Közélet

Kezdődik a Dugonics téri bontás, Botka is lapátot ragadott + FOTÓK

Kezdődik a Dugonics téri bontás, Botka is lapátot ragadott + FOTÓK

2012. június 6., szerda
Kezdődik a Dugonics téri bontás, Botka is lapátot ragadott + FOTÓK

A polgármester azt mondta, 90 év elteltével az egyetem és a város újrakötötte szövetségét: az universitas 21. századi színvonalúvá korszerűsített épületeinek környezetét, a közterületeket az önkormányzat modernizálja.

Botka László

polgármester hivatalosan is átadta a munkaterületet a kivitelezést végző SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. képviselőjének, így megkezdődhet a Dugonics tér és környékének felújítása. Ez a rekonstrukció a 2,25 milliárd forint értékű Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületei rehabilitációjának utolsó, 730 millió forintos eleme. A következő fél év során nemcsak a Dugonics tér újul meg ennek szellemében, hanem a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utca, illetve az Árpád, illetve részben a Dóm tér is. A térszín alatti teljes közműrendszert rendbe teszik, s természetesen a felszínt, a parkokat, a zöld felületeket is kicsinosítják a város és az egyetem számára. Botka László 2012 legnagyobb szegedi beruházásának nevezte a most induló építkezést. Kiemelte, céljuk a történelmi szegedi Belváros megőrzése az utókor számára, ennek szellemében újították föl korábban a Szent István teret, a Tisza Lajos körutat, az Anna-kút környékét, a Gutenberg és a Kelemen utcát is. Fontosnak tartotta megjegyezni, a projekt költségeinek 70 százalékát az unió állja - mint fogalmazott, ez is cáfolja azokat a hangokat, melyek hazánk "gyarmatosítását" vizionálják.

"90 év után a város és az egyetem újrakötötte szövetségét. Annak idején területet és épületeket adott a város az ide költöző intézménynek, most pedig, mikor az egyetem 21. századi színvonalúra fejlesztette épületeit, az önkormányzat azokhoz kapcsolódóan rendbe teszi, modernizálja a közterületeket" - vázolta az együttműködést a polgármester, hozzátéve: a Semmelweis és az Oldal utcák felújítása a klinikai fejlesztésekhez kötődött, azokat tette lehetővé, míg a Dugonics, Árpád tér és környékének rekonstrukciója teljessé teszi az egyetem központi épületének beruházását. Botka végül a lakosság türelmét és megértését kérte, mondván, néhány hónapnyi kellemetlenséget követően szebb és élhetőbb közterületeket vehetnek majd birtokba a szegediek. Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese szintén arról beszélt, milyen fontos az universitas és a város együttgondolkodása, közös munkája. Azzal, hogy az önkormányzat a klinikai építkezés előtt közműfejlesztést hajtott végre, illetve kiépítette a kapacitásokat, hozzájárult ahhoz, hogy az új egészségügyi centrumban tökéletesen működhessenek majd a legmodernebb orvosi eszközök. A következő hónapok belvárosi beruházása pedig felteszi az i-re a pontot, már ami a Dugonics téri épület felújítását illeti. A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. területi igazgatója, Szabó Tibor arról tájékoztatott, hogy napokon belül elkezdik a bontást a Dugonics tér északi oldalán, a Somogyi utca felől. Ezt az akcióterületet jelképesen át is vette a munkavédelmi egyenruhába bújt, lapáttal pózoló polgármestertől. A Dugonics tér és környékének felújítása számos építészeti érdekességgel szolgál, ezekről a főtervező, Vesmásné Zákányi Ildikó beszélt keddi cikkünkben. A rekonstrukcióval kapcsolatos egyéb tudnivalókat pedig hétfői írásunkban foglaltuk össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.