Közélet

Alapjogot sértett a hajléktalankunyhók lerombolása

Alapjogot sértett a hajléktalankunyhók lerombolása

2012. július 20., péntek
Alapjogot sértett a hajléktalankunyhók lerombolása

Az alapjogot sértőnek minősítette az ombudsman a ferencvárosi hajléktalankunyhók lerombolását - közölte az MTI-vel az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken.

A közlemény szerint az ombudsman felkérte az illetékes önkormányzatot, hogy haladéktalanul keressen személyre szabott megoldásokat az érintettek számára, illetve a fővárosi kormányhivatalt, hogy soron kívül vizsgálja meg a ferencvárosi önkormányzat intézkedését, majd tegye meg a szükséges lépéseket.

Szabó Máté

úgy véli: a hajléktalan emberek alapjogai szempontjából aggályos és megengedhetetlen, hogy hatósági eljárás, köztisztasági vagy éppen kertészeti tevékenység látszatát keltve "takarítják el" viskóikat, és szemétként gyűjtik össze azokat - olvasható a dokumentumban. A biztos szerint a ferencvárosi önkormányzat kellő körültekintés és gondosság nélkül intézkedett a Határ úti erdősávban található "hajléktalantelep" felszámolásáról, az építmények elbontásáról, illetve nem fordított figyelmet az érintettek elhelyezésére. Írásos dokumentáció hiányában Szabó Máté szerint nem egyértelmű, hogy a "köztisztasági akció" előtt ki, mikor és miről tájékoztatta a Határ úti kiserdő hajléktalanjait, tájékoztatták-e őket a következményekről és a további lehetőségekről. A közlés szerint elfogadhatatlan és súlyosan sérti az emberi méltósághoz való jogot, hogy megfosztották hajlékuktól az ott élőket, az önkormányzat pedig csupán esetleges megoldást, időleges lakhatási lehetőséget ajánlott fel, vagy még azt sem. Szabó Máté ismét hangsúlyozta, hogy a rászorulókról való gondoskodás kötelezettsége konkrét állami-önkormányzati feladat, amely nem merülhet ki az elvi lehetőség biztosításában. Az ombudsman szerint figyelemre méltó ugyan a helyi televízió kisfilmjében bemutatott történet az Aszódi úti szállón berendezkedő, a korábbinál lényegesen jobb helyzetbe kerülő két emberről, de a többi érintettről nincs hír, így megkérdőjelezhető a szervezetek közötti szociális munka eredményessége. Szabó Máté jelentésében arra kérte fel az illetékes ferencvárosi önkormányzatot, hogy a hasonló hatósági intézkedéseit az érintettek jogait tiszteletben tartva bonyolítsa le, és a törvényesség keretein belül járjon el. Szabó Máté egy hasonló ügyben tavaly is folytatott vizsgálatot: azt állapította meg, hogy a zuglói önkormányzat önkényes módon, felhatalmazás nélkül intézkedett a Francia út és az Egressy út kereszteződésénél található, a MÁV Zrt.-től bérelt területen lévő hajléktalantelep múlt év októberében történt felszámolásáról, így sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.