/

Szocialista “szívatás” a szegedi részönkormányzatok ellen?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz-KDNP képviselői szerint az MSZP szándékosan lehetetleníti el a részönkormányzatokkal rendelkező körzeteket azzal, hogy a pénzügyi döntések tárgyalásakor a szavazás előtt kivonul a bizottsági ülésekről. Révész Mihály (MSZP) szerint figyelemfelhívásnak szánták az „akciót”.

A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői – Juhász Gyula (Tápé), Kosik Dénes (Kiskundorozsma), Mihálffy Béla (Kiskundorozsma), Nógrádi Tibor (Szentmihály) és Rózsavölgyi József (Szőreg) – közösen szólították fel a sajtón keresztül az MSZP politikusait, ne nehezítsék meg a városrészi önkormányzattal rendelkező körzetek életét azzal, hogy a részükre a város költségvetésében már elfogadott keretet felhasználhassák.

„A pénzügyi bizottság ülésein többször előfordult, hogy amikor a részönkormányzattal rendelkező körzetekkel kapcsolatos döntésekre került sor, a testület munkájában addig részt vevő két szocialista politikus felállt, és a szavazás előtt elhagyta a termet, így döntésképtelen lett a bizottság. Így képviselői esküjüket megszegve, kicsinyes módon késleltetnek kiskundorozsmai, tápéi, szőregi, szentmihályi és petőfitelepi fejlesztéseket” – mondta el a sajtótájékoztatón Juhász Gyula. Kosik Dénes pedig azt emelte ki, hogy a polgármester, Botka László (MSZP) oly sokszor hangoztatott együttműködés, összefogás szlogenjét épp saját párttársai cáfolják meg napnál is világosabban.

Révész Mihály szerint figyelemfelhívás volt a céljuk

Az MSZP politikusa cáfolja az elmondottakat. „Az én esetemben egyszer fordult elő, hogy képviselőtársammal kivonultunk a bizottsági ülésről. Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy egyrészről nem értünk egyet ezzel a külön településrészi pénzösszeggel, legalább is ilyen nagyságrendben semmiképpen. Másrészről arra hívtuk fel a figyelmet, hogy követjük az annak idején Póda Jenő (Fidesz-KDNP) szájából elhíresült mondást: a szavazóképességet a többségnek kell biztosítania egy bizottsági ülésen” – nyilatkozta portálunknak Révész Mihály, a pénzügyi bizottság egyik szocialista tagja, hangsúlyozva, hogy ő másik kivonulásban nem volt érintett, mert bár „a legutóbbi ülésen is volt valami hasonló”, de azon nem volt jelen.

Pénzügyi bizottság:
Elnök: Farkas László (Fidesz-KDNP) Alelnök: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik). Tagok: Póda Jenő (Fidesz-KDNP), Ménesi Imre (MSZP), Révész Mihály (MSZP). Nem képviselő bizottsági tagok: Málovics György, Görög Tibor, Kereszty Ágnes.

Az MSZP-frakció vezetésének külön reakciója

A szegedi MSZP-frakció közleményben is reagált a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatóján elhangzottakra, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

“Szomorúan tapasztaljuk, hogy a helyi Fidesz képviselői a párt országos politikájának megfelelően Szegeden is a társadalom megosztottságára törekszenek. Az MSZP-nek, és a város vezetésének az előző ciklusokban, most és a jövőben is egyaránt fontos minden szegedi. Jól tudják ezt a körtöltésen kívül élők, hiszen csatornát, utakat, művelődési házakat, a kiskertes övezetek közvilágítást kaptak. A paneles városrészekben élők, teljes városrészi és panelfelújításokat, terek, utak felújítását tapasztalhatták meg, míg a belvárosban élők komplett belvárosi fejlesztésnek, mint a Kölcsey utca, Reök előtti tér, a Gutenberg utca és a most induló Dugonics tér-Árpád tér felújításának örülhetnek.
Botka László polgármester közel két éve ajánlotta fel először – és azóta többször is – az együttműködést a Fidesznek, de ők a szembenállást választották. A helyi Fideszben mindenkinek csak a saját érdeke a fontos, ezért képtelenek közös, a város egészét érintő pozitív döntéseket hozni. Erről nem a szocialisták tehetnek, kárát viszont az egész város láthatja” – írja Kozma József frakcióvezető és Ménesi Imre frakcióvezető-helyettes.

Előző sztori

Elbontották a padokat a Dugonics téren + FOTÓK

Következő sztori

41 Munkácsy-festmény érkezik Szegedre + FOTÓK