Kultúra

Trianoni tanóra az Emlékpontban

Trianoni tanóra az Emlékpontban

2012. június 5., kedd
Trianoni tanóra az Emlékpontban

A Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódóan rendez rendhagyó történelemórát az Emlékpont 2012. június 7-én, csütörtökön 14 órától, amelyen Vincze Gábor történész-muzeológus tárja a diákok elé Trianon kálváriájának fontabb stációit, beszél a békediktátum következményeiről, valamint szóba kerülnek a Trianonhoz kacsolódó legendák és történelmi tévhitek is.

Kilencvenkét évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a versaillesi Nagy-Trianon palotában kényszerítették az antant hatalmak Magyarországra azt a békediktátumot, melynek következtében a Magyar Királyság elveszette területének közel háromnegyedét, lakosainak kétharmadát és idegen államok fennhatósága alá került több mint hárommillió magyar. A hétfői hódmezővásárhelyi Trianon-megemlékezés szónokaként

Vincze Gábor

történész kiemelte, hogy minél több fiatallal kell megismertetni a történelmi tényeket, mert a téma kapcsán ma is nagy a zűrzavar a fejekben. Az Emlékpont történésze fontosnak tartja, hogy a diákok pontos képet kapjanak azon – nem szükségszerű – történelmi folyamatokról, amelyek végkifejlete volt az 1920. június 4-i esemény. A magyar kormány nevében ekkor látta el aláírásával

Benárd Ágoston

népjóléti miniszter és

Drasche-Lázár Alfréd

követ a Párizstól néhány kilométerre lévő Trianon kastélyban a 14 részből álló békeszerződést. 1918 november-decemberében olyan ideákat és légvárakat kergető politikusok irányították az országot, akiket történelmi felelősség terhel azért, hogy Magyarországot „felnégyelték” – állítja Vincze Gábor. A világháború befejezését követően a kis létszámú és szervezetlen román illetve cseh csapatok gyakorlatilag ellenállás nélkül vonultak be Erdélybe és a Felvidékre. A történész példáként említi meg, hogy a Kolozsvárra bemasírozó románok között elvétve láttak a helyiek olyanokat, akiknek csizmája lett volna. Ekkor még meg lehetett volna menteni a magyarlakta területeket – hangsúlyozza Vincze Gábor, aki szerint Trianon legnagyobb tragédiája az, hogy a mai fiatalok nincsenek is tisztában azzal, hogy például a Székelyföldön magyarul beszélnek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.