Dózsa Gábor: A szegedi klíma megegyezik a varsóival

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetőjének PESA-villamosokkal kapcsolatos szerdai nyilatkozatára reagált csütörtökökön Dózsa Gábor, a cég korábbi igazgatója.

A közleményt alább változtatás nélkül közöljük.

Tóth Igazgató Úr PESA-villamosokat érintő véleményére a következőkkel reagálnék.

Tóth szerint:
“A szegedi tömegközlekedést üzemeltető cég vezetője szerint a PESA-villamosok meghibásodásának nagymértékben oka lehet az egyedi gyártás, azaz hogy lengyel modelleket cseh hajtóművel és ajtókkal ötvöztek. Egy lengyel szerelőcsapat is Szegedre költözött.”

Ezek az állítások tényszerűen nem felelnek meg a valóságnak. A villamos mindig kis szériás egyedi gyártás. Minden villamost a megrendelő közlekedési vállalat igényei szerint egyedileg gyártanak. A lengyel városok számára gyártott – egymástól is eltérő – villamosok természetesen különböznek más országok számára gyártott villamosoktól, mert eltérőek az előírások és a követelmények. Egyszerűen fogalmazva egy Varsó számára gyártott villamos meg sem felelne a magyar előírásoknak.

A cégvezetés által legnagyobb problémának nevezett klíma és hajtómű teljes mértékben megegyezik a varsói PESA-nál alkalmazottakkal. Mindkét villamosban ugyanolyan típusú klímaberendezés és ugyanolyan Voith hajtómű van. Az ajtóknál eleinte egy éppen lengyel alkatrésszel volt probléma, melyet elhárítottak és azóta jól működnek. Azt pedig mérnökként nem kívánom véleményezni, hogy hogyan lehet a hajtóműveket és az ajtókat “ötvözni”.

Szeged lakossága saját szemével látja, hogy ezek a gyönyörű járművek nap mint nap szolgálják az utazóközönséget és rövid idő alatt Szeged egyik látványosságává váltak. A villamosok most is, a legnagyobb kánikulában is ott vannak a vonalakon, és légkondicionált belső térrel kis enyhet nyújtanak a kinti forrósághoz képest – áll Dózsa Gábor korábbi SZKT-igazgató nyilatkozatában.

Előző sztori

Ukrajna után Szerbiában is tarol a KÉSZ

Következő sztori

Éjjel-nappal Zoolimpia a vadasparkban