Közélet

Érdektelenség mutatkozik a megyei önkormányzat kérdőívei iránt

Érdektelenség mutatkozik a megyei önkormányzat kérdőívei iránt

2012. július 26., csütörtök
Érdektelenség mutatkozik a megyei önkormányzat kérdőívei iránt

A települési önkormányzatokat leszámítva a vállalkozások, cégek és civil szervezetek részéről meglehetősen nagy érdektelenség nyilvánult meg a megyei önkormányzat kérdőíves felmérése iránt. Ma (július 25-én) járt le a visszaküldés határideje.

A Csongrád Megyei Önkormányzat a területfejlesztési koncepció és program 2012. évi kidolgozásával a 2014–2020-as tervezési időszakra vonatkozó operatív programok alapjának megteremtésére törekszik. Ezért kérdőíveket juttatott el a megye gazdasági szereplőinek – települési önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, civileknek –, hogy minél szélesebb körben megismerje véleményüket, elképzelésüket. A 2014–2020 közötti időszak fejlesztési forrásainak felhasználása a megyei területfejlesztési tervek alapján válik lehetségessé, hiszen megyei szinten kell megterveznünk saját jövőnket – olvasható a felhívásban. A Csongrád Megyei Önkormányzatnak január 1-jétől új feladata a területfejlesztésre összpontosul, a megyei területfejlesztési koncepció elkészítése pedig az év második felében esedékes. Ezt minden megye elvégzi minisztériumi útmutatás szerint. Mivel ez egy országos anyag része lesz – amit Magyarország az EU számára készít a 2014–2020-as költségvetési periódusnak a fejlesztési koncepciójaként –, a megyék kidolgoznak egy megyei verziót is, s ezt gyúrják majd össze. Ehhez kéri a megyei önkormányzat mindenkinek a segítségét. A koncepció elkészítésére egy szakmai csoportot hívtak össze, amely a megyei önkormányzat hivatalában meglévő szakembereken túl tartalmazza a Szegedi Tudományegyetem keretében működő regionális gazdaságfejlesztési szakcsoportot, valamint a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség tervező szakembereit.

A határidő lejárt, de még várják a kérdőíveket

Vadász Csaba

megyei főjegyzőtől

(képünkön)

megtudtuk, a településekre vonatkozó kérdőív reprezentatív. A 60 településből 50-ről megérkezett a válasz, de bevárják a hiányzókat is, noha ma járt le a beküldési határidő. A megyei önkormányzat – egyszerűen fogalmazva – a települések igényeire volt kíváncsi, milyen problémákkal küzdenek, mely területeken számítanak segítségre. Elsősorban a fejlesztési elképzelésekre kérdeztek rá, az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon át a foglalkoztatásig, a gazdasági mutatókig, minden érdekelte őket, mindenben kikérték a települések vezetőinek véleményét. Személyes találkozókat, kistérségi fórumokat rendeztek, végigjárták a településeket, szóban is átbeszélték a dolgokat, illetve buzdították a vezetőket a kérdőívek kitöltésére. A munka nehezebbik része azonban majd ezután következik, amikor a kitöltött kérdőívekből egy megyei stratégiát kell megfogalmazni. „Azt nyilván nem írhatjuk bele a koncepcióba, hogy minden település szállodát vagy kórházat akar építeni – hangsúlyozta a főjegyző. Hasonló kérdőívekkel megkeresték a megyében működő vállalkozásokat is, az Agrárkamara, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara segítségével/közvetítésével szólították meg a tagságot. Sok száz vállalkozáshoz eljutott a kérdőív, tőlük azonban alig érkezett visszajelzés. Ezért esetükben is meghosszabbították a beküldési határidőt, és az elkövetkező napokban is várják a válaszokat. Minden szereplőnek saját érdeke, hogy javaslatuk, észrevételük, igényük bekerüljön a területfejlesztési koncepcióba. „Optimális esetben 2014-ben az ő szükségleteiket is szem előtt tartva írjuk majd ki a pályázatokat” – figyelmeztetett az ügy komolyságára a főjegyző.

A 10 legnagyobb cég képviselőivel külön tárgyalnak

Cégek esetében ugyancsak nagy érdektelenség mutatkozott a kérdőívek iránt, alig 50-en jeleztek vissza. A nagyobbak komolyabban vették a megyei megkeresést, a kicsik nem foglalkoztak vele. Az előzőeket az önkormányzat személyesen is megkereste, a 10 legnagyobb képviselőjével pont holnapra szerveztek egy külön találkozót, ahol megbeszélik az elképzeléseket. A civil szervezetek esetében messze a leggyengébb volt a válaszadási arány. Ott is terveznek személyes találkozásokat augusztus elejére, hiszen több ezer civil szervezetet tartanak nyilván a megyében, de hiányzik egy megbízható adatbázis arról, melyik aktív, melyik működik is. Megkeresik az ernyőszervezeteket, amelyeken keresztül aztán eljutnak a civilekhez is. A főjegyző elmondta, a minisztériumi irányítással készülő anyagról pontonként kell egyeztetni. Az első pont a környezetfeltáró anyag elkészítése, amelynek szeptember vége a határideje. Ezt követi a konkrét javaslattevő fázis, ez a klasszikus koncepcionális rész, majd a harmadik maga a program. Ez már bizonyosan átnyúlik a jövő évre. Mivel időszűkében vannak, a munkálatok bizonyára kicsit fedik is egymást. Vadász Csaba ezúton is felkéri az érintett vállalkozásokat, civil szervezeteket, cégek képviselőit, hogy az önkormányzat honlapján is megtalálható kérdőíveket töltsék le, válaszolják meg, és mielőbb küldjék vissza, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke. A cél egyértelmű: a 2014-től életbe lépő operatív programokban minél jobban érvényesüljenek a megyei elképzelések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.