Közélet

Felújított öntözőrendszer Fábiánsebestyénben

Felújított öntözőrendszer Fábiánsebestyénben

2012. július 16., hétfő
Felújított öntözőrendszer Fábiánsebestyénben

Több mint 300 millió forintból elkészült a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. felújított öntözőrendszere; a Dónáti öntözőrendszert a vidékfejlesztési miniszter helyezte üzembe hétfőn.

Fazekas Sándor

hangsúlyozta: az utóbbi évszázad egyik legsúlyosabb aszályát éli most a magyar mezőgazdaság, amelyre egyetlen válasz van csak, az öntözés. Az országban jelenleg mintegy 170 ezer hektár öntözhető terület van, amelynek alig 60 százalékát öntözik ténylegesen. A miniszter a fő problémák közt említette, hogy a rendszerváltás után szabadáras lett az öntözővíz, amelynek következtében jelentősen csökkent az öntözött területek nagysága. Az öntözés költségeit nem vagy csak nagyon kis mértékben lehet beépíteni a termékek árába. Ezért több megoldáson dolgozik a minisztérium és a kormány: szükséges a vízszolgáltatási árképzési rendszer kidolgozása és a jelenlegi szolgáltatók felülvizsgálata. Egy másik költségcsökkentési lehetőség, ha gazdálkodói közösségek biztosítják a vízszolgáltatást, amelyre az országban már több példa is van. Emellett fontos, hogy a beruházások stabil anyagi alapokat kapjanak, a fejlesztések megfelelő támogatásokban részesüljenek - sorolta a miniszter. Cél, hogy néhány év alatt a ténylegesen öntözött terület nagysága elérje a 180 ezer hektárt; ebben a meglevő öntőzőrendszerek felújításának ugyanúgy szerepe van, mint az újak építésének - tette hozzá Fazekas Sándor. Hangsúlyozva: az öntözésnek a közfoglalkoztatásban is fontos feladata van, jelenleg is több ezren dolgoznak a csatornahálózatok karbantartásán, felújításán az országban. A fábiánsebestyéni beruházás 310 millió forintból valósult meg, 60 százalékos állami támogatással és a Kinizsi 2000 Zrt. valamint a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat 40 százalékos önereje mellett. A cég 1999-ben alakult. Évek óta 1,2-1,3 milliárd forintos árbevétellel számol, 50-60 millió forintos átlagos eredménnyel. A 3.500 hektáron 105-en dolgoznak. A cég komoly fejlesztés előtt áll, hiszen a jövőben egy új szarvasmarhatartó telepet szeretnének építeni, ezzel megduplázva a jelenlegi állományt. Ebbe a fejlesztési tervbe illett bele a mostani beruházás is. A felújított öntözőrendszerrel csaknem 600 hektárt - a cég termőterületének 55 százalékát - tudnak locsolni, amelyen elsősorban cukorrépát, hibrid kukoricát, zöldbabot, szóját termelnek. Állattenyésztéssel is foglalkoznak: évente mintegy 1000 tejelő marhát tartanak, 1000-2000 sertést állítanak elő, mintegy 200 juhuk is van, és jövő év végére 200 anyaegyedből húsmarhaállományt szeretnének beállítani. Emellett a lótenyésztés is szép sikereket hoz, már versenyeken is jól szerepelnek - mondta el az MTI-nek Farkas Sándor vezérigazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.