Bulvár

Több rosszulléthez riasztották a mentősöket

Több rosszulléthez riasztották a mentősöket

2012. június 17., vasárnap
Több rosszulléthez riasztották a mentősöket

A nagy meleg miatt vasárnap néhány rosszulléthez riasztották a mentőket, de alapvetően nyugodtan telt a nap – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek.

Győrfi Pál

közlése szerint a nagy hőséghez képest átlagos volt a mentőszolgálat vasárnapi forgalma. A fővárosban nyolc-tíz ember lett rosszul a nagy melegben, de ez nem számít kirívóan soknak – tette hozzá. A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy a hétvégi napon aki tehette, nyilván kerülte a kint tartózkodást, hétfőn viszont erre sokaknak nem lesz lehetőségük, ezért a mentőszolgálatnál is mozgalmasabb napra készülnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta: vasárnap nem dőltek meg a napi melegrekordok. A hőség viszont folytatódik, emiatt hétfőre már az ország teljes területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet országszerte tartósan 25 Celsius-fok felett alakul majd. Emellett a meteorológiai szolgálat honlapja szerint hétfőn már az UV-B sugárzás átlaga is az extrém szint felett alakulhat, vagyis a napon már negyedóra alatt le lehet égni. Az Országos Mentőszolgálat vasárnap a hőség elleni óvintézkedésekre figyelmeztetett. Győrfi Pál korábban azt mondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Számukra azt tanácsolják, ha tehetik a nagyobb megterhelést jelentő tennivalóikat, köztük a nagybevásárlást, inkább a hét második felére időzítsék, mert a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől már enyhülhet az idő. A szóvivő kiemelte: a nagy meleg elleni védekezésben az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, de nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát kell inni. A hőség idején könnyű szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét se érje direkt napsütés, egyrészt az erős UV-B sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. A szóvivő arra is kitért, hogy a nagy melegben az autóvezetők is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, vagy állatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.