/

Zsarolással vádolja a vásárhelyi önkormányzat a távhőszolgáltatót (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint az E-Star Alternatív Nyrt. zsarolással, egyebek között az intézmények gázkvótájának visszatartásával próbálta kikényszeríteni, hogy folytatódjon a település számára hátrányos szerződés – közölte Végh Ibolya aljegyző hétfőn Hódmezővásárhelyen.

A köztisztviselő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált az E-Starnak a BÉT honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott közleményére, amely szerint a vállalkozás rendkívüli felmondással megszüntette a várossal kötött hőszolgáltatási szerződését.

Az aljegyző elmondta, hogy az önkormányzat az E-Star leányvállalatával, az RFV ESCO Kft.-vel 2006-ban kötött szerződést intézményeinek fűtéskorszerűsítésére és hőszolgáltatásra. A konstrukció azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a számlázás területén is fölfedeztek “anomáliákat”, ezért joggal való visszaélés és jogalap nélküli gazdagodás miatt az önkormányzat felmondta a szerződést.

Ezt követően az önkormányzat többször kérte a cégtől, hogy a szerződés megszűnése miatt eszközeit szerelje le, és szállítsa el az intézményekből, ez azonban a mai napig nem történt meg – tudatta Végh Ibolya.

Az önkormányzat a felfedezett szabálytalanságok miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás – közölte az aljegyző.

A vállalkozás nem volt hajlandó lemondani arról a gázkvótáról sem, amely lehetővé tenné, hogy az intézményekben folyamatos legyen a szolgáltatás. A cég ezzel “zsarolja az önkormányzatot”, lehetetlenné téve, hogy a település saját jogon vásárolhasson gázt intézményeinek – mondta az aljegyző.

Végh Ibolya tudomása szerint az E-Star hasonló módszereket alkalmazva próbálja kikényszeríteni más önkormányzatoktól is a számukra előnytelen szerződés folytatását.

Az E-Star Alternatív Nyrt. hétfőn a BÉT honlapján hozta nyilvánosságra, hogy rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és több más önkormányzattal is így jár el.

A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Starral szemben, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás, illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot.

“Az E-Star sajnálattal állapította meg, hogy a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, az önkormányzat még az általa elfogyasztott földgáz ellenértékét sem fizette meg az E-Star részére, megkérdőjelezve annak tényét, hogy azt az E-Star szerzi be azt a részére” – áll a közleményben.

A rendkívüli felmondás következtében az E-Star a földgázt július 1-jétől nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeinek, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább, és a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti az önkormányzattal szemben, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán (szolgáltatási díj és hődíj) felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot.

A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez.

Miért nem fordultak bírósághoz?

Nyilvánvaló, hogy az E Star csődben van, a BÉT-en hetek óta erről szólnak a hírek. Ez azonban nem a hódmezővásárhelyi önkormányzat hibája, hanem a cég vezetésének felelőssége – olvasható a vásárhelyi polgármesteri hivatal sajtóközleményében.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése közel egy éve, jogszerűen, a megállapodás alapján felmondta a szolgáltatási szerződését a céggel, amely a korrekt üzleti magatartás helyett zsarolni kezdte a várost. Megértjük, hogy az ügyvezetésnek most nehéz ennek felelősségét vállalni a cég tulajdonosai és a hitelezői felé, ezért igyekeznek elterelni a figyelmet, illetve a hódmezővásárhelyi önkormányzatra hárítani a felelősséget, de kérem, árulják el: amennyiben az E Star valóban egy éve fizetés nélkül, de jogszerűen szolgáltat Hódmezővásárhelyen, miért nem fordultak bírósághoz jogaik érvényesítése érdekében? Csalás és ostobaság az is, hogy most azt állítják, azért biztosított a cég szerződés nélkül gázt a vásárhelyi intézményeknek, mert az önkormányzat nem szerezte be, hiszen egyrészről a céget erre senki nem kérte, másrészről pontosan az E Star által át nem adott kapacitás akadályozta a város a kvóta megszerzésében. Megértjük, hogy elfogyott az E Star pénze, és emiatt a tulajdonosok és a hitelezők türelme, de a hazugságok helyett azt javaslom: inkább nyíltan és őszintén vállalják a felelősséget.

Dr. Végh Ibolya

aljegyző
Hódmezővásárhely
Megyei Jogú Város

Default thumbnail
Előző sztori

Továbbra is a világ 500 legjobb egyeteme között az SZTE

Default thumbnail
Következő sztori

Matolcsy: Magyarország helyreállította az államháztartás egyensúlyát

Legutóbbi hasonló cikkek