Gazdaság

Egyszerűbben igényelhetnek támogatást a baromfitartók

Egyszerűbben igényelhetnek támogatást a baromfitartók

2012. július 31., kedd
Egyszerűbben igényelhetnek támogatást a baromfitartók

Módosította a baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló rendeletet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM): a pályázatoknál csökken az ügyintézési idő és a benyújtandó igazolások száma - közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

Újdonság, hogy mostantól a kérelmeket baromfifajtánként és nem állományonként kell benyújtani, így a dokumentumok száma kevesebb lesz. A rendeletmódosításnak köszönhetően egyszerűsödik az eljárásrend. A kérelmezőnként 5-60 negyedéves kérelem legfeljebb 4-re, a jelenlegi negyedévenkénti 2.000-2.200 kérelem pedig mintegy kétharmadára csökkenhet. Azaz mind a termelők, mind az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adminisztratív terhei jelentősen mérséklődnek. További módosítás, hogy a kérelmezőknek csak az első támogatásigénylés benyújtásakor - tehát évente csak egyszer - kell állatorvosi igazolást beszerezniük. Az állatjóléti támogatás a baromfiágazat legjelentősebb nemzeti forrása, melyet a termelő akkor igényelhet, ha az állatjóléti előírásokon felüli kötelezettségeket vállal. A rendeletmódosítás része a kormány egyszerűsítési programjának, illetve a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, amely a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.