Közélet

Jávor Benedek: Az LMP területi szervezeteit kell megerősíteni

Jávor Benedek: Az LMP területi szervezeteit kell megerősíteni

2012. június 11., hétfő
Jávor Benedek: Az LMP területi szervezeteit kell megerősíteni

Az LMP erősíteni tudta társadalmi beágyazottságát a párt parlamenti frakciójának vezetője szerint. Jávor Benedek a párt Szegeden tartott kongresszusán közölte, a következő két évben legfőbb feladatuk, hogy tovább erősítsék bázisukat, természetesen vidéken is.

„Magyarország az európai demokráciák sorából orosz-típusú, központosított demokrácia irányába mozdult el” – jelentette ki

Jávor Benedek

, az LMP Szegeden tartott

hétvégi kongresszusán

az Orbán-kormány elmúlt két éves tevékenységét értékelve. A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetőjét a 2014-es választásokig rájuk váró feladataikról kérdeztük.

- A közelmúltban napvilágot látott közvélemény-kutatási eredményeket miként értékeli?

- A nyilvánosságra hozott adatok azt támasztják alá, hogy az LMP január óta érdemben tudta növelni támogatottságát, a teljes népesség körében 6-7%-os adatok is megjelentek, ami 500-550 ezer szavazót jelent. Ez 40%-kal többet, mint amennyit a párt 2010-ben kapott. Az LMP feladata a következő két évben az, hogy tovább erősítse társadalmi támogatottságát, és vidéki beágyazottságát is. Mindez szükséges ahhoz, hogy megkerülhetetlen politikai tényező legyen az LMP a kormányváltáskor 2014-ben.

- A társadalmi támogatottság növeléséhez szervezeti átalakításokra szükség van a pártban?

- Mindenképpen alkalmazkodnunk kell ahhoz a feladathoz, amit kitűztünk magunk elé. Az LMP egy mozgalomból vált párttá, s ennek az átalakulásnak a folyamata nem egyik pillanatról a másikra megy végbe. Ahhoz, hogy 2014-ben sikeresek legyünk, fejleszteni kell az országos hálózatunkat, és természetesen alkalmazkodnunk kell ahhoz a változó környezethez, amit például az új választójogi törvény, az új választókerületi rendszer is jelent Magyarországon. A területi, szervezeti beosztásunk alapvetően a korábbi választókerületi beosztáson nyugszik. Meg kell vizsgálnunk, milyen szervezeti átalakulásokkal tudjuk hozzásegíteni az LMP-t, hogy az új választókerületi rendszerben sikeres jelölteket tudjunk állítani.

- A Lehet Más a Politika életében tervezett szervezeti átalakítások a párt irányítását is érinthetik?

- Ezen a területen évek óta folynak azok a viták, hogy hol van az optimum a demokratikus ellenőrzés és a hatékony centralizált pártirányítás között. Azt gondolom, hogy ez örök vita lesz. A német zöldek esetében látjuk, hogy harminc év után ugyanezek a viták zajlanak náluk is. Nyilvánvaló, hogy szükség van arra, hogy gyorsan tudjunk reagálni a politikai térben történő eseményekre, s megfelelő válaszokat tudjunk adni, illetve, hogy határozottan végre tudjuk hajtani a meghozott döntéseket. Ehhez szükséges a végrehajtó szervezetrendszer megerősítése, ugyanakkor mindenképpen meg kell előzni, hogy végbemenjen egy olyan antidemokratikus centralizációs folyamat, ami a Fideszben végbement az 1990-es években, és amely gyakorlatilag a belső kritika, a demokratikus ellenőrzés csíráját is kioltotta a Fideszből. Nem lehet abszolutizálni a hatékonyság elvét sem, az a cél, hogy folyamatos viták, folyamatos beszélgetések keretében megtaláljuk azt a rendszert, ami a tagság részvételét, ellenőrzését is lehetővé teszi, de a hatékony működés feltételeit is biztosítja.

- A 2014-es választásokra való felkészülés során mik a prioritások az LMP-nél? Van-e meghatározott sorrendje a párt előtt álló feladatoknak?

- Mindenek előtt az országos hálózat megerősítése élvez prioritást, erre nagyobb mértékben fordítunk a jövőben forrásokat. Arra fogunk koncentrálni, hogy olyan országos hálózati lefedettségünk legyen a választókerületek szintjén, ami valóban lehetővé teszi, hogy a minden választókerületben hatékony és eredményes kampányt lehessen lefolytatni 2014-ben. Egyesével nézzük végig a megyei szervezeteket, hogy hol milyen fejlesztésekre van szükség, hiszen mások a jelenlegi jellemzők, így különböző stratégiákat igényelnek.

- Az LMP Csongrád megyei területi szervezetét milyennek tartja, a megyén belül mekkorák a különbségek?

- Csongrád megyében egy aktív és erős területi szervezetünk van, akik városi közgyűlésben is jelen vannak, és fontos munkát végeznek. Kiemelkedően fontos célunk, hogy Szegeden kívül a megye más településein is hasonlóan aktív és erős szervezeteket tudjunk kiépíteni. Az LMP kongresszusának Szegedre hozatala mögött az a nem titkolt szándék is húzódott, hogy segítsük a megyei szervezetet a hálózatépítésben, új tagok megtalálásában, beléptetésében és a települési szervezetek kialakításában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.