A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Alsóvároson

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1456-os török felett aratott nándorfehérvári diadalra immár hetedik alkalommal emlékeznek rendezvénysorozattal Szegeden, a Mátyás téren. A Nándorfehérvári Emléknapokon idén először a Kárpát-medencén kívülről, Lengyelországból is érkeznek előadók, illetve megjelentetnek egy újságot is, mely a 15. századi európai és hazai történéseit dolgozza fel.

Nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeinkről is meg kell emlékeznünk – ez a gondolat vezérelte a Nándorfehérvári Emléknapok szervezőit, akik ismét középkori időutazásra invitálják az érdeklődőket a Mátyás térre. A helyszín sem véletlen, hiszen 1456. nyarán a Kapisztrán Szent János vezette dél felé vonuló keresztesek megálltak a ferences rendház mellett.

A programsorozat július 20-án, pénteken 17 órakor egy történelmi emléküléssel kezdődik a ferences rendházban, ahol Bagi Zoltán Péter történész a késő középkori határvédelmi rendszer és Mátyás király hadszervezetről tart előadást. Ezt követően az Alsóvárosi Kultúrházba invitálják az érdeklődőket, ahol a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Gyüdi Sándor Erkel: Hunyadi László operájáról tart kultúrtörténeti előadást a színház művészeinek közreműködésével.

Az emléknapok egyik főszervezője az Alsóvárosi Kultúrház, melynek munkatársa, Balogh Dóra a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón elmondta, szombaton a hagyományoknak megfelelően reneszánsz családi napot szerveznek. Délelőtt 10-kor a Klauzál téren zenés-zajos reneszánsz felvonulással, dobosokkal, zászlósokkal és gólyalábasokkal indul a középkori menet a Mátyás térre, a családi nap helyszínére.

„Az idei év egyik meglepetése egy alkalmi ingyenes újság lesz, amely a 15. századi európai és magyarországi történéseket tárja az olvasók elé, méghozzá a mai híradások nyelvezetével” – tájékoztatott Balogh Dóra. A Mátyás téri programok közül kiemelte a reneszánsz totót, melyet természetesen értékes nyereményekért lehet kitölteni, illetve gyermek lovagi torna, apródiskola és népi játékok is várják a kisebbeket, akiknek Gulyás László vándormuzsikus is tart előadást. A déli harangszóról is megemlékeznek a résztvevők, a történelmi hagyományőrzők díszsorfala előtt Balogh Elemér alkotmánybíró mondja el gondolatait.

A Pavane zászlóforgatóin kívül az Oroszlánszív Lovagrend és a Hollószárny Lovagrend is tart bemutatót, míg Zentáról a St. Longinus Hagyományőrző Egyesület csatlakozott a rendezvényhez. Idén először a Kárpát-medencén kívülről, Lengyelországból is érkeznek fellépők, a Serenissima Wratislavia Lengyel Történelmi Táncegyüttes, akiknek műsorát 18.30-tól lehet megtekinteni. A középkori zenét kedvelőkre is gondoltak a szervezők, 13. századi hangszeres zenei koncertet ad a Sub Rosa Régizene Együttes, és az Igriczek Zenekar is fellép.

A VII. Nándorfehérvári Emléknapon érdemes sötétedés után is maradni, a Flame Flowers Tűzzsonglőr csapat látványos bemutatója zárja a rendezvényt.

A programokért tekintse meg a rendezvény plakátját!

Előző sztori

Vízilabda: széthullik a Pro Recco?

Default thumbnail
Következő sztori

Úthenger borult egy férfira Algyőn

Legutóbbi hasonló cikkek