/

Agóra mindenkinek – az óvodástól a nyugdíjasig

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közművelődési szakmai napot szervezett szerdán a Százszorszép Gyermekház, melynek keretében előadások és kerekasztal-beszélgetések segítségével vitatták meg a művelődésszervezés aktuális kérdéseit. Az előadások után a résztvevők megtekintették a Szent-Györgyi Albert Agórát is.

„Szerettük volna a közművelődési szakemberek számára megmutatni Szeged város újonnan épülő közművelődési intézményét, a Szent-Györgyi Albert Agórát, hogy induljanak meg további szakmai kapcsolódási pontok a tereket, berendezéseket látva” – mondta el portálunknak Orbán Hedvig, a Százszorszép Gyermekház igazgatója.

Új közművelődési központ

„Közművelődési szakemberként addig érdemes egy helyen dolgozni, amíg az ember képes megújulni, tud reagálni a változó világ igényeire” – fogalmazott az igazgatónő. Hozzátette: nagyon várják a költözést, hiszen egy 21-22. századi közösségi, közművelődési intézményként fog működni az Agóra, mely tudományos funkciókat is magában foglal. Az épületben a gyermekház mellett új otthonra talál a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott világhírű informatikatörténeti gyűjtemény, itt lesz a Szegedi Tudományegyetem interaktív kiállítótereként is működő Informatórium, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont látványlaboratóriuma.

Az 5200 négyzetméteres épület földszintjén és első emeletén kapnak helyet a közművelődési, a második és harmadik emeletén a tudományos funkciók. Orbán Hedvig hangsúlyozta, az óvodástól a nyugdíjas látogatókig mindenkinek lesznek programok az új kulturális központban. Ismeretterjesztő előadások, látogatható interaktív terek, rendhagyó órák, bemutató foglalkozások, képzőművészeti kiállítások, európai színvonalú játéksziget, szakkörök kapnak helyet az Agóra falai között. A Százszorszép Gyermekház természetesen magával viszi gyermek- és felnőttcsoportjait a Kálvin téri épületből. Két éve intenzív tartalomfejlesztés zajlik az intézményben, így újabb szakkörök várhatók, többek között az idősek akadémiája és egy tudományos játszótér is – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Tartják a határidőt

Szegeden 2011 júniusa óta zajlik az Agóra építése, a kivitelezést a KÉSZ Építő Zrt. végzi. A tervek szerint idén szeptember 15-én megtörténhet a műszaki átadás, 2013-tól pedig a látogatók is birtokba vehetik az új kulturális központot. Egyedülálló európai uniós pályázati beruházásként az ország négy városában épül hasonló intézmény. A győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ átadása már megtörtént, Debrecen és Miskolc még Szegednél hátrébb jár a munkálatokban. Az Agóra üzemeltetését a Százszorszép Gyermekház látja majd el, az intézmény jelenleg 15 főt foglalkoztat, ez 31-re növekszik.

A szakmai nap aktuális kérdései között az 1997-ben jóváhagyott 140-es kulturális törvény módosítása is szerepelt, ami befolyásolhatja a hazai közművelődési intézményrendszer átalakítását. A rendezvényen Földiák András népművelő, közművelődési szakértő, a KKDSZ országos elnöke a kulturális politika egyedülálló vonásairól beszélt, Szabó Judit Nikoletta újságíró, kommunikációs tanácsadó pedig az internetes közönségszervezés lehetőségeiről tartott előadást.

Előző sztori

Fidesz: megvédjük a munkahelyeket, és újakat teremtünk

Következő sztori

Halálos tűzoltóautó-baleset Ópusztaszernél (FRISSÍTVE) + FOTÓK