/

Újjáalakult az MSZP pedagógus tagozata – már a választásokra készülnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Utoljára köszönthetjük valóban szegediként pedagógusainkat – jelentette ki Kozma József, utalva a közoktatási rendszert érintő változásokra. A szocialista politikus sajtótájékoztatóján bejelentette, csütörtökön újjáalakult az MSZP Szeged Városi Pedagógus Tagozata.

Kozma József szerint az Orbán-kormány elveszi a szegediektől a tanáraikat, az iskolákat, így ha minden a jelenlegi úton halad tovább, akkor idén utoljára lehet szegedi pedagógusnak hívni őket. Az MSZP városi elnöke Tóth Károly alelnökkel közösen Pedagógusnap előtt: „a magyaroktatásügyetlenségről” címmel tartott sajtótájékoztatót.

Kozma közölte, az MSZP kész felemelni a szavát a pedagógusokért és az iskolákét. A szocialista politikus hozzátette, a tehetségnek és a szorgalomnak kellene értékmérőnek lennie, ilyen rendszer mellett teszik le voksukat a szocialisták. Nem szabad, hogy egy család anyagi helyzete határozza meg azt, hogy kiből lehet jogász.

A tegnap újjáalakult MSZP Szeged Városi Pedagógus Tagozatával kapcsolatban Tóth Károly portálunknak elmondta, most már látszanak a kormányzat szándékai és a tendenciák, amelyek szabályozni fogják a közoktatást és a felsőoktatást, ezért alakították most újjá tagozatukat. Soraik közé várják a terület iránt elkötelezetteket, sem szakmai, sem pedig politikai értelemben nem zárt a tagozatuk. Hozzátette, az a fontos, hogy a szakma iránt elkötelezettek legyenek, így az alapértékekben konszenzusra tudnak jutni. Hozzátette, nyertes választásokra készülnek, amihez szakmai munkájukkal járulnak hozzá.

„A legvitathatóbb döntés, hogy egy iskolavárostól elveszik az iskoláit. Szeged város – a megítélésem szerint – a sokat szidott elmúlt 8 évben nagyszerű fenntartója volt a közoktatási intézményeinek. Nem tudnának említeni olyan iskolát, óvodát, középiskolát, amelyet ne újítottunk volna föl, ahol ne valósítottunk volna meg jelentős pályázatokat” – jelentette ki Tóth. Az MSZP aggályaival kapcsolatban megemlítette az intézményvezetők megválasztását, attól tartanak, hogy az nem demokratikus módon fog zajlani. A szakképzés területén a tankötelezettség korhatárának leszállítása, illetve a közismereti tárgyak drasztikus mértékű csökkentése vitatható a szocialisták szerint.

Tóth megjegyezte, természetesen vannak támogatható alapelvek, olyan elképzelések melyekre az MSZP is rábólintana, ha megfelelő előkészítés, társadalmi-szakmai párbeszéd előzte volna meg azokat.

Pocsai: az MSZP fölöslegesen riogat

Az MSZP által felvázoltakkal kapcsolatban Pocsai Blanka, az Oktatási Bizottság elnöke portálunknak elmondta, a fenntartóváltás kapcsán B. Nagy László kormánymegbízott egyértelmű együttműködéséről biztosította a bizottságot és a városvezetést. „Az MSZP fölöslegesen riogat. A törvény által a közoktatási rendszerben bekövetkezett változásokat közösen kell megoldanunk, erre gyakorlatilag minden olyan szakmai grémium, amely döntési kompetenciával rendelkezik, kapott olyan ígéretet, ami egy szakmai alapokon nyugvó, biztonságot nyújtó, a lehetőségek maximális figyelembevételével, konszenzuson alapuló átalakításhoz vezet” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Előző sztori

Magyar Műszaki Értelmiség Napja az SZTE-n

Következő sztori

Szabó: Magyarországon többségben vannak a válság vesztesei