Egyetem

Közgazdaságtan játékosan a tehetséges diákoknak + FOTÓK, VIDEÓ

Közgazdaságtan játékosan a tehetséges diákoknak + FOTÓK, VIDEÓ

2012. július 28., szombat
Közgazdaságtan játékosan a tehetséges diákoknak + FOTÓK, VIDEÓ

Első alkalommal szervezett tehetséggondozó tábort középiskolásoknak a szegedi egyetem Gazdaságtudományi Kara (GTK) EcoCamp névvel július 23. és 28. között. Szakmai és kikapcsolódást biztosító programokkal egyaránt várták a diákokat.

Hétfőn csapatépítő tréninget szerveztek a résztvevőknek, majd városnézés következett. A második napon pénzügyi és felvételi ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők, utóbbi érdekében részt vettek a július 24-i Pont Ott Partin. Ez annál is inkább hasznosnak bizonyult, hiszen motiváció és érdeklődési kör megjelölését is kértek a jelentkezőktől, és többen leírták, hogy tovább szeretnének tanulni, és ezzel, illetve az átalakult rendszerrel kapcsolatban is szeretnének információt kapni – tudtuk meg

Kovács Péter

egyetemi docenstől.

A marketingtől az ökológiai lábnyomig

A harmadik napon a marketing és menedzsment titkaiba kaphattak betekintést a diákok játékos formában, illetve a vadasparkba is kilátogattak. A csütörtököt Ópusztaszeren töltötte a csapat, a szakmai program környezet-gazdaságtan, illetve ökológiai lábnyomszámítás volt. Pénteken egy szintetizáló, komplex feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak csapatban, amit prezentálniuk is kellett. A versenyben szegedi egyetemi épületeket kellett megkeresniük és beazonosítaniuk, illetve egy üzleti stratégiát készíteniük.

Korán kell kezdeni

Mint megtudtuk, a jelentkezéshez tanári ajánlás kellett, a szervezők nézték az átlagokat és a motivációt, érdeklődési kört. A korábbi évek Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek, illetve más országos tanulmányi megmérettetéseken legjobban szereplő iskolák delegálhattak egy-egy diákot. Emellett a többi jelentkezőt – szintén az eredmények figyelembe vételével – rangsorolták. „Eddig elsősorban a bent lévő hallgatóinkra koncentráltunk, de a tehetséggondozást már a fiatalabb korcsoportban el kell kezdeni, ezért nyitottunk a középiskolások felé. A korábbi években versenyeket szerveztünk nekik, illetve egy-egy konkrét szakmai napot is tartottunk már, de ez az első olyan sikeres próbálkozás, mikor egy hetet itt töltenek nálunk a gyerekek, és ismerkednek az egyetemmel, illetve a közgazdász szakmával” – összegzett Kovács Péter.

Fogékonyan

Hozzátette: abszolút fogékonyak a diákok a programokra. A táborban nem elméleti oktatás zajlik, hanem kiscsoportban, játékos formában adják át a tudást, készségeket fejlesztenek, ami hatékonyabb ismeretelsajátításnak tekinthető. A táborhoz kapcsolódik egy egyéves mentorálás is: a diákokat a kar oktatói látják el szakmai tanácsokkal és ismeretanyagokkal. A résztvevők a hallgatókkal is megismerkedhettek, akikhez továbbtanulási és egyéb problémákkal is fordulhatnak. A harminc résztvevő diák fele a dél-alföldi régióból, Szeged, Gyula, Békéscsaba környékéről érkezett. Többen voltak Budapestről, Szekszárd környékéről és Pécsről is, de nyíregyházi és szolnoki tanulók is éltek a lehetőséggel. Nézze meg a Telin Televízió kapcsolódó felvételét! http://youtu.be/RMOr2_9CBYU

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.