Közélet

Meghosszabbították a hőségriadót, a héten nem lesz enyhülés (FRISSÍTVE)

Meghosszabbították a hőségriadót, a héten nem lesz enyhülés (FRISSÍTVE)

2012. július 3., kedd
Meghosszabbították a hőségriadót, a héten nem lesz enyhülés (FRISSÍTVE)

A meteorológiai előrejelzések szerint a héten jelentős enyhülés nem várható, még vasárnap is 37 fok lehet, így az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a múlt szombat óta tartó hőségriadót.

A hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára is harmadfokú figyelmeztetést adott ki az egész ország területére, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Ezzel együtt az UV-B sugárzás legmagasabb értékei szerdán is meghaladhatják az extrém (8-as) szintet.

Gaál Áron

, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta: folytatódik a kánikula, a hőmérséklet szerdán 33-38 fokig emelkedhet, ezen a héten biztosan nem várható jelentősebb enyhülés. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket. A szakemberek a rendkívüli meleg egyre több veszélyére hívják fel a figyelmet. Az ÁNTSZ szerint a hőség nagyon megviseli az idősek szervezetét, mert könnyebben kiszáradhatnak, gyógyszereik szedésére pedig különösen oda kell figyelniük. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra figyelmeztetett, hogy a nyári melegben az élelmiszer-eredetű megbetegedések is gyakoribbak.

Győrfi Pál

, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is beszámolt arról, hogy már volt olyan esetük, amikor vélhetően az élelmiszerek nem megfelelő tárolása okozott megbetegedést. Győrfi Pál is felhívta a figyelmet arra, hogy a hűtés nélkül tárolt ételekben rövid idő alatt elszaporodhatnak a baktériumok. A hasmenéses, hányásos megbetegedések - elsősorban az időseknél és a gyermekeknél - ebben a melegben könnyen életveszélyes állapotot okozhatnak. A szóvivő azt mondta, hogy egyelőre nem nőtt kiugróan a mentők riasztásainak száma, kedden is 10-15 százalékkal több hívásuk volt, mint egy átlagos napon. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden azt közölte: a rendkívüli meleg és szárazság miatt több megyében tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe. Közleményük szerint Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén már korábban elrendelték a tilalmat, kedden pedig Zala megye több településén is - Zalaszántó, Balatongyörök, Gyenesdiás, Rezi, Vállus, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Keszthely - életbe lépett a korlátozás. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el. A fővárosban továbbra is érvényben van az úgynevezett haváriaterv. Rendszeresen locsolják a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, a síneket, a sűrűn lakott területeket, több ponton vizet osztanak. A Főpolgármesteri Hivatal kedden azt közölte: csak hétfőn tizenkétezer liter vizet osztottak szét a fővárosban. Nyíregyháza belvárosában a NYÍRVV Nonprofit Kft. is ezer palack ásványvizet osztott szét a járókelők között. Az ásványvizes palackok nyakán elhelyezett információs szalagon egészségügyi tanácsokkal látják el a járókelőket. Nyíregyházán a rendszeres vízosztáson túl párakapu működtetésével teszik elviselhetőbbé a hőséget a járókelőknek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen a Szerencse áruház előtt, a Népháznál és a cukorgyári körforgónál kaphatnak hűtött ásványvizet a járókelők délelőtt 11 és délután 5 óra között. Veszprémben, ahová szerdától több ezer fesztiválozó érkezik, a hőség miatt több ponton ivóvizet osztanak, és folyamatosan locsolják a köztereket. A megyeszékhely polgármestere,

Porga Gyula

(Fidesz-KDNP) elmondta: az Utcazene fesztivál szervezőivel egyeztettek arról, hogy a több ezer látogatót fogadó rendezvény helyszínein is lesz vízvételi lehetőség, elsősegélynyújtó hely, és a közlekedési útvonalakat szabadon hagyják arra az esetre, ha valakinek orvosra, mentőre lenne szüksége. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint bár már most néhány centiméterrel a szabályozási minimum alatt van a vízszint, nem kell tartani a Velencei-tó vízminőségének romlásától. A fővárosban keddre virradóra, majd délután megdőltek a napi rekordok. A hajnali órákban 24,8 Celsius-fok, délután 35,7 fok volt Budapest legmelegebb pontjain.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.