Közélet

A lakók ellenzik az újszegedi tévétorony felújítását + FOTÓK

A lakók ellenzik az újszegedi tévétorony felújítását + FOTÓK

2012. július 5., csütörtök
A lakók ellenzik az újszegedi tévétorony felújítását + FOTÓK

Az újszegedi Átrium közben található, rozsdás tévétorony sorsával kapcsolatban lakossági fórumot hívott össze Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

Jelentkezett egy cég, amely hajlandó lenne felújítani az elhanyagolt kolosszust, de a lakók erélyesen tiltakoznak a terv ellen. Ők legszívesebben lebontatnák a használaton kívüli, megfogalmazásuk szerint látványnak is meglehetősen ronda tévétornyot, ugyanakkor a város sem támogatja a felújítását. A fórumra eljött az építési hatóság képviselője, a tulajdonos cég egyik munkatársa, valamint a környék néhány lakója, akik erélyesen felemelték szavukat bármilyen újjáépítés, felújítás ellen. Az egyik szolgáltató a környék 3G-s mobilinternet-ellátását szeretné javítani. Tehát nem TV-, hanem mobilinternet- és mobilszolgáltatást nyújtó antennákat, rádiótelefonbázis-állomást kíván telepíteni a toronyra. Ilyen szándékkal keresték meg az önkormányzatot és a torony tulajdonosát. Az önkormányzat fejlesztési irodáját

Szojka Emese

képviselte. Elmondta, ők is véleményezték az anyagot, ha megerősítik a mostani rácsos tornyot, akkor 8 méter magasan fölbetonozzák az egész építményt. Elég robusztusan nézne ki. A főépítész asszonnyal egyeztetve az iroda nagyon nem szeretné, ha ez az építmény így nézne ki, ezért nem támogatja az ötletet, ugyanakkor kéri, hogy a lakosságot is vonják be az engedélyezési eljárásba. Az itt lakók közül többen is nehezményezték, hogy tőlük senki sem kérdezte, akarják-e ezt, vagy sem. Nekik egyértelműen nem érdekük a felújítás, inkább azt támogatnák, ha a tornyot lebontanák, vagy máshova szállítanák. Egyesek a sugárveszélyre is figyelmeztettek.

A technika meghaladta a torony képességeit

Rantal Zoltán nyugdíjas egészen 1985-ig ment vissza az időben, amikor az itt lakók részvételével a terület közművesítése céljából megalakult a közműtársulás. Ő volt az egyik vezetője. A társulás összegyűjtött a lakóktól bizonyos, pénzt és ebből szépen közművesítette az egész területet. Ők csináltatták meg a vizet, járdát, utat, csatornát, mindent. Amikor ez készen lett, zárszámadást készítettek, és a fennmaradt pénzből felépítették a központi antennarendszert, amely lehetővé tette az itt lakóknak a magasabb szintű TV-s szolgáltatást. Az engedéllyel felépített tévérendszer sokáig működött. Idővel a technika meghaladta a létesítményt, ezért úgy döntöttek, inkább eladják a tornyot. A lebontása drágának bizonyult, ezért eladták egy szolgáltatónak. Rantal Zoltán a 2000. december 17-én született adásvételi szerződést is bemutatta. A fórumon jelen volt az új tulajdonos-szolgáltató képviselője, Varga Zsolt műszaki asszisztens, aki azonnal helyesbített, mivel megvették a korábbi tulajdonos céget, most már az övék az ingatlan. Tárgyalásban vannak másik két céggel arról, miként tudnák hasznosítani az ominózus tornyot. Nyitottak többféle megoldásra, amely a mostani helyzeten javít, bontásra speciel nem. Tehát vagy átépíteni, vagy felújítani akarják.

Rozsdás, kileng és veszélyes

A lakók részéről jogosnak tűnt a kérdés, miért nincs karban tartva az építmény, hiszen ez is a tulajdonos feladata és felelőssége lenne. A tulajdonos cég képviselője elismerte, nem tudja, műszakilag milyen állapotban van a torony, de esztétikai szempontból valóban nem megfelelő. Ők egy hálózatot vásároltak, amely több tízezer előfizetőből és több ezer berendezésből áll, nyilván nem lehet mindent egyik napról a másikra megoldani. A lakók váltig bizonygatták, 22 év alatt a toronyhoz soha senki hozzá nem nyúlt, és a festést sem végezték el rajta. Állítólag komolyabb szél esetén az építmény 1 métert is kileng, és borzasztó csúnya hangokat ad. Ha összedől, vajon ki fizeti a kárt? - érdeklődtek az érintettek. Rantal Zoltán szerint az lenne a legjobb megoldás, ha így nem tudják használni, akkor bontsák le, jó ára van a vasnak, szép pénzt kaphatnak érte. A két érdekelt cég képviselője leszögezte, ők nem a torony bontása miatt vannak itt, hasznosítani szeretnék az építményt. A lakók és az érintett cégek képviselőinek álláspontja egy jottányit sem közeledett, végül az került jegyzőkönyvbe, hogy a jelenlévő helybeliek nem támogatják a torony felújítását, vizsgálatot kezdeményeznek, amely megállapítja, mennyire stabil az építmény, és ki állja majd az esetleges bontás költségeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.