Kultúra

Valaki mindent elszeret – egy király a bicikliről + FOTÓK

Valaki mindent elszeret – egy király a bicikliről + FOTÓK

2012. június 9., szombat
Valaki mindent elszeret – egy király a bicikliről + FOTÓK

Simai Mihály, az ízig-vérig szegedi költő válogatott verseskötetének bemutatójával kapcsolódott be a Somogyi-könyvtár a könyvhét programjaiba.

Simai Mihály

mosolyogva tekintett körbe a könyvtárteremben, s jelentette ki, hogy mennyire örül annak, hogy ennyire sok fiatal ember érdeklődik a költészete iránt. „Érezzétek magatokat olyan fiatalnak, mint ahogy én érzem körötökben magam” – mondta a rá jellemző szelíd orgánummal. Majd miután az önvallomásában a „vidám fickó” kifejezés is elhangzott, szinte már a könyvbemutató elején felvillantak Simai lírájának, bölcsességének s egész lélekrezgésének alaphúrjai. A transzcendens, misztikus, isteni világ megjelenését olyan természetes derűvel, fiatalosan, a gyermek játékra hangolódó természetességével ragadja meg, ami csak a legnagyobbak sajátja, s épp ezért tartozik a mi szegedi Miska bácsink a legnagyobbak közé.

Névjegy

Simai Mihály József Attila-díjas költő 1935. augusztus 14.-én született Medgyesegyházán Simai Mihály és Konecsni Mária gyermekeként. Gyulán érettségizett 1953-ban. Főiskolai tanulmányait a Pedagógiai Főiskolán végezte Szegeden, magyar szakon 1953–1955 között. 1965-1966 között a MÚOSZ Újságíró Iskola tanulója volt. 1955–1956 között Belsőperegpusztán, 1956–1960 között Békéscsabán, 1960–1965 között Szegeden tanított. 1965–1974 között a szegedi Délmagyarország című lapnál volt újságíró. 1970–1976 között a dél-magyarországi írócsoport titkára volt. 1974–1992 között a Kincskereső főszerkesztő-helyettese, 1992–1996 között pedig főszerkesztője volt. 1998 óta a Szegedi Írók Társaságának alelnöke.

A Valaki mindent elszeret című válogatott verseskötetének bemutatójával kapcsolódott be a Somogyi-könyvtár is a könyvheti rendezvénysorozatba csütörtökön. A kötetet a szerzővel együtt

Kaiser László

, a Hungarovox Kiadó igazgatója és

Békési Imre

nyelvészprofesszor mutatták be. A Simai-versek ölelésében felsejlettek a múlt árnyai is, a szegedi pedagógusképzés fénykorába beletenyerelt zsarnoki ideológia, ahogy a festészet költői érintettsége Simai munkáiban. Békési professzor a nagyszerű színészikon,

Domján Edit

mondatait idézte a művésznő szegedi éveinek idejéből. Amikor sétált az aszfalton, el a buszmegálló mellett, a várakozó tömegben bolyongva, valaki kérdezett tőle valamit, egy másik asszony kicsit meglökte, majd továbbment, autók pöfögtek, városzaj mindenütt, s közben végig az járt a fejében, hogy ezeknek fogalmuk sincs arról, hogy ő egy királynő. Békési szerint Simai Mihály és a hozzá hasonlatos világokat teremtő emberek ennek a birodalmaknak a királyai, s mégis ugyanúgy megállhatunk Miska bácsival beszélgetni, miután ránk csönget jellegzetes biciklijéről, mintha egy szomszéddal, ismerőssel beszélgetnénk. Ám mi, akik ismerjük őt, mégis tudjuk, hogy milyen csodás világnak a királya ő. (Közreműködtek:

Babos Ágnes, Békésiné Fejes Katalin, Beslin Anita

és

Czene Zoltán

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.