Közélet

Zsarolással vádolja a vásárhelyi önkormányzat a távhőszolgáltatót (FRISSÍTVE)

Zsarolással vádolja a vásárhelyi önkormányzat a távhőszolgáltatót (FRISSÍTVE)

2012. június 25., hétfő
Zsarolással vádolja a vásárhelyi önkormányzat a távhőszolgáltatót (FRISSÍTVE)

A hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint az E-Star Alternatív Nyrt. zsarolással, egyebek között az intézmények gázkvótájának visszatartásával próbálta kikényszeríteni, hogy folytatódjon a település számára hátrányos szerződés – közölte Végh Ibolya aljegyző hétfőn Hódmezővásárhelyen.

A köztisztviselő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált az E-Starnak a BÉT honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott közleményére, amely szerint a vállalkozás rendkívüli felmondással megszüntette a várossal kötött hőszolgáltatási szerződését. Az aljegyző elmondta, hogy az önkormányzat az E-Star leányvállalatával, az RFV ESCO Kft.-vel 2006-ban kötött szerződést intézményeinek fűtéskorszerűsítésére és hőszolgáltatásra. A konstrukció azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a számlázás területén is fölfedeztek "anomáliákat", ezért joggal való visszaélés és jogalap nélküli gazdagodás miatt az önkormányzat felmondta a szerződést. Ezt követően az önkormányzat többször kérte a cégtől, hogy a szerződés megszűnése miatt eszközeit szerelje le, és szállítsa el az intézményekből, ez azonban a mai napig nem történt meg – tudatta Végh Ibolya. Az önkormányzat a felfedezett szabálytalanságok miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás – közölte az aljegyző. A vállalkozás nem volt hajlandó lemondani arról a gázkvótáról sem, amely lehetővé tenné, hogy az intézményekben folyamatos legyen a szolgáltatás. A cég ezzel "zsarolja az önkormányzatot", lehetetlenné téve, hogy a település saját jogon vásárolhasson gázt intézményeinek – mondta az aljegyző.

Végh Ibolya

tudomása szerint az E-Star hasonló módszereket alkalmazva próbálja kikényszeríteni más önkormányzatoktól is a számukra előnytelen szerződés folytatását. Az E-Star Alternatív Nyrt. hétfőn a BÉT honlapján hozta nyilvánosságra, hogy rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és több más önkormányzattal is így jár el. A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Starral szemben, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás, illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot. "Az E-Star sajnálattal állapította meg, hogy a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, az önkormányzat még az általa elfogyasztott földgáz ellenértékét sem fizette meg az E-Star részére, megkérdőjelezve annak tényét, hogy azt az E-Star szerzi be azt a részére" - áll a közleményben. A rendkívüli felmondás következtében az E-Star a földgázt július 1-jétől nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeinek, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább, és a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti az önkormányzattal szemben, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán (szolgáltatási díj és hődíj) felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot. A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez.

Miért nem fordultak bírósághoz?

Nyilvánvaló, hogy az E Star csődben van, a BÉT-en hetek óta erről szólnak a hírek. Ez azonban nem a hódmezővásárhelyi önkormányzat hibája, hanem a cég vezetésének felelőssége - olvasható a vásárhelyi polgármesteri hivatal sajtóközleményében. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése közel egy éve, jogszerűen, a megállapodás alapján felmondta a szolgáltatási szerződését a céggel, amely a korrekt üzleti magatartás helyett zsarolni kezdte a várost. Megértjük, hogy az ügyvezetésnek most nehéz ennek felelősségét vállalni a cég tulajdonosai és a hitelezői felé, ezért igyekeznek elterelni a figyelmet, illetve a hódmezővásárhelyi önkormányzatra hárítani a felelősséget, de kérem, árulják el: amennyiben az E Star valóban egy éve fizetés nélkül, de jogszerűen szolgáltat Hódmezővásárhelyen, miért nem fordultak bírósághoz jogaik érvényesítése érdekében? Csalás és ostobaság az is, hogy most azt állítják, azért biztosított a cég szerződés nélkül gázt a vásárhelyi intézményeknek, mert az önkormányzat nem szerezte be, hiszen egyrészről a céget erre senki nem kérte, másrészről pontosan az E Star által át nem adott kapacitás akadályozta a város a kvóta megszerzésében. Megértjük, hogy elfogyott az E Star pénze, és emiatt a tulajdonosok és a hitelezők türelme, de a hazugságok helyett azt javaslom: inkább nyíltan és őszintén vállalják a felelősséget. Dr. Végh Ibolya aljegyző Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.