Közélet

Kormányzati véradás a Véradók Világnapja alkalmából + FOTÓK

Kormányzati véradás a Véradók Világnapja alkalmából + FOTÓK

2012. június 14., csütörtök
Kormányzati véradás a Véradók Világnapja alkalmából + FOTÓK

Ezen a héten folytatódik a tavaly sikerrel útjára indított kormányzati véradás: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának az Országos Vérellátó Szolgálattal való együttműködésében ismét vért adnak a kormánytisztviselők 2012. június 11-15. között.

Budapesten minden hétköznapon más minisztériumban lehet vért adni, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalokban is véradást szerveztek. Csongrád megyében ezen a héten a kormányhivatal 147 munkatársa csatlakozik a felhíváshoz. Egyszeri véradással három ember élete menthető meg, nyáron pedig különösen nagy a véradók szerepe, ugyanis ilyenkor a kevés véradó és a balesetek miatt sokkal nagyobb a vérhiány, mint az év más szakában. Tavaly, az Önkéntesség Európai Éve keretében szervezett országos véradást júniusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Akkor Budapesten egyszerre 7 minisztériumban, a budapesti és a Pest megyei kormányhivatalban és országszerte valamennyi megyeszékhely kormányhivatalában zajlott a szervezett véradás. A kezdeményezésre közel 2400-an jelentkeztek, összesen 830 liter vér gyűlt össze, amely több mint 5500 betegnek jelentett segítséget. A sikeres akciót novemberben megismételték. A Csongrád megyei kormánytisztviselők először 117-en, majd 138-an csatlakoztak a felhíváshoz.

Hétfőn a megyeházán rendezett váradáson 133 munkatárstól összesen 109 egység vért tudtak begyűjteni az Országos Vérellátó Szolgálat Regionális Intézetének dolgozói. Mint Szekeres Veronika főorvos asszonytól megtudtuk, ez igen jó arány. „Kiszállásos véradó napokon 60-90 fő szokott véradásra jelentkezni általában. A levett vért azonnal felhasználjuk, vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmény és vérlemezke-sűrítmény készül belőle. Egy-egy ilyen nagyszabású akcióval begyűjtött vérmennyiség kétheti stabilitást jelent az országos vérellátásban” - közölte. Idén még további négy helyszínen csatlakozhattak a felhíváshoz a kormánytisztviselők, így Szegeden, Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen összesen 147-en adtak és adnak vért ezen a héten, hétfőtől péntekig. Június 14-e a Véradók (donorok) Világnapja - 1868-ban e napon született Karl Landsteiner, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben határozott a világnap megtartásáról, ebből az alkalomból világszerte köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással akár három életet mentenek meg. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának mintegy 80 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. A Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége tájékoztatása szerint a világ lakosságának mindössze egy százaléka ad vért, ami 81 millió véradást jelent évente. Hazánkban a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez több mint 300 ezer embernek kell vért adnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.