Kultúra

Egy hét, hatvan előadás - hétfőtől indul a Thealter fesztivál + VIDEÓ

Egy hét, hatvan előadás - hétfőtől indul a Thealter fesztivál + VIDEÓ

2012. július 22., vasárnap
Egy hét, hatvan előadás - hétfőtől indul a Thealter fesztivál + VIDEÓ

22. alkalommal tér vissza a Thealter: Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiváljának célja, hogy a kevésbé ismert, alternatív színházakat is megismerhesse a közönség. Idén július 23-29 között hatvan előadással várják a kultúrára szomjas közönséget, melyről Balog József művészeti vezető beszélt a Telin TV-nek.

"21 év, és 22. alkalom - 1991-ben volt az első Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója, ami most a THEALTER nevet viseli. Az igényünk azonban nem múlt el, hogy bemutassuk azokat a színházakat, melyek valahogy másként gondolják és csinálják előadásaikat" - árulta el a Telin TV-nek adott interjújában

Balog József

, a Thealter művészeti vezetője. Megalapításukkor még senki sem gondolta volna, hogy ilyen hosszú időn át szerves részei lesznek Szeged kulturális életének: 22 évével a Szegedi Kortárs Balett mögött a második helyen vannak a város színháztörténetében. Amellett, hogy megtartották az alakulásukkor hozzájuk pártolt korosztályt, a fiatalokkal is sikerül megismertetni a világot jelentő deszkák alternatív irányzataival. "A koncertek és színházi előadások az élő kapcsolattartást erősíthetik meg, melyet nagyon fontos megtalálni ennek a generációnak. A mai húszévesek azt mondják, ők már egyáltalán nem értik a 16 éveseket, a 24 évesek pedig nem értik a 20 éveseket. Az információs társadalom pörgős világába nehéz a kultúrával belépni, nekünk azonban létfontosságú, hogy legyenek új arcok is ezeken a rendezvényeken" - hangsúlyozta Balog József. A Thealter idei, egész hetes rendezvényen nyolc országból 23 színházi alkotócsoport hatvan kulturális előadással készül. A Szabadság Úszóházban, a 101 éves bérházban, az Tanulmányi és Információs Központ Auditórium Maximumában és a Rongy kocsmában is lesznek rendezvények. "Ezen helyszínekre kimondottan a fiatalokat megcélzó, új előadásokat szerveztünk. Így lesz ősbemutatója a szegedi

Lengyel Katának

a Szabadság Úszóházon, vagy a

Simon Balázs-

féle utcaszínháznak a 101 éves bérházban. Mellettük külföldiek - köztük romániai, vajdasági magyarok - is új előadásokkal készülnek" - mondta a művészeti vezető.

A részletekért tekintse meg a Telin TV Balog Józseffel készült interjúját!

http://www.youtube.com/watch?v=QPaoFtWmZgs&list=UUZbymfkMQWfoGHPLq56ttLw&index=3&feature=plcp

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.