Közélet

Szegedi értékmentés a térinformatika eszközeivel + FOTÓK

Szegedi értékmentés a térinformatika eszközeivel + FOTÓK

2012. június 18., hétfő
Szegedi értékmentés a térinformatika eszközeivel + FOTÓK

Egész Csongrád megyére kiterjedő Nemzeti Sírkert térinformatikai rendszeren dolgozik Pósa Tamás, aki egyfajta értékmentést végez ezzel az önként vállalt munkájával. A szakember feltérképezte már a szegedi napsugaras házakat is, s úgy látja, hogy egy város jövőjének tervezésénél is elengedhetetlen eszköz a térinformatika.

Leegyszerűsítve adatokat és térképeket kapcsol össze a térinformatika. A városok általában közműnyilvántartásra használják, stratégia tervekhez, illetve városmenedzselésre, de az adott település ingatlanvagyonát is számon lehet tartani egy ilyen rendszerben. „Régen egy elérendő cél volt a térinformatika, ma már mindennapi eszköz” – magyarázta

Pósa Tamás

. A korábban a városházán dolgozó térinformatikus úgy látja, Szeged e téren le van maradva, s középtávon ez hátrányt jelent, hiszen jóformán nincs stratégiai tervezés.

A stratégiai tervezés hiányának hátrányai

„Az elmúlt években Szeged minden nagyberuházásának sikerét hátráltatták a műszaki térképek, a szakmai információk pontatlanságából eredő gondok. Ez egyrészt folyamatos határidőcsúszást, másrészt konkrét anyagi veszteséget jelent, gondoljunk csak a 2-es villamos vonalára, ahol a kivitelező a pontatlan térképekre hivatkozott, s a város elesett a 700 milliós kötbértől” – jegyezte meg. Másik példaként elmondta, a közgyűlés ingatlanhasznosítási stratégiákról dönt, amiről mindössze egy táblázat adatai állnak rendelkezésükre. „Akkor lehet egy ilyen jellegű vagyont felmérni, megítélni, ha látja az ember. A térinformatika egy erre alkalmas rendszer, de egyben egy élő organizmus, amire módszertant kell építeni, és igenis foglalkozni kell vele” – hangsúlyozta.

Rengeteg olyan érték van közvetlen környezetünkben, amiről nem is tudunk. Pósa Tamás feltérképezte már a szegedi napsugaras házakat, melyek közül húsz év múlva bizonyára már sokat nem nézhetünk meg. Ennek a rendszernek a segítségével azonban virtuális sétát tehetünk, s olyan házak fotóit nézegethetjük, melyek már nem állnak. „Magam is meglepődtem, hogy milyen sok kis múzeum van például Szegeden: Paprikamúzeum, Elektrotechnikai Múzeum, Rózsamúzeum, s ezek a mikroközösségek számára rendkívül fontosak” – magyarázta. Régi tapasztalata, hogy a hibás döntéseket nem mindig a rosszindulat motiválja, nagyon sokszor csak tájékozatlanságról, információhiányról van szó. „A széthulló, kiüresedő városképnek, az épített örökség pusztulásának egyik alapvető oka szerintem ez. Állítom, hogy az újszegedi kendergyár páratlan szépségű és hibátlan állagú nagycsarnoka a mai napig állna, ha a döntéshozók legalább egy fényképet láttak volna róla” – Pósa Tamás szerint ezért fontos a térinformatika, hiszen összegyűjti és mindenki számára elérhetővé teszi az információkat.

„Múltunk emlékét megőrizve építsem jövőnket …”

Pósa Tamás legutóbbi munkája a Csongrád megyében fellelhető Nemzeti Sírkertek felkutatása és térinformatikai rendszerbe foglalása. Portálunknak elmondta, tavasszal találkozott a témával, s először kizárólag a szegedi sírok felkutatását kezdte el. Volt olyan sír, amit órákig keresett a temetőben. Szegeden összesen hatvanhatot térképezett fel, ám ezek között vannak olyanok, melyek virtuálisak, ilyen például a Hősök Kapuja. „Az a kötelezettségem, hogy múltunk emlékét megőrizve építsem jövőnket. Munkánk révén az országban egyre több helyen létesülnek szép emlékhelyek, védjük neves halottaink emlékét” – ezek Boross Péternek, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökének szavai. A bizottság 1999-ben jött létre, értelmezése szerint a Nemzeti Sírkert olyan virtuális, vagyis nem egy konkrét temetőhöz vagy parcellához köthető, hanem Magyarországot lefedő sírkert, amelybe a nemzet jeles halottainak temetési helyei tartoznak. „A munka során kiemelten fontos volt az egyszerűség és könnyen kezelhetőség, hogy minél szélesebb felhasználói kör tudja használni a rendszert. A weblap három részre tagolódik, a fejlécre, a térképi területre, illetve a láblécre. A térképi terület magából a térképből, illetve menüből áll, melyben a települések, az érintett temetők és a sírok felsorolása kapott helyet” – magyarázta a készülő weblap felépítését. Hozzátette, a sírokról fotókat is tartalmaz a rendszer, illetve részletes leírást a jeles halottak életművéről. A szakember portálunknak elmondta, munkáját segíti a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft., illetve a Szögedi Védegylet is a kezdeményezés mellé állt. A Pósa Tamás által készített Nemzeti Sírkert térinformatikai rendszer nagyjából már összeállt, csak kisebb finomításokra van szükség, így heteken belül végső formájában láthatják a felhasználók. A térinformatikus ezzel a munkájával is hozzájárul ahhoz, hogy múltunk bizonyos szeletét megőrizzük az utókornak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.