Kultúra

Százkötetes lesz a Székely Könyvtár

Százkötetes lesz a Székely Könyvtár

2012. június 2., szombat
Százkötetes lesz a Székely Könyvtár

Megjelent a Székely Könyvtár első öt kötete, a következő öt novemberre kerül ki a nyomdából. A Székelyföldről szóló vagy székely szerzők által írt kötetekből álló sorozat száz kiadványát tíz év alatt jelentetik meg.

Az első öt kötetet a június 7. és 10. közötti kolozsvári Ünnepi Könyvhéten is kézbe vehetik az olvasók - mondta el az MTI-nek

Lövétei Lázár László

, a könyvsorozat kiadását kezdeményező csíkszeredai Székelyföld folyóirat főszerkesztője. Már megjelent a

Mikes Kelemen

törökországi levelet tartalmazó kötet, a Székely népballadák,

Kányádi Sándor

Válogatott versei, továbbá

Tamási Áron

Ábel a rengetegben című regénye és

Bözödi György

Székely bánja című műve. A következő öt kötet

Apor Péter

történetírásai,

Benedek Elek

székely népmeséi,

Zsögödi Nagy Imre

feljegyzései, továbbá

Tamási Áron

regénytrilógiájának második része, az Ábel az országban és

Farkas Árpád

Válogatott versei lesznek. A Hargita Kiadó által a Hargita Megyei Tanács támogatásával elindított sorozatról Lövétei Lázár László elmondta, hogy nincs végleges listájuk, várják a javaslatokat a székelység írott kultúrájának alapművei sorába. A kiadók szándéka az, hogy a szépirodalom és a társadalomtudományok köréből válogatott, Székelyföldről szóló vagy székely szerzők által írt száz könyv "szellemi minimumként" legyen forgatható. Lövétei Lázár László a két világháború közötti Erdélyi Szépmíves Céh könyvkiadói vállalkozásához hasonlította a mostani sorozatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.