Szórakozás

Vérfürdő a Francia Kulturális Egyesületben + FOTÓK

Vérfürdő a Francia Kulturális Egyesületben + FOTÓK

2012. június 12., kedd
Vérfürdő a Francia Kulturális Egyesületben + FOTÓK

Újhullámos, kortárs rendezők horrorfilmjein borzonghatunk egész héten az Alliance Francaise Szegedi Francia Kulturális Egyesületben. A korhatáros, erősen naturális alkotások igazi ínyenc falatok a borzongás kedvelőinek, minden film ingyen tekinthető meg!

Kevésbé közismert, mainstream vonal alatt megbúvó mozikülönlegességek pörögnek az Alliance Francaise Szegedi Francia Kulturális Egyesület (Dugonics tér 2.) vetítőjében. Az Újhullámos Horror-Hét alkalmával kortárs francia rendezők filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők - kizárólag a 18. évüket betöltöttek, a naturális, sokszor igencsak véres mozik ugyanis szigorúan korhatárosak. "Viszonylag fiatal rendező-generáció alkotásait gyűjtöttük össze, a legtöbb film a kilencvenes évek derekán, valamint a 2000-es években készült. Nem csak horror-rajongóknak ajánljuk, hiszen a legtöbb alkotás szakít a Hollywoodban bevett klisékkel és gyakran agyonhasznált elemekkel, mögöttes tartalom is van az öncélú vérontáson túl" - árulta el portálunknak

Huszár Linda

programszervező. A horror-hét során kilenc francia filmalkotást vetítenek le, ezek egy kivételével feliratosak - némelyikhez még magyar feliratot sem lehet találni, így francia nyelvvel, angol fordítással pörögnek majd.

Hollywood is tőlük tanul

Cseppet sem hasonlítva amerikai társára, ahol gyakran másodosztályú és elcsépelt elemeket használnak, a francia horror nem hártál meg, szélsőséges erőszakot alkalmaz, és visszatér a műfaji gyökerekhez - a rettegésre és rengeteg vérre épít. A nemzetközi filmgyártásra gyakorolt közvetlen vagy közvetett hatása jelentősnek látszik : Egyfelől ott van a francia rendezők exportja Hollywoodba. Ez történt

Alexandre Aja

esetében (Magasfeszültség), aki a La Colline à des yeux-vel futott be, és akitől ezen a nyáron kerül a mozikba a Piranha 3D. De igaz ez

Xavier Palud-ra

és

David Moreau-ra

(Ils) is a The Eye remake-je kapcsán. A Frontière(s) után

Xavier Gens

a Hitman-nel váltott, míg

Pascal Laugier

, aki a Hellraiser remake-jével került bele annak idején a köztudatba,

Jessica Biel-lel

forgatja a Tall Man című filmjét.

Műsorfüzet:

Az első vetítés 20 órától, a második pedig 22 órától tekinthető meg!

Hétfő (nyitóest):

- Saint Ange

(magyar nyelven)

Rendező:

Pascal Laugier 1958-ban Anna (Virginie Ledoyen), a fiatal takarítónő a Francia Alpok egy távoli zugában, az elhagyatott St. Ange árvaházban kap munkát. A lány, aki titokban gyermeket vár, felfedezi, hogy egy árva, a mentális problémákkal terhelt Judith még mindig az épületben lakik. Később egyre több hátborzongató, természetfeletti történéssel is szembesülnie kell; gyerekhangokat, lépteket hall az árvaház magányos folyosóin. Anna az első rémület után kutatni kezd, mert úgy sejti, a rejtélyes jelenségeknek azokhoz az eseményekhez van köze, ami az árvaházban közvetlenül a háború után történt.

- Ils

(francia nyelven, angol felirattal)

Rendező:

David Moreau, Xavier Palud A tanárnő és férje egy hatalmas házban lakik az erdő szélén. Egyik éjjel a feleség, Clémentine kaparászást és fura zajokat hall az alsó szintről: férjével Lucas-szal lemennek, hogy felkutassák a zaj forrását. Hirtelen elmegy az áram és egyre több különös dolog történik. A pár ijedtükben felmenekül a hálószobába és elkezdődik a macska-egér játék...

Kedd (pszicho-thriller):

- Irreversible

(FR, magyar felirattal)

Rendező:

Gaspar Noé Két férfit látunk bolyongani egy francia nagyváros éjszakai szórakozóhelyein. Keresnek valakit, aki a klubok és melegbárok világában rejtőzik. Néhány prosti segít nekik a kutatásban. A két elszánt férfit düh és elkeseredés hajtja, majd nyomozásuk véres és brutális véget ér: egyikük kegyetlenül végez egy emberrel, akiről azonban utóbb kiderül, nem a keresett személy volt. Hogy jutottak idáig? Marcus (Vincent Cassel) és Pierre (Albert Dupontel) bosszút akartak állni. Egy félresikerült, szabados parti után Marcus barátnője, Alex (Monica Bellucci) egyedül indult haza az éjszakában. A kihalt aluljáróban azonban egy perverz megtámadta, megerőszakolta és eszméletlenségig verte a nőt. Úgy határoztak, maguk veszik kézbe az ügyet és szolgáltatnak igazságot, és saját kezűleg intézik el a támadót...

- Trouble Every Day

(FR-ENG, magyar felirattal)

Rendező:

Claire Denis Szinte már némafilm; éles, kristálytiszta képek ereje mesél az időnként kannibalizmusba csapó mindenen túli szeretetéhségről. Dráma a Párizsba érkező amerikai házaspárról, a nő hamar szűnő naív lelkesedésről, egy libido-klinika nyomasztó folyosóiról, egy vadul kísérletező orvosról, és az eredményről...

Szerda (vérfürdő):

- A l’interieur

(FR, magyar felirattal)

Rendező:

Alexandre Bustillo, Julien Maury Egy esős napon a várandós Sarah összeütközik egy másik autóval az úton. A balesetben mindenki más meghal. Négy hónappal később, karácsony este Sarah egyedül van otthon. Miközben szomorúan emlékszik a balesetben elveszített férjére, arra készül, hogy másnap reggel az anyja beviszi a kórházba. Az éjszaka folyamán egy feketébe öltözött nő kopog az ajtaján, és arra kéri, hogy használhassa a telefonját. Sarah gyanút fog, felhívja a rendőrséget, mire a nő eltűnik. A kiérkező rendőrök senkit sem találnak. Később, alvás közben Sarah-t megtámadja egy asszony, aki betört a házába, és egy ollóval fenyegeti.

- Haute Tension

(FR, angol felirattal)

Rendező:

Alexandre Aja Marie (Cécile De France) és barátnője, Alex (Maiwenn Le Besco) egyetemisták. Két szemeszter közötti szünetben vidékre utaznak, hogy meglátogassák Alex szüleit. A ház a semmi közepén áll. A két barátnő nyugovóra tér, de már az első éjszakán egy rejtélyes sorozatgyilkos (Philippe Nahon) tör rájuk, aki könyörtelenül lemészárolja Alex családját, majd csapdába csalja Alexet, s megbilincselve magával viszi. Marie-nak életveszélyes macska-egér játék után sikerül megmenekülnie. A rendőrség tehetetlen, így Marie ered a barátnőjét magával hurcoló gyilkos nyomába.

Csütörtök (vegyes):

- Frontier(s)

(FR, magyar felirattal)

Rendező:

Xavier Gens Párizsban épp erőszakhullám tör ki a poitikai választások után. Egy rablóbanda, menekülve a törvény erői elől, meghúzza magát egy csendes külvárosi hotelban. Hamarosan kiderül, hogy szállásadóik sötét múlttal - és jelennel - bírnak: egyenesen egy neonáci társaság sasfészkébe kerültek. A bizarr szituáció után hamarosan élet-halál harcot vívva menekülnek a rejtélyes csoport elől.

- Sheitan

(FR, angol felirattal)

Rendező:

Kim Chapiron Egy csapat fiatal késő este indul haza a diszkóból. Útközben egy különös alakkal akadnak össze: egy juhász ered a nyomukba, aki a sátán megidézéséhez szeretné felhasználni őket. Különös horror, némi komédia-elemmel.

Péntek (záróest):

- Mártírok - Martyrs

(FR, angol felirattal)

Rendező:

Pascal Laugier Egy több sebből vérző, kegyetlenül meggyötört lányt találnak a rendőrök. Lucie-nak hívják és közel egy éve tűnt el. Nem hajlandó elárulni, hogy ki tartotta fogva, és hogy sikerült megszöknie. A rendőrség később megtalálja azt az elhagyatott vágóhidat, ahol a lány több sorstársával raboskodott, de arra nem sikerül rájönniük, hogy fogva tartóikat milyen cél vezette. Az árvaházba került Lucie egyedül csak a vele egyidős Anna előtt hajlandó megnyílni és csak ők ketten tudnak arról az ártó szellemről, amely szökése óta üldözi a lányt. Tizenöt évvel később egy szemlátomást átlagos családra egy fiatal nő tör rá kezében egy csőre töltött vadászpuskával egyetlen kitörölhetetlen szándék által vezérelve: hogy bosszút álljon.

A részletes programokért

kattintson ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.