Közélet

Miért mostohák a magyar nemesítésű rózsafajták?

Miért mostohák a magyar nemesítésű rózsafajták?

2012. június 22., péntek
Miért mostohák a magyar nemesítésű rózsafajták?

Aradi 13, Házsongárd, Trianon, Mohács, Erzsébet királyné, Léda, Arany János, Árpád-házi Szent Erzsébet emléke, Erkel Ferenc, Nagy Imre emléke, Koppány, Tihany, csak néhány a sok hangzatos közül – mégis, mi a közös bennük? Bármennyire hihetetlenül is hangzik, a rózsa. Ezek magyar nemesítésű rózsafajták, amelyeket a szőregi Godzsák Zoltánné Ibolya termeszt Márk Rózsakertjükben. Akár akciót is indíthatnánk: mentsük meg a magyar rózsákat! Több mint 600 van belőlük, mégsem ismerjük őket.

– 1999 óta foglalkozom rózsatő-termesztéssel. Márk Gergely magyar rózsanemesítő rózsáit termeljük, körülbelül 260 fajtát. A rózsák között minden fajtacsoport megtalálható: teahibrid, floribunda, polyantha, törpe, futó, park.

– Nevezhetjük-e ezeket egyértelműen magyar rózsafajtáknak?

– Ezek teljesen magyar rózsafajták. Magyar rózsanemesítő, Magyarországon nemesítette mindegyiket.

Márk Gergelynek

– a rózsanemesítés hazai úttörője, doyenje, jelenleg is aktív művelője –, mert róla van szó, mintegy 500-600 rózsafajtája ismert. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, ugyanakkor megkapta a Magyar Örökség-díjat is. A neves szakember több mint 50 éve hoz létre állhatatos kitartással új és új rózsafajtákat törökbálinti kertjében. A fajták előnye, hogy minden ültetni kívánt célnak megfelelő található közöttük. A rózsák szárazságtűrőek, folyamatosan virágoznak, betegségekkel szemben ellenállóak. A neveket magyarságunkat kifejező irodalmi, történelmi személyiségektől kölcsönözték, régi magyar településektől, szentektől. Árpád-házi Szent Erzsébet emléke nevű rózsája például 2000-ben kapott aranyérmet Rómában.

– Ezek a rózsafajták mind le is vannak védve?

– A fajtavédettség nagyon körülményes dolog, elsősorban rendkívül drága. Levédve igazából nincsenek ezek a rózsák, állami minősítésre pedig körülbelül a fele van bejelentve. Egy egyesületet próbálunk létrehozni, amelyik pontosan ezt a célt szolgálná a jövőben. A fajták levédésével segítené ezek fennmaradását, jobb megismerését.

– Az Önök kertészetében a Márk úr által kikísérletezett rózsafajták mintegy fele megtalálható.

– Ez év folyamán az összes fajtát szaporítani fogjuk, mivel a törökbálinti kertet a nemesítő kora és anyagi helyzete miatt nem tudja már fenntartani. Erre azért van szükség, hogy fennmaradjanak a fajták. Az ország különböző településein kiültetésre kerültek a rózsák, 4-5 városban ezres nagyságrendben. A terveink között az is szerepel, hogy idővel majd rózsatúrákat szervezünk ezekre a helyekre. A városokról elnevezett rózsafajtákat is célszerű lenne mihamarabb elültetni, hogy azok is hazataláljanak.

– Rózsatöveket értékesítenek elsősorban vagy vágott virágot is?

– Szabadföldi rózsatő-termesztést folytatunk, elsősorban a hazai piacon értékesítjük az árut, noha akad egy-két külföldi vevő is.

– Hogyan kerültek kapcsolatba Márk Gergellyel?

– Jómagam is a szőregi dísznövény ÁFÉSZ-nál dolgoztam 20 évig. A Budapesten élő, erdélyi származású Gergely bácsit már korábbról ismertem, s próbáltunk az általa nemesített rózsafajták termesztésébe fogni. Ennek jó 25-30 éve. Egy-egy fajtát csak nagy pénzekért adott volna ide, az üzlet tehát elsősorban anyagi okok miatt hiúsult meg. A dísznövény ÁFÉSZ jóvoltából nagyon sok kiállításon vettem részt, ahol mindig találkoztam Gergely bácsival, beszélgettünk, s mikor úgy alakult, hogy eljövök az ÁFÉSZ-tól, a terveim között szerepelt egy dísznövény törzsültetvényt létesítése, ami díszcserjéből, díszfából, meg a Gergely bácsi által nemesített rózsákból áll. Megkérdeztem, beleegyezik-e, egyből hozzájárult. Ez 1999-ben pályázattal létre is jött. 2000-ben azonban megvonták a biológiai alapok támogatását.

– Ez mit jelent?

– Azt, hogy a génbankszerűen működő kertészetre már nem adtak támogatást. Addig a törzsültetvényről történt a szaporítás, hogy mindig azonos minőségű dísznövényekkel tudjunk piacra lépni. Így nehézkessé vált az 50-60 rózsafajta fenntartása, elég sok törődést igényelt.

– Mennyiben különböztek ezek a magyar fajták a jobban elterjedt, keresettebb külföldiektől?

– A termesztése, előállítása ugyanolyan, vannak azonban köztük is érzékenyebb fajták, nem az összes olyan ellenálló. Az idők folyamán igyekeztem szelektálni, a legszebbeket, legígéretesebbeket tartottam meg, amelyek a betegségekre is ellenállóbbak. Színben, formában gyakorlatilag nincs különbség a hazai és a nemzetközi fajták között. A parkrózsákat és a floribundákat keresik a parkokban, mivel ezek folyamatosan virágoznak, szép a virágváltásuk, még el sem virágzott az egyik hajtás, máris jön a következő.

– Tud-e olyan országos akcióról, amely ezen magyar rózsafajták levédésére irányulna, hiszen ezek is egyfajta hungaricumok?

– A hungaricum ma azt jelenti, tiszta magyar áru. Álláspontom szerint ezek a Magyarországon nemesített rózsafajták is teljes mértékben megfelelnek a követelményeknek: magyar emberek Magyarországon magyar rózsafajtákat ültetnek, nemesítenek. Azt, hogy mely fajták vannak levédve, és ez feltétele-e, hogy hungaricummá nyilvánítsák, azt nem tudom. Országos mozgalomról nem tudok, most van készülőben az egyesület megalakulása. A füvészkertben tartottunk értekezletet, többen érdeklődtek, külföldről is jöttek vendégek. Itt volt Márk Gergelyék németországi barátja, Kígyóssy-Schmidt Éva, aki az elmúlt években is világszínvonalon képviselte a Márk-rózsákat. A rózsák nemzetközi forgalmazására védjegyet csináltattak, amit gyakorlatilag minden rózsatőre rá kell tenni. Magyarországon jelenleg az érdi kutatóintézet és én termesztem csak ezeket a rózsafajtákat a nemesítő engedélyével.

– Mit javasol a rózsabarátoknak, hogyan válasszák ki kertjükbe a legszebb virágot?

– Manapság az emberek szeretik pontosan tudni, milyen színű, milyen növekedésű rózsákat vásárolnak, mert előre megtervezik, mit, hova szeretnének ültetni, milyen kompozícióban. Ezért mindenkinek azt szoktam javasolni, nyílásban jöjjenek el megnézni a rózsákat. Akkor látják igazából, melyik milyen, a fotók sokszor torzítanak, nem úgy adják vissza a hatást. Nálunk nem csak megvásárolni lehet ezeket a növényeket, szaktanácsokkal is ellátjuk a vevőket. A művelődési házban szombaton délután a rózsaünnepség keretében előadást tartok a kertbarátoknak a magyar nemesítésű rózsákról. Természetesen gyakorlati kérdésekről is szó lesz, hol vásároljunk, hogyan metszünk, permetezzünk stb.

– Úgy tudom, valamelyik rózsarendnek is tagja.

– Igen, a Rózsahölgyek Rendje Egyesületnek vagyok az elnöke, mely 2004 második félévében alakult Szőregen, a rózsák hazájában. Az egyesület tagja az lehet, aki valamilyen módon elkötelezettséget érez a rózsa iránt. Az egyesület tevékenysége: rózsamúzeum létrehozása, rózsatermesztéssel kapcsolatos eszközök, iratok, emlékek, a rózsával díszített tárgyak gyűjtése. Egyesületünk közreműködik módszertani és szakmai kiadványok összeállításában, kiállítások rendezésében, előadások, szakmai bemutatók, konferenciák, a rózsaünnep, kulturális események és más rendezvények szervezésében.

A virágozzék minden virág alapigazságát magunkévá téve, miért ne virágozhatnának a kertünkben magyar nemesítésű rózsák is? A magyar rózsák története akár siker is lehetne. De csak félig az. Merthogy hiába van 600 magyar nemesítésű rózsafajtánk, a magyar rózsák megmaradtak amolyan mostohagyereknek. Megmentésükre akár hungaricummá nevezhetnék ki őket. Így ott lehetne a helyük a listán, ahol a puli, a tokaji aszú, a pálinka, a szóda és a kolbász is megtalálható, hogy csak néhányat említsünk közülük. Kurtán-furcsán hungaricumnak hungaricum, de csak eredetvédelemben számít annak, ami azt jelenti, hogy itt a Tisza-Maros háromszögben termelt rózsa földrajzilag védett. Tehát nem a fajta hungaricum, hanem az itt termelt dísznövény. A magyar rózsafajták, sajnos, nem tartoznak közéjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.