Kezdődik a Dugonics téri bontás, Botka is lapátot ragadott + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A polgármester azt mondta, 90 év elteltével az egyetem és a város újrakötötte szövetségét: az universitas 21. századi színvonalúvá korszerűsített épületeinek környezetét, a közterületeket az önkormányzat modernizálja.

Botka László polgármester hivatalosan is átadta a munkaterületet a kivitelezést végző SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. képviselőjének, így megkezdődhet a Dugonics tér és környékének felújítása. Ez a rekonstrukció a 2,25 milliárd forint értékű Biopolisz Park Egyetemi városrész közterületei rehabilitációjának utolsó, 730 millió forintos eleme. A következő fél év során nemcsak a Dugonics tér újul meg ennek szellemében, hanem a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utca, illetve az Árpád, illetve részben a Dóm tér is. A térszín alatti teljes közműrendszert rendbe teszik, s természetesen a felszínt, a parkokat, a zöld felületeket is kicsinosítják a város és az egyetem számára.

Botka László 2012 legnagyobb szegedi beruházásának nevezte a most induló építkezést. Kiemelte, céljuk a történelmi szegedi Belváros megőrzése az utókor számára, ennek szellemében újították föl korábban a Szent István teret, a Tisza Lajos körutat, az Anna-kút környékét, a Gutenberg és a Kelemen utcát is. Fontosnak tartotta megjegyezni, a projekt költségeinek 70 százalékát az unió állja – mint fogalmazott, ez is cáfolja azokat a hangokat, melyek hazánk “gyarmatosítását” vizionálják.

no images were found

“90 év után a város és az egyetem újrakötötte szövetségét. Annak idején területet és épületeket adott a város az ide költöző intézménynek, most pedig, mikor az egyetem 21. századi színvonalúra fejlesztette épületeit, az önkormányzat azokhoz kapcsolódóan rendbe teszi, modernizálja a közterületeket” – vázolta az együttműködést a polgármester, hozzátéve: a Semmelweis és az Oldal utcák felújítása a klinikai fejlesztésekhez kötődött, azokat tette lehetővé, míg a Dugonics, Árpád tér és környékének rekonstrukciója teljessé teszi az egyetem központi épületének beruházását. Botka végül a lakosság türelmét és megértését kérte, mondván, néhány hónapnyi kellemetlenséget követően szebb és élhetőbb közterületeket vehetnek majd birtokba a szegediek.

Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese szintén arról beszélt, milyen fontos az universitas és a város együttgondolkodása, közös munkája. Azzal, hogy az önkormányzat a klinikai építkezés előtt közműfejlesztést hajtott végre, illetve kiépítette a kapacitásokat, hozzájárult ahhoz, hogy az új egészségügyi centrumban tökéletesen működhessenek majd a legmodernebb orvosi eszközök. A következő hónapok belvárosi beruházása pedig felteszi az i-re a pontot, már ami a Dugonics téri épület felújítását illeti.

A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. területi igazgatója, Szabó Tibor arról tájékoztatott, hogy napokon belül elkezdik a bontást a Dugonics tér északi oldalán, a Somogyi utca felől. Ezt az akcióterületet jelképesen át is vette a munkavédelmi egyenruhába bújt, lapáttal pózoló polgármestertől.

A Dugonics tér és környékének felújítása számos építészeti érdekességgel szolgál, ezekről a főtervező, Vesmásné Zákányi Ildikó beszélt keddi cikkünkben. A rekonstrukcióval kapcsolatos egyéb tudnivalókat pedig hétfői írásunkban foglaltuk össze.

no images were found

Előző sztori

Végéhez közelít a „Borderland – Közösségi Képzési Erőforrásközpont” című projekt

Következő sztori

Ötmillió „Samsung-forint” a szegedi diáksportnak