok megtizedelték a termést. Egy szatymazi termelő négyezer fáján gyakorlatilag egy szem őszibarack sem termett. Mindez az árakon is látszik, a tavalyinál jóval drágábban vásárolhatunk kevésbé szép hazai gyümölcsöt.

Aki szép kajszibarackot vagy nektarint talál a piacon vagy boltokban, szinte biztos lehet abban, hogy nem hazai árut vásárol.

Ahogy korábban írtuk,

tavaly 25-30%-os fagykár érte a gyümölcsösöket, míg idén egyes gyümölcsfajtáknál átlagosan 40-50%.

Mártonffy Béla

, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke áprilisban azt közölte, hogy az előzetes szemrevételezés szerint a legjelentősebb a károk a kajszi- és őszibarackosokban, a cseresznyéskertekben, a meggy- és szilvaültetvényeken keletkeztek. A cseresznyénél és meggynél mindezt már a pénztárcánkon is megtapasztalhattuk, hiszen ezer forint körül mozgott kilónkénti ára. A Mars téri piacon most, július elején láttunk 450-ért meggyet, míg a cseresznye kilójáért 750-800 forintot kértek.

Négyezer őszibarackfája van Ördögh Dezsőnek, s gyakorlatilag egyetlen szem gyümölcs sem termett idén zákányszéki ültetvényén. Átlagosan egy fáról négy ládányi gyümölcsöt szednek le, s egy ládába 7-8 kilogramm fér. Gyakorlatilag már a februári fagy elvitte a termése javát, a húsvéti mínuszokban pedig a megmaradt rügyek és hajtások is elfagytak, milliós nagyságrendű kár érte a termelőt. Ugyancsak százszázalékos fagykár érte a Szatymazon termelő Masa Lászlót. Nyolc éve foglalkozik barackkal, s mint elmondta, egy átlagos évben ötven mázsa gyümölcsöt tud leszedni fáiról. „A kajszibarack fák közül sok ki is ment, az őszin meg gyakorlatilag nincs termés. Jó, ha ötvenkilónyi barackom lesz, ezt a négyfős család fogja megenni” – jegyezte meg. Vannak olyan fái, melyeken mindössze 4-5 gyümölcs van, de akad olyan fajta is, melyen – idén szomorú rekordként – 10-15 szem is termett. A Jánoshalmán termelő Czeller Tamásék sem jártak sokkal jobban. Családjuk négy hektáron termel gyümölcsöt, ennek a fele alma, ami mellett egy hektár sárgabarackjuk és további egy hektár vegyes gyümölcsük van. „Lényegesen kevesebb a termésünk, körülbelül egytizede a szokásosnak. Jóformán csak a fák tetején maradt, illetve a magasabban fekvő földterületeken lévők úszták meg valamelyest a fagyot. Az ára hiába jobb idén lényegesen, ez sem kompenzálja a termés- és árbevétel-kiesést” – magyarázta a Mars téri piacon, ahová öt éve hozzák árujukat. Nagy Máténé összesen tíz kilónyi sárgabarackot kínál most a piacon. Az őstermelő elmondta, más években közel egy mázsa is terem fáin, most viszont alig van gyümölcs. A jég is elverte kicsit, így nem is mutatós igazán portékája. A jánoshalmi termelő hozzátette, a második, húsvét körüli fagy tette végképp tönkre az idei termését. Az árakkal kapcsolatban megtudtuk, míg tavaly 200-250 forintot kért egy kilónyi kajsziért, most 450-ért kínálja. A Dorozsmai Nagybani Piac árlistája szerint import sárgabarackot 600 forintért vehetünk, míg a hazai ára 5-600 között mozog. Az itthon termett őszit 450 és 700 között mérték, az import valamivel olcsóbb, az ára 4-500 forint között mozog. Ugyanennyibe kerül a hazai nektarin kilója is. A Mars téri piacon Czellerék 400-ért kínálják a kopasz barackot, a nektarinnál 150 forinttal drágábban pedig a sárgát. Ők tavaly 350 forintért árulták a legszebb, legnagyobb és legízletesebb gyümölcsöt, s most hiába drágább, nem lesz olyan szép a termés, hiszen a jég is elverte a gyümölcs egy részét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.