Gazdaság

835 milliós támogatás a megye látványsportágainak

835 milliós támogatás a megye látványsportágainak

2012. július 14., szombat
835 milliós támogatás a megye látványsportágainak

Több mint 835 millió forint közvetett állami támogatás érkezett Csongrád megyébe a látvány-csapatsportágakat támogató társasági adókedvezményeknek köszönhetően a 2011/12-es szezonban. A legtöbbet a futball profitált a konstrukcióból, egyes településeken ez járult hozzá a csapatsportágak újraéledéséhez.

Az Orbán-kormány által 2011-től bevezetett konstrukció célja, hogy növelje a rendszeresen sportolók létszámát, elsősorban a gyermekek körében. Az adókedvezménnyel a látvány-csapatsportágakat támogatják, vagyis a jégkorongot, a kézi- és kosárlabdát, a labdarúgást, valamint a vízilabdát. Szegedre az úgynevezett TAO forrásból 3-400 millió forint érkezett

Nógrádi Tibor

, a Magyar Labdarúgó-szövetség megyei igazgatójának becslése szerint. A TAO támogatási rendszer a sportági szakszövetségeken keresztül a versenyeztetési költségek csökkentéséhez is hozzájárul, ami elsősorban a kis egyesületeknek kedvez. Több településen ezek a források ösztönözték a csapatsportágak újraéledését. „Csongrád megyében az előző bajnokságban 25 megye III-as labdarúgó csapat volt, és most 40 nevezett. Ennek a támogatásnak is köszönhetően olyan településeken indul meg a közösségszervezés, ahol már például 30 éve nem volt labdarúgás. Ilyen település Dóc, de 19 éve nem volt futballcsapata Pusztaszernek sem” – magyarázta a sportvezető. Hangsúlyozta, nemcsak a labdarúgást kedvelők profitálnak mindebből, hanem az egész település, hiszen az egész közösséget megmozgatja ez a szerveződés. „Pályát építenek, festenek, labdarúgómezt vásárolnak akár saját forrásaikból is, s az adott településnek fog programot, beszédtémát jelenteni egy-egy mérkőzés” – így Nógrádi Tibor. Hozzátette, az országos költségvetés szintjén nem beszélhetünk nagy forrásokról, ám ez az összeg életmentő az adott sportágaknak.

Az új támogatási konstrukció kiemelt célja, hogy bővítse a rendszeres sporttevékenységben részt vevők számát „Az új sporttámogatási mechanizmus már az első évében komoly eredményeket mutat. A hazánkban 2011 januárjában regisztrált 240 ezer fő versenyengedélyes sportolói létszám 2012 júniusára 300 ezer fölé emelkedett, és a bővülést túlnyomó részben a gyermek és utánpótlás korcsoportok új versenyengedélyesei eredményezték” – közölte

Czene Attila

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára. A szaktárca tájékoztatása szerint a TAO forrásból származó támogatásokat a szervezetek utánpótlás-neveléssel, képzéssel, versenyeztetéssel összefüggő feladatok ellátásához, biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésekhez, tárgyieszköz-beruházásokhoz, felújításokhoz, valamint meghatározott feltételekkel személyi jellegű ráfordításokra használhatják fel. A sportlétesítmény-fejlesztések közvetlen kedvezményezettjei többnyire a települések és nem maguk a szervezetek, hiszen a létesítmények mintegy 75%-a önkormányzati tulajdonban van. Megyénkben a 835 millió forintos TAO kedvezmény révén a jégkorongra közel 40 milliót, a kézilabdára több mint 170-et költhettek. A kosárlabdára kapott összeg meghaladja a 120 millió forintot, a vízilabda csaknem 170 milliót, míg a labdarúgás több mint 335 millió forint közvetett állami támogatásban részesült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.