Közélet

Kizöldül a Dugonics tér, elliptikus környezetbe kerül a szökőkút + VIDEÓ

Kizöldül a Dugonics tér, elliptikus környezetbe kerül a szökőkút + VIDEÓ

2012. június 5., kedd
Kizöldül a Dugonics tér, elliptikus környezetbe kerül a szökőkút + VIDEÓ

A most induló belvárosi beruházás főtervezője a projekt különlegességei közé a térszín alatti közmű-rekonstrukciót és egy dupla fasor telepítését sorolja.

Bár

Botka László

polgármester hivatalosan csak szerda délelőtt adja át a munkaterületet a kivitelezést végző SADE-Magyarország Kft. képviselőjének, ahogy arról hétfőn beszámoltunk, a Dugonics tér és környéke felújításának előkészületei

a padok leszerelésével már megkezdődtek.

A Szeged Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja keretében megvalósuló beruházás előreláthatólag az év végéig tart. Számos építészeti érdekességet rejt magában a projekt - árulta el a főtervező,

Vesmásné Zákányi Ildikó

. Az építészmérnök kiemelte: irodájuk 2002 óta foglalkozik a gyalogos Belváros meghosszabbításával, ami a Kárász utca és a Dóm tér összekötésén keresztül valósulna meg. A következő fél év során nemcsak a Dugonics tér újul meg ennek szellemében, hanem a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utca, illetve az Árpád, illetve részben a Dóm tér is. A munkálatok során a térszín alatti teljes közműrendszert rendbe teszik, s természetesen a felszínt, a parkokat, a zöld felületeket is kicsinosítják a város és az egyetem számára.

Az utca emberét talán az foglalkoztatja leginkább, mi lesz a zölddel, a növényzettel, a padokkal, a Dugonics-szoborral és a városképi jelentőségű szökőkúttal. A szakember mindenkit megnyugtatott: a szobor és szökőkút is marad a helyén. Utóbbi egy ellipszis alakú tér közepén újszerű beágyazódásban, megújult környezetben várja majd a fiatalokat és az idősebbeket is. "A zöld felület intenzitásának növelése és Szeged egyik legrégebbi közparkjának megőrzése prioritást jelentett számunkra. Célunk, hogy kicsit visszaidézve a történeti parkot a mai kornak megfelelően újítsuk fel a területet. A fák jelentős része megmarad, illetve újatak fogunk telepíteni. A Somogyi utcába például egy dupla fasor kerül, ami igen komoly kihívást jelent számunkra" - mondta a Telin TV-nek.

További érdekességek a tervekkel, illetve a tér történetével kapcsolatban a Dugonics tér anno című összeállításunkban.

Tekintse meg a Telin TV Vesmásné Zákányi Ildikó építészmérnökkel készített interjúját (Szegedi Panoráma, 2012. június 1. - a Dugonics téri beruházásról 2:08-tól)!

http://www.youtube.com/watch?v=Gct_GIIjh2U

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.